Przypominam, że użytkownik @arturuch to bakłażan bez honoru, założył się o to kto wygra wybory w USA, przegrał, i od tego czasu nie wpłacił 500 zł na zwierzątka.
HA TFU!
Napiszcie do niego co o tym myślicie.
1/X
@removeme: 21 wiek to pomysł ze scan&go albo scan&shop. Ale niestety oba sklepy utrudniają(zazwyczaj trzeba coś dodatkowo zaskakiwać lub zawołać obsługę). Fajne są też kasy w Decathlon z RFID, bez zbędnego skanowania. Wrzucasz do koszyka i masz wszystko na kasie.
@bachus: przez sztuczne podwyższenie najniższej krajowej tego będzie więcej i więcej branż będzie korzystać z takich rozwiązań
@bachus: U mnie ten rok czy dwa lata temu na start też były puste, ale teraz potrafi po 20 osób kolejka stać (rozładowuje się szybciej niż 8 osób przy normalnej kasie)
@bachus: Bo jakbym chciał sam sobie kasować zakupy, to zrobiłbym kurs na obsługę kasy fiskalnej, a nie szedł do kasy, żeby zrobił to ktoś kompetentny. Że nie wspomnę o tym, że w jakimkolwiek sklepie nie byłem, to z tych kas korzystało mniej jak 10% ludzi. A już szczytem było, jak raz trafiłem do Tesco w nieco mniejszej miejscowości, gdzie w ogóle nikogo nie było na kasach, a były tylko samoobsługowe. Postałem chwilę, nikt nie podszedł do normalnej, więc zostawiłem zakupy i wyszedłem. I już więcej tam nigdy nie poszedłem.
zrobiłbym kurs na obsługę kasy fiskalnej, a nie szedł do kasy, żeby zrobił to ktoś kompetentny
@Pangia: uwierz w siebie, dasz rady zeskanować te czipsy i batony xD
@dzek: Pierdolę, od tego są kasjerki. A ja mam zupełny antytalent do tego typu rzeczy, jak tylko do czegoś takiego przyłożę palca, to na pewno się zawiesi albo wyłączy.
@bachus: Nie wiem, nie mam jakoś problemu z robieniem tam zakupów. Jest tyle innych sieciówek, to naprawdę nie jest przymus. Czasami mam takiego niefarta, że stoję chuj nie wie ile w kolejce, ale zawsze płacę kartą, cyk fuch i do widzenia. No, a przynajmniej do momentu, w którym ZSRE nie wpierdoliło się ze swoim socjalistycznym ratowaniem świata i nie wymusiło losowego przymuszania do podawania PIN-u przy transakcjach bezgotówkowych, bo przecież przeciętny Europejczyk to totalny imbecyl i mógłby np. zapisać PIN na karteczce, przykleić ją do karty i w takim stanie ją oddać obcej osobie przypadkowo napotkanej na ulicy.
@tommit: Jak 10 lat temu mówiłem, że koszyk już powinien podliczyć zakupy i moc przyjąć płatność karta to jak na debila na mnie patrzyli.
@bachus: Wystarczy wtedy 1 kasjerka, która przypilnuje 4 kas. Pozostałe 3 stracą pracę.
Większe zapowiedzi podwyżek minimalnej spowodują tego typu działania w większej ilości branż.
Sklepy będą się broniły przed sztucznym pompowaniem balonu pod tytułem minmalna.
@bachus: TESCO to świetny przykład. Ich kondycja finansowa obecnie jest wyborna. Dlatego zwijają się z rynku. Chyba nikt nie wierzy, że firmy ot tak podniosą pensje pracowników nie przekładając tego na ceny końcowe.
@bachus: Sądzę, że w miejscach w których nie byłoby pokusy wprowadzenia takiej automatyzacji ona powstanie. Ze względu na szukanie oszędności. Koszt pracownika na etacie 4000 zł brutto sięga 5000 zł. Przy 4 kasach to 20 000zł miesięcznie. Kasa nie zajdzie w ciążę, nie położy L4, nie spóźni się do pracy.
