Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nowaosoba: 10 dkg drożdży. 420 dkg wody 800 dkg mąki.
Zamieszać ręcznie.
Poczekać 30 minut.
Zmieszać mikserem.
Czekać 70 minut.
Usunąć powietrze.
Po 70 minut
Usunąć powietrze.
Czekać aż wyrośnie.
Do piekarnika na godzinę. Pod kątem mieć przykryć folią żeby się nie spalił.
@nowaosoba 460g mąki pszennej typ 550
115g mąki żytniej typ 1150
390g wody ciepłej troszkę
12 g soli
0,5g świeżych drożdży
15g octu winnego
*Ziarna jakie się chce

Wszystko wymieszać. Zostawić na 24 godziny w pomieszczeniu o pokojowej temperaturze. Przykryć ścierką. Co 8 godzin zakładać na siebie ciasto. Zrobić kulkę i na godzinę zostawić w koszyku.
Nagrzać piekarnik z garnkiem w środku. Nie trzeba niczym wysmarować garnka. Wrzucić ciasto do garnka. Piec