• Wykop.pl
  • Wykopalisko 389
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      ph_on_tour 3 tyg. temu

+82

Gdańsk Wrzeszcz.

Lecę kupić bilet Szybkiej Kolei Miejskiej (SKM). Docieram na dworzec, kolejka do kasy jak licho. Pytam o automaty biletowe. Uprzejmi ludzie w kolejce wskazują mi takowy, ale jednocześnie uprzedzają, że nie ma sensu iść bo tam też taka kolejka.

Zostaję na miejscu i czekam. Jeszcze profilaktycznie rzucam okiem czy na szybie kasy jest naklejka mówiąca o obsłudze SKM. Jest! Wraz z PKP Intercity, Przewozami Regionalnymi i jeszcze jakimś przewoźnikiem widnieje logo SKM.

No więc czekam czekam, czekam i czekam.
      Doczekałem się w samą porę, bo SKM odchodzi za 4 minuty.

- Dzień dobry, bilet SKM do Gdyni poproszę.
      - Ale ja nie sprzedaję biletów SKM, zapraszam do okienka obok.
      - Ale jak to!?
      - Nie ma naklejki SKM widzi pan. Trzeba szukać naklejki? - Mówiąc to Pani kasjerka pokazuje przylepiony na szybie, tuż nad jej głową napis PKP InterCity.
      - A ta naklejka!? - pytam wskazując palcem na kilkanaście minut temu znaleziony napis SKM, znajdujący się po prawej stronie mojej rozmówczyni.
      - Ta, jest dla obu okienek. W okienku obok kupi pan bilet SKM.
      - Ale jak to dla obu!? Przecież naklejka jest na szybie Pani okienka.
      - Dla obu.
      - yyy.... - poddałem się, a w głowie zaczęło mi dzwonić:

"Nie mamy pańskiego płaszcza i co Pan nam zrobi?"

#skm #horzelaopowiada #trojmiasto #gdansk #gdynia #kolej

ps: fota z fajnej biblioteki w Gdyni, gdzie ostatnio opowiadałem o Antarktyce. Fajny klimat ; )

źródło: Zrzut ekranu 2019-11-13 o 11.15.17.png

+: Naiken, dziamdziam +80 innych
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  
        dziamdziam 3 tyg. temu

0

Komentarz usunięty przez autora

• udostępnij
          • Link
      •  
        ph_on_tour 3 tyg. temu

+1

@dziamdziam: Ale nie ma takich pamiętnych przeżyć : ))
        ps: w Waw mam kartę miejską, a poza korzystam z jakdojadę - SKM nie obsługuje zdaje się.

+: AZiX
        • udostępnij
          • Link
      •  
        cuivier 3 tyg. temu

+30

@ph_on_tour: Polecam Skycash - tam można kupić wszystkie bilety ( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: Lamael, Iskaryota +28 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Iskaryota 3 tyg. temu

+39

@ph_on_tour: a teraz sobie wyobraź jaki mindfuck muszą przeżywać ludzie z zagranicy, zwłaszcza ci przyzwyczajeni do systemu metra czy s-bahnów xD. SKM 3m to wstyd na cały kraj. Organizacyjnie, taborowo i frekwencyjnie.

+: GoodPain, briskmann +37 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        szakalq 3 tyg. temu via Wykop Mobilny (Android)

+1

@ph_on_tour: https://bilety.skm.pkp.pl/ tu można kupić, szybko, sprawnie bez kolejki.

+: ph_on_tour
        • udostępnij
          • Link
      •  
        aktualnosci1 3 tyg. temu

+7

@ph_on_tour: No tak to już wygląda we Wrzeszczu (albo jak kto woli "na Wrzeszczu"). Mojej mamie ostatnio odpowiedzieli "no już pani sprzedam, ale następnym razem proszę stanąć we właściwej kolejce".
        PS. Dobrze, że nie chciałeś jechać PKM bo musiałbyś zgadywać z którego peronu odjedzie( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: WielebnaMaciorka, Qwertylion +5 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        poprostuzyj 3 tyg. temu via Wykop Mobilny (Android)

+2

@ph_on_tour: skycash rozwiązuje problem chyba z wszystkim wszędzie na przyszłość
        W sumie to chyba jeszcze nie widziałam żeby przed automatem była większa kolejka niż do okienek :D

+: ph_on_tour, iAmTS
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ph_on_tour 3 tyg. temu

0

@Iskaryota: Widzisz, wrzuciłem też na FB ten wpis. Ludzie zwykle wymieniają obcokrajowców, którzy nie mogą się odnaleźć. A ja sobie myślę, że dużo**większy syf przeżywają nasi seniorzytekst pochylony, którzy nie są oblatani w technologii i np trafiają do miasta od wielkiego dzwonu.

• udostępnij
          • Link
      •  
        ph_on_tour 3 tyg. temu

+1

@aktualnosci1: A widzisz, uprzejma Pani się trafiła. Heheh strach trochę :D
        @poprostuzyj: Po nieudanej próbie olałem kasy i stanąłem w kolejce do automatu. Też była kolejka na kilka. @szakalq: Dzięki ; ) Przyda się.

+: szakalq
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ph_on_tour 3 tyg. temu

0

Powtórzę bo się rozjechało:
        @Iskaryota: Widzisz, wrzuciłem też na FB ten wpis. Ludzie zwykle wymieniają obcokrajowców, którzy nie mogą się odnaleźć. A ja sobie myślę, że dużo większy syf przeżywają seniorzy, którzy nie są oblatani w technologii i np trafiają do miasta od wielkiego dzwonu.

