•  

    Zainspirowany przepisem @Michu94 postanowiłem, że też zrobię stir fry.

    Zacznijmy od składników.

    Marchew, imbir, cebula, cytryna (sok), pieczarki brązowe (mogą być zwykle), papryka 3 wybrane kolory, kapusta pekińska, sos chilli słodko-pikantny, sos sojowy, sos ostrygowy, makaron (ramen, ryżowy) lub ryż, ocet (wybieracie taki jak wam smakuje)
    Mięso: wołowina (najlepiej antrykot, ligawa)

    Dzień 1 przygotowanie mięsa.

    Potrawę należy zacząć robić od przygotowania marynaty do wołowiny. Należy wymieszać ze sobą sos ostrygowy, sos sojowy, ocet w takiej ilości aby przykryły wybraną ilość wołowiny. Wołowinę należy pokroić w paski, dodać sporo pieprzu (ja używam świeżo zmielony) i zalać marynatą. Ja na 300g mięsa dodałem dwie łyżki octu. Tak przygotowane i dobrze wymieszane składniki odstawiłem do lodówki na ponad 12 godzin. oczywiście pojemnik z tym wszystkim należy przykryć, np folią.

    Dzień 2 przygotowanie dania.

    Podczas całego procesu należy wszystkie składniki dobrze mieszać.

    1. Wszystkie składniki należy pokroić na grubość według własnego uznania. Marchew i papryki w paski, cebulę w piórka, pieczarki w plastry, a imbir zetrzeć na tarce l8b jak ja to zrobiłem pokroić w plasterki. Kapustę pekińską pokroić w drobne kawałeczki.

    2. Do smażenia użyłem wok (można używać patelnię). Wok należy uprzednio dobrze rozgrzać bez dodawania oleju, jak widać (można zrobić test kroplą wody), że wok jest rozgrzany to trzeba wlać odrobinę oleju i powoli dodawać kawałeczki wołowiny. Nie dodawaj mięsa z marynatą do woka.

    3. Gdy widać, że mięso jest już usmażone (potrafi być bardzo szybko miękkie przez ocet dodany w marynacie) trzeba dodać kolejne składniki
    Jeżeli pokroiłeś/aś imbir w plasterki to dodajesz go jako pierwszy i chwilę smażysz z wołowiną
    Następny składnik który trafia do woka to marchew, po chwili cebulka i pieczarki

    W tym momencie na patelni lub w woku będzie sporo sosu którzy wytworzy się z warzyw i marynaty która była na wołowinie. Nadmiar sosu przelewamy do osobnej miseczki i będzie on potrzebny.

    4. Przed dodaniem papryki, dodałem chilli słodko-pikantny i resztę sosu ostrygowego, a następnie całą paprykę. Wszystko należy dobrze wymieszać.

    W międzyczasie ugotuj makaron lub ryż.

    5. Gdy wszystko było dobrze wymieszane i smażyło się kilka min dodać kapustę pekińską i wszystko dobrze ponownie wymieszać. Smażyć max 5 min.

    Gotowy makaron wrzuciłem na rozgrzaną patelnię i smażyłem 3 minuty z dodatkiem sosu z woka, który wcześniej należało przelać do osobnej miseczki. Resztę sosu można zamrozić i użyć do warzyw na patelni lub podobnego dania z kurczakiem. Nic nie stoi na przeszkodzie aby podobnie przygotować ryż.

    Smacznego

    Poglądowa ilość składników dodana w komentarzach w postaci zdjęć.

    #gotujzwykopem

    źródło: gotowe.jpg

    +: Ikki, ddiazepam +7 innych