@Pangia: Chłopie, nadeszła przyszłość! Czas wyjść z jaskini. xD
IMO wszędzie powinny być takie kasy. Wtedy nikt nie sapie mi nad plecami. Zwłaszcza madki, janusze, grażyny i inne dzbany, bo Ci ludzie są za głupi, żeby to obsługiwać, albo się tego po prostu boją. Mogę wtedy w spokoju i na luzaka zrobić sobie zakupy. Dodatkowo, dzięki takim urządzeniom może zniknie ten kretyński przepis z niedzielami bez handlu.
@bachus: 1 pracownik będzie nadzorował 4 kasy powiedzmy. Zdarzy się, że i więcej.
Czyli 1 osoba na 4-5 kasach. Nie 4-5 osób.
@bachus: A ja nie lubię samoobsługówek. Nie po to płacę za zakupy, żebym jeszcze miał się sam obsługiwać. To nie ja mam się wkurzać jak coś się nie chce nabić, to nie ja mam szukać kodów kreskowych. Niedługo żeby coś kupić jeszcze będę musiał najpierw towar wyłożyć na półkę.
A tak poważnie - nie lubię bo zasyfione, zacinają się, psują, nie masz od razu osoby jak coś źle policzy tylko trzeba jak pajac biegać i szukać kogoś, albo robić zakupy od nowa.
Samoobsługówki w obecnej formie są fajne raz na jakiś czas. Regularnie z nich korzystając traci się za dużo czasu. Na kasie jak nie wbija to ci babka ręcznie wklepie a ty sobie w tym czasie pakujesz. Jak błędny kod to ona zna i zmieni. A ty jak coś sam sobie spieprzysz to łatwiej zostawić te zakupy i zrobić od nowa niż męczyć się z tym gównem. A jak jeszcze nie ma gotówki? W życiu. Jedyne co mnie skłania do nich to pozbycie się bilonu, nie przyłożę do tego karty, bo błąd jest zbyt płynny i bez świadków. Ja już kiedyś w Niemczech w automacie prawie zapłaciłem x100, bo zacny automat na podsumowaniu dał moje produkty, ale do rachunku dorzucił też kilka pustych poprzednich koszyków. Gdyby nie potwierdzenie w telefonie to bym klepnął pinem i wyzbył się kilku tysięcy. Także nie ufam za specjalnie.
@bachus: co jak co, ale te samoobslugowe kasy w biedrze szybko sczytuja kody z produktów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bachus ja w NL chodzę praktycznie tylko do AH i korzystam ciągle z samoobsługowej, co jakiś czas trafiają się wyrywkowe kontrolę, przy zakupie alkoholu ktoś z obsługi dodatkowo Cię weryfikuję, przeważnie tylko zerkają jak już Cię znają. W Decathlonie jak ktoś już wspomniał, jeszcze lepiej to działa. Jak dla mnie to samoobsługowe kasy wyprą te klasyczne, kwestia dekady max 2
@Kozajsza: @Uri_: I co mają kasy samoobsługowe z pensją minimalną? Obecnie w dysokontach jest taki zapierdol i wiecznie brakuje ludzi że to jedyna słuszna rzecz. W żadnym Lidlu czy Biedronce nie ma stanowiska KASJER bo tam ci ludzie są od wszystkiego i siedzenie na kasie jest stratą czasu dla tych ludzi. Nikt nie zostanie zwolniony bo każdemu sklepowi brakuje załogi, a kasy samoobsługowe odciążą pracowników. Fakt jest taki że i tak kasjer z tzn "jedynki" (kasa w każdym sklepie w której zawsze ktoś jest) przejdzie na obsługę kas. Plus taki że nie trzeba odciągać reszty pracowników od pracy na sklepie żeby rozładować kolejki.
@Pangia kurs na obsługę kasy fiskalnej? to Ty uważasz że jak ktoś idzie pracować na kasę to ma jakieś super niesamowite przeszkolenie? XD jak można wolec stać w kolejce gdzieś Pan Zbyszek odlicza parę minut drobne za czteropak
@Pangia: Panicz nie skorzysta z samoobslugowej kasy wiec zostawia zakupy na srodku sklepu, wez sie czlowieku puknij w leb
@Totalnyszef: A kto powiedział, że zostawiłem na środku? Rozniosłem tam, skąd je brałem. A teraz się przyznaj do błędu, kretynie.
@bachus: tylko dlaczego te kasy nie obsługują płatności gotówką tak jak w Tesco? Przecież są jeszcze dinozaury, które nie mają konta bankowego, albo po prostu nienawidzą płacić plastikiem i muszą stać w kolejce z kilkoma rzeczami, bo jakiś geniusz nie wpadł na pomysł, żeby postawić kasę z możliwością płacenia gotowką.
