Dawno nic nie wrzucałem, trzeba nadrobić.
Zmiana temperaturowego współczynnika reaktywności grafitu w reaktorze RBMK-1000 w funkcji wypalenia paliwa.
#ejdlakazdego <- mój tag, nie chcesz czytać jądrowych niusów - czarnolistuj
#czarnobyl #energetyka #gruparatowaniapoziomu
@markedone wyjasnilbys te krzywe, wzory na język ludu. Samo wrzucenie zdjęcia nie daje tego, ze jest to ciekawy content.
@markedone możesz powiedzieć co sądzisz o elektrowniach na tor? Ściema i pseudo nauka czy coś co przy odpowiednich nakładach może być przyszłością?
@Kolsky ok źle się wyraziłem. Chodzi mi o szanse na komercjalizację. Czy są postawy naukowe aby sądzić że to będzie opłacalne czy też raczej nie.
@pitersi: na tyle ile o tym wiem to są cholerne szanse an komercyjny sukces. Tańsze paliwo i sama elektrownia. Większa sprawność i pasywne bezpieczeństwo. Lista zalet jest naprawdę długa. Z wad tylko to, że jeszcze nie mamy tej technologi, a badania zostały w ORNL zostały zarzucone. To jest aż dziwne.
@Kolsky właśnie o to mi chodzi - wiem o tym o czym piszesz. Skoro tak długa jest potencjalna lista zalet a jednak nie jest realizowane to znaczy że jest jakiś haczyk. Pytanie gdzie. Bo spiseg ogólno światowy jest nie możliwy.
jakiś haczyk
@pitersi: no cóż, swego czasu badania nad całą EJ zostały ograniczone ze względy na niskie ceny ropy/węgla. Dopiero teraz nam spiekło dupy jeśli chodzi o co2 i wzrost cen.
Chemia toru jest niebywale trudna
@markedone: reaktor w ORNL działał i nie mieli z tym jakiś problemów.
Cena toru wcale nie jest tu największą zaletą. Raczej konstrukcja samego reaktora na ciekłe sole
reaktor w ORNL działał i nie mieli z tym jakiś problemów.
@Kolsky: musieli tylko w innych reaktorach wytwarzać U233 z Toru.
Ten reaktor (jeśli się nie mylę) był testem konceptu reaktora na ciekłych fluorkach i na u233 działał tylko kilka miesięcy, poprzednio operując na u235.
swego czasu badania nad całą EJ zostały ograniczone ze względy na niskie ceny ropy/węgla.
@Kolsky: chyba nie - kryzysu naftowe w USA dały sporego kopia EJ w USA i ogólnie na zachodzie. To katastrofy psuły rynek - TMI, Czarnobyl, Fukushima.