Aktywne Wpisy
mieszkamzmamusia +49
#przegryw za kilka dni to już prawie będzie dwa lata jak jeżdżę w pyszne. Robota niezbyt poważna, bardziej dorywcza, bo jedzie jakiś pomarańczowy ludek rowerkiem czy to śnieg czy to deszcz i nierzadko rowerkiem po chodniku nielegalnie, więc sami wiecie. Mimo tego nie mam kompletnie żadnej motywacji żeby zmienić te prace, bo i tak zbytnio nie mam na co wydawać, a do tego uzbierało się jakaś tam poduszkę finansową, więc nie ma
Wszystko podgotowane kilkanaście minut, aż dynia zmięknie, a potem przestudzone i zmiksowane - jak widać goździki i ziele angielskie lepiej chyba wyjąć. ( ͡° ͜ʖ ͡°) W sumie wychodzą takie dwa słoiczki jak pic rel.
Smak fajny i od razu dość ułożony, bo w pierwszej chwili naturalnie czuć dynię, która jednak nie przytłacza całości i po chwili jest już bardziej soczysty posmak mango, a na koniec ten ciekawy słony twist od kiszenia. Potem już solidna ostrość, ale nie pali dwa razy! (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Zastosowanie? Myślę, że super nadaje się do wszelkich mięs. Muszę spróbować z kaczką albo gęsiną, chociaż może lepiej nawet mniej wykwintnie, bo na dobrej białej wędlinie pokazuje pełnię smaku. Jakieś inne pomysły? Jak wasze fermentowane chili?
Jutro wrzucę to co wyszło z drugiego słoika mango połączonego z malinami, oraz w zasadzie piekielny dżem z kiszonego ananasa. ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Jednak najlepsze potem, bo będzie coś przepysznego, o umiarkowanej ostrości i szalenie uniwersalnego - możecie robić zapas gruszek... Będę wołał w kolejnych wpisach też pod #fireinthehole (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#mirkoprzepisypl #fermentujzwykopem #chili #chilihead #ostrezarcie #gotujzwykopem