@orbitowski: nie zapominajmy o tym, że jak masz jakąś lekką rzecz typu saszetka z przyprawą, to waga pod blatem na którym układasz skasowany towar, nie wykrywa, że coś tam leży i oczywiście kasa się blokuje, bo arcytrudne by było dodać opcje na monitorze "I don't want this item in bag", Tak jak jest to w innych krajach
@bachus Co jak co ale przeglądając ogłoszenia przez dłuższy czas według mnie najwięcej i tak dotyczy kasjerów bo brakuje ludzi na te stanowiska.
@Pangia:
zostawiłem zakupy i wyszedłem
nic nie wspomniales o odlozeniu na miejsce zakupow, przyznaj sie do bledu i naucz sie wyrazac swoje zdanie neandertalczyku
@bachus: takie kasy były w biedronce z dobre 5 lat temu, ale niestety szybko wycofali. Tam był Soft strasznie zjebany. Wrzuciłem produkty za 100zl, nie poczekalem aż powie że mogę zabrać zakupy i żeby dokończyć sprzedaż, musiałem wrzucić z powrotem wszystkie zakupy na ta kasę, żeby zakończyło sprzedaż i dopiero wtedy dało informacje że można zabrać..
@bachus: Bo jakbym chciał sam sobie kasować zakupy, to zrobiłbym kurs na obsługę kasy fiskalnej, a nie szedł do kasy, żeby zrobił to ktoś kompetentny.
To stój sobie jak jeleń w kolejce, nikt nie zmusza...
Że nie wspomnę o tym, że w jakimkolwiek sklepie nie byłem, to z tych kas korzystało mniej jak 10% ludzi.
Przecież to ich największa zaleta!
A już szczytem było, jak raz trafiłem do Tesco w nieco mniejszej miejscowości, gdzie w ogóle nikogo nie było na kasach, a były tylko samoobsługowe. Postałem chwilę, nikt nie podszedł do normalnej, więc zostawiłem zakupy i wyszedłem. I już więcej tam nigdy nie poszedłem.
@Pangia: biedactwo, na stacji benzynowej też czekasz aż ktoś za Ciebie naleje paliwo? xD
@bachus: moja biedra widzę xD ale jak ja byłem w sobotę ok 14 to więcej ludzi było przy tych samoobsługowych niż normalnych. Nawet jakieś 2 babcie dzielnie walczyly
@enron: Ustawa wprowadzona przez Prawo i Sprawiedliwość zakazuje "handlu oraz wykonywania czynności związanych z handlem"
@bachus: W Warszawie też dzisiaj widziałem. Niestety z jakiegoś powodu jeszcze nieczynne, a jak to w sobotę przed niedzielą z zakazem, kolejki na pół sklepu.
Bk z wykopków którzy klaszczą jak wielki koncern sprawia że to oni wykonują część pracy za usługę i towar za który sami płacą zupełnie bez żadnej za to rekompensaty XDD
To zupełnie tak jakbyście chcieli sobie uszyc garniak, sami wykrolili material, krawcowa by to tylko zszyla a zaplacilibyscie tak jak za zrobienie garniak od początku do końca jeszcze wczoraj xd i jeszcze mówili w necie jakie to super jest xd
@agatka666: a w których? Bo w mojej biedrze nie ma za to jest syf w alejkach i 1 czynna kasa w godzinach szczytu zakupowego czyli biedronkowy standard
@bachus: za 5 lat w wyborach głównym tematem będzie automatyzacja i co z tym zrobić watch my words
pokaż spoiler nie wieże że nadal istnieją debile głosujący na kapitalistów w czasach gdy coraz to większa ilość prac jest automatyzowana, i to na ogromną skale
@Wormditt gratuluję że nie ogarniasz czytania ze zrozumieniem.
