•  

    Update tego wpisu i na początek - pozostając jeszcze w klimatach Halloween - połączyłem zawartość fermentu mango (bez zalewy) z dynią, przyprawami i bourbonem. W spoilerach moje proporcje - kolejno na ferment i sos, ale zachęcam do swobodnych modyfikacji. Z przyprawami można zaszaleć bardziej, bo tutaj ich charakter wyszedł raczej skryty. Konsystencja jest zadowalająca, ale jak ktoś szuka gęstszej, to można dodać jeszcze trochę cukru i pektyn, to będzie bliżej dżemu.

    pokaż spoiler 23g Orange Habanero
    18g Lemon Drop
    240g mango
    7g imbiru
    5g czosnku
    3 ziela angielskie
    2 goździki
    Trochę świeżo zmielonej kolendry
    Zalewa 3% soli


    pokaż spoiler Odsączona zawartość słoika
    150g dyni
    2 goździki
    Po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu
    50ml bourbonu
    20g brązowego cukru
    sok z pół cytryny


    Wszystko podgotowane kilkanaście minut, aż dynia zmięknie, a potem przestudzone i zmiksowane - jak widać goździki i ziele angielskie lepiej chyba wyjąć. ( ͡° ͜ʖ ͡°) W sumie wychodzą takie dwa słoiczki jak pic rel.

    Smak fajny i od razu dość ułożony, bo w pierwszej chwili naturalnie czuć dynię, która jednak nie przytłacza całości i po chwili jest już bardziej soczysty posmak mango, a na koniec ten ciekawy słony twist od kiszenia. Potem już solidna ostrość, ale nie pali dwa razy! (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

    Zastosowanie? Myślę, że super nadaje się do wszelkich mięs. Muszę spróbować z kaczką albo gęsiną, chociaż może lepiej nawet mniej wykwintnie, bo na dobrej białej wędlinie pokazuje pełnię smaku. Jakieś inne pomysły? Jak wasze fermentowane chili?

    Jutro wrzucę to co wyszło z drugiego słoika mango połączonego z malinami, oraz w zasadzie piekielny dżem z kiszonego ananasa. ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Jednak najlepsze potem, bo będzie coś przepysznego, o umiarkowanej ostrości i szalenie uniwersalnego - możecie robić zapas gruszek... Będę wołał w kolejnych wpisach też pod #fireinthehole (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

    #mirkoprzepisypl #fermentujzwykopem #chili #chilihead #ostrezarcie #gotujzwykopem

    źródło: Screenshot_20191110-125217.jpg