•  

    W sezonie śliwkowym moja rodzina domaga się ciasta ze śliwkami, zresztą kto go nie lubi. Niezwykłe ciasto ze śliwkami pod bezową pierzynką z kroplami rosy, zrobisz raz a domownicy będą się domagać ciągle. Ten deser ze śliwkami jest tak pyszny, że po prostu nie można się od niego oderwać. Ma trzy najważniejsze zalety: smaczne, proste i niedrogie! Wadą tego ciasta jest to, że szybko znika ze stołu.
    Polecam wypróbowanie tego niezwykłego ciasta.
    Do upieczenia formy kwadratowej o boku 26cm.
    Ciasto:
    – 600 g śliwek
    – 8 żółtek jaj
    – 110g mąki
    – 100g cukru
    – 50ml ciepłej wody
    – 30g mąki ziemniaczanej
    – 10g olej roślinny
    – 8g cukier waniliowy
    – 5g proszku do pieczenia
    Beza:
    – 6 białek (ok 140g)
    – 140g cukru
    – 30g mąki ziemniaczanej
    Przygotowanie:
    Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki, odkładamy.
    Do miksera wlewamy żółtka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach 6-7 minut do momentu aż nie będzie wyczuwalny cukier. Wlewamy olej, miksujemy, po chwili wlewamy ciepłą wodę.
    Łączymy mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej – dalej mieszamy łopatką. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.
    Pod koniec pieczenia ubijamy białka stopniowo dodając cukier, na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.
    Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ubitymi białkami. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia na powierzchni powstaje niezwykle dekoracyjny efekt rosy.
    Smacznego
    #gotujzwykopem #gzw #pieczzwykopem #bojowkapiekarska #sliwki

    źródło: youtube.com

Gorące dyskusje ostatnie 12h