Kasy samoobsługowe nie są szybsze niż kasjerki wręcz przeciwnie, co jest dość intuicyjne. Oszczędność czasu wynika tylko z tego że ludzie na razie niechętnie podchodzą do takiej nowości, szczególnie starsi, poczekaj aż to będzie dla nich normalność i wtedy będą jeszcze gorsze kolejki do kas. Wielkiej korporacji nie chce się zatrudnić więcej ludzi do obsługi klienta dlatego wymyślili sobie że to ludzie którzy kupują u nich zakupy będą wykonywać te prace za darmo 8] A wykopki się cieszą
@bachus
czeka to też nas,
Ziemia coraz więcej pragnie ciała ludzkich mas,
Nikt nam nie powiedział, jak długo będziemy żyć,
do jakich rozmiarów ciągnęła się będzie życia nić.
Nikt nam nie powiedział, kiedy mamy się pożegnać,
i ile mamy czekać, aby znowu się pojednać,
ramię w ramię nawzajem siebie wspierać,
rodzimy się, by żyć, żyjemy, by umierać.
Aniele śmierci, proszę, powiedz mi,
czemu w stosunku do nas jesteś obojętny,
najlepsze są dla Ciebie młode ofiary,
nigdy nic Ci nie zrobiły, a traktujesz je jak psy.
Zobacz! Ile miłości w każdym człowieku,
nie jeden by chciał przeżyć choć pół wieku,
i nie jednemu od wielu lat najbliższych ziomów brak,
ciężko pogodzić się z tym, ale mimo tego ja i tak:
Jestem tego pewny,
w głębi duszy o tym wiem,
że gdzieś na szczycie góry,
wszyscy razem spotkamy się.
Mimo świata, który (który)
kocha i rani nas dzień w dzień,
gdzieś na szczycie góry (szczycie góry),
wszyscy razem spotkamy się.
@Zgagulec: myślisz że nie korzystam z normalnych kas jak do samoobsługowych jest kolejka? I tak analogia mocno z dupy skoro porównujesz taką prostą czynność do szycia garnituru.
@bachus Samoobslugowe to czysty rigcz brak kolejek i na szybkie zakupy ideolo, nie wiem jak te w biedrze ale w tesco jedyny problem to ze czasami gotowke niechetnie przyjmuja ale tu plstnosc karta to problemu nie bedzie. Freethinkerzy niech stoja w kolejkach za madkami co najpierw patrza na rece kasjerce, potem szukaja pieniedzy i chowaja reszte a na koniec zbieraja sie do pakowania laskawie
@krabozwierz: saszetka z przyprawą? Chłopie, u mnie w mieście w jednym z supermarketów wykrywa nawet reklamowówkę. Aczkolwiek to chyba wyjątek, bo winny już nie jest tak kolorowo.
Biedronka będzie miała tyle latwiej, że może nakazać kod kreskowy na opakowaniach na 1/3 plaszczyzny, większość produktów jest produkowana specjalnie dla niej, wiec może być łatwo o zmiany. Np mnie irytuje szukanie małego kodu na opakowaniu. Powinien być maksymalnie duzy, co przyspieszy samoobsluge.
Jak 10 lat temu mówiłem, że koszyk już powinien podliczyć zakupy i moc przyjąć płatność karta to jak na debila na mnie patrzyli.
@ostatniwrankingu: ale ty jestes zajebisty, moge cie dotknąć?
@bachus: w ogóle wytłumaczy ktoś z technicznego punktu jak działają zakupy w decathlonie? wrzucasz do takiej dziury produkty które kupujesz a system od razu je wychwytuje, bez skanowania kodów
@bachus: ale wiecie ze taka kasa nie rozłoży w wolnej chwili towaru po półkach? Kasjerka nie jest tylko od kasowania
nigdy nie podejde do takiej kasy. zabieraja ludziom prace. zreszta skasowanie produktow trwa pewnie dluzej niz postanie troche w kolejce, gdzie kasjerka robi wszystko na pamiec i prawie ze automatycznie.
teraz wydaje sie to fajne, bo takie kasy stoja puste, ale jak w przyszlosci maja zamiar zwolnic kasjerki, to elo. juz widze te kolejki xD
@Dead_Inside: jak to zabierają, przecież te kasy ktoś zaprojektował, następnie trzeba było wykonać części i poskładać, i co jakiś czas serwisować, twój argument jest inwalidą( ͡° ͜ʖ ͡°)
@jonek_chlop_ze_wsi: rynek sie w koncu nasyci, tez nie bedzie sie psulo co drugi dzien. a tysiace ludzi pojdzie na bruk. spoko, czesc znajdzie gdzie indziej zatrudnienie. ale co jak w innych pracach tez bedzie automatyzacja, robotyzacja? ludzi coraz wiecej, a pracy mniej. andrzeju, to jebnie.
@Perkele93: musi stac ktos kto to bedzie ogarnial bo te kasy w kazdej transakcji mają jakis problem x D.
w Biedronce wszyscy wyglądądaja, jakby pracowali za karę
@bachus: no bo to do kitu praca wszyscy to wiedza, wlacznie z pracownikami. ale watpie by zabranie im tej pracy pomoglo. no chyba, ze konsekwencja bedzie dochod podstawowy. wtedy jestem za ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bachus: a propo korzystania - prawda, nie korzystalem. raczej bym sobie poradzil, mialem na mysli ludzi, ktorzy jak to mowi korwin, nie potrafia korzystac z rozkladu jazdy. oni by tworzyli te zatory. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
poza tym czy takie maszyny nie wymagaja placenia karta? jak wyda reszte?
Pracuje w sklepie zagranico gdzie od roku mamy takie kasy i sprawa wyglada tak:
-statystycznie 2/3 klientów korzysta właśnie z nich. -nikt na tym specjalnie nie ucierpiał gdyż ciągle w pobliżu kas przebywa prcownik. -jest to fantastyczne rozwiązanie gdy masz rzeczy mieszczące się w dłoniach i nie musisz stać w zwykłej kolejce, a kolejki w polskich sklepach są zazwyczaj długie bez względu na porę dnia i można przez to ocipieć. -u nas pracownik tylko zatwierdza kupno papierosów, alkoholu i zakupów na bardzo niskie kwoty także w godzinach szczytu jest zupełnie bezpiecznym skasowanie połowy towarów czy próba jakiegoś innego oszustwa. Widzę po moim dziale (warzywa/owoce) że ilość sprzedanych jabłek czy czegoś tam się zupełnie nie zgadza z tym ile faktycznie zamówiłem i ile zeszło także ludzie na tych kasach popełniają błędy, wbijają tańsze niż mają w koszyku produkty no i kradną, remanent teraz to jest koszmar bo nic się nie zgadza :D
no to jest właśnie najgorsze, że najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy nie mają o czymś pojęcia ;-)
@bachus: nie zmienia to faktu, ze uwazam postepujaca automatyzacje za tykajaca bombe.
remanent teraz to jest koszmar bo nic się nie zgadza :D
@Niedoszacowany: i tyle z proby oszczednosci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
czemu rak? Świetna sprawa
@bachus: Może dlatego że nie dość że płacisz za towar to jeszcze musisz wykonać robotę kasjerek. Jak mi będą płacić za skanowanie sobie produktów to wtedy mogę z tego skorzystać.
@bachus: dla mnie naturalnym jest że jak przykładowo jadę z samochodem do mechanika to on mi wykonuje naprawę a nie daje mi narzędzia i mam sobie samemu dłubać i jeszcze mu zapłacić za usługę :). Tak samo w sklepie. Oczekuje że płacąc za towar będę obsłużony przez pracownika sklepu, a nie że mam sobie sam skanować.
@bachus: Taaa kurwa. U mnie w carefur trzeba czekać na potwierdzenie 18lat tyle samo, co w kolejce do pani w kasie... Bo większość "dziadków" nie umi, albo nie chce kas samoobsługowych...
Przypominam, że użytkownik @arturuch to bakłażan bez honoru, założył się o to kto wygra wybory w USA, przegrał, i od tego czasu nie wpłacił 500 zł na zwierzątka.
HA TFU!
Napiszcie do niego co o tym myślicie.
1/X
#tinder
Pamiętacie typa co pojechał z laska której nigdy nie widział na randkę do Rzymu? To ja... przychodzę z dalszymi podbojami XD Może ciekawa anegdota, może nie
Odpaliłem tindera po 23, patrzę jakieś konto z jednym zdjęciem dwóch lasek, ale bez twarzy. W opisie „Domowka dzisiaj u nas 15.01”, dałem w prawo. Match! Szybka wiadomość do koleżanki pokaż całość
Kasia vs Krysia? Głosuj w komentarzu bo nie mogę z mobilnej dodać ankiety
#gimbynieznajo #ladnapani #rajstopy #seriale #13posterunek #lokatorzy #glupiewykopowezabawy