• udostępnij
          • Link
      •  
        uabit 3 tyg. temu

0

@ph_on_tour: witaj w miescie zlotych rydwanow( ͡° ͜ʖ ͡°)

źródło: comment_wA3cYKpKAsa1iacAUpHTBJ9U3Ixm7dGc_w400.jpg

• udostępnij
          • Link
      •  
        ph_on_tour 3 tyg. temu

+1

@uabit: Najsss : )) Już instaluję SkyMonety by posiąść bilet drogą kupna. :P

+: geuze
        • udostępnij
          • Link
      •  
        poprostuzyj 3 tyg. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@ph_on_tour: no jakaś kolejka przeważnie jest tu i tu, ale jednak kasy to zło wcielone :D

• udostępnij
          • Link
      •  
        ph_on_tour 3 tyg. temu

0

@poprostuzyj: Heheh no tak, choć powiem Ci, że jak wyjechałem z PL do roboty w stacji polarnej na 1,5 roku to zimą zapisałem sobie punkt "obrażona osoba w kasie biletowej" jako jeden z polskich tematów za którymi tęsknie. : ) Więc jak by się człowiek nie wkurzał jest to element, za którym można czasem zatęsknić.

Pozdrowienia : )
        Piotr

• udostępnij
          • Link
      •  
        ButtHurtAlert 3 tyg. temu via Android

+1

@ph_on_tour to warszawiacy muszą być przeszczęśliwi na to wychodzi, bilet masz jeden na wszystko co jeździ po 1 strefie(oprócz intercity, ale myślę że i tak by nikt nie sprawdzał biletu na jedną stacje).

+: geuze
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ph_on_tour 3 tyg. temu

0

@ButtHurtAlert: Z racji na mój zawód bardzo dużo jeżdżę po kraju i faktycznie warszawska karta miejska i organizacja komunikacji jest zdecydowanie na czele patrząc pod kątem jakości/ceny.

• udostępnij
          • Link
      •  
        geuze 3 tyg. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@ButtHurtAlert: w kilku miastach w Polsce chyba coś takiego funkcjonuje.

A co powiesz na to, że w Holandii jest jedna karta na 90% środków transportu publicznego w całym kraju? ( ͡º ͜ʖ͡º)

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@geuze Marzenie scietej głowy w Polsce gdzie masz pierdyliard różnych przewoźników w tym pół państwowych pół prywatnych

• udostępnij
          • Link
      •  
        nivixi 3 tyg. temu

+3

@ph_on_tour: Te kasy we Wrzeszczu funkcjonują tylko ironicznie, żeby przypominać nam o czasach PRLu. Inną ich funkcją jest też przekonywanie do przesiadki na bilety elektroniczne.

+: WroTaMar, mikii77 +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        geuze 3 tyg. temu via Wykop Mobilny (Android)

+1

@ButtHurtAlert: w Holandii też. Jest za to jedna OV chipkaart, rfid, rozliczana prepaid albo z konta. Działa na kolei, metrze tramwajach, autobusach... Po prostu odbijasz się jak wsiadasz i wysiadasz. Jak się zapomnisz to cię skasuje di ostatniej stacji/przystanku.

+: WroTaMar
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1

@geuze ogółem moim zdaniem lepszy jest system płatności za bilet miesięcznie, taniej wychodzi dla stałego pasażera a do kosztów zbiorkomu i tak się trzeba dorzucac.
        W Londynie tak samo działa ze masz kartę i trzeba się odbijać. Może na cały kraj to ma sens, ale w mieście głupota moim zdaniem.

Już lepiej wprowadzić transportowy podatek samorządowy i dać każdemu za darmo możliwość jeżdżenia :p

+: WroTaMar
        • udostępnij
          • Link
      •  
        geuze 3 tyg. temu

0

@ButtHurtAlert: no w Holandii poza taką kartą, są jeszcze różne abonamenty. W tym uczniowie podróżują w ciągu tygodnia za darmo a weekendy i wakacje ze zniżką 34 albo 40%.

Byłem właśnie w Paryżu i tam karta na wszystkie pięć stref kosztuje około €70 miesięcznie (。◕‿‿◕。) A samo metro + RER to komunikacyjna poezja - tylko dosyć brudno i bywa śmierdząco... Ale trudno utrzymać porządek w tak dużej sieci przy takiej cenie biletów.

• udostępnij
          • Link
      •  
        tuttifruttis 3 tyg. temu via Android

0

@ph_on_tour Ooo to Ty miałeś opowiadać ostatnio w bibliotece we Wrzeszczu?

• udostępnij
          • Link
      •  
        Iwanejro 3 tyg. temu via Android

0

@ph_on_tour taka ciekawostka, byłam ostatnio w 3city i na skycash okazało się że bilety są tańsze niż drukowane, nie wiem jak ¯\(ツ)/¯

• udostępnij
          • Link
      •  
        Ogau 3 tyg. temu

+5

@ph_on_tour: właśnie wróciłem z Trójmiasta. Ta wychwalana SKMka to dno i wodorosty. Bilety sprzedają babki w kasach, biletomaty popsute, brak wspólnego biletu czasowego na komunikację miejską. Bilet trzeba skasować przed wejściem na peron. Problem w tym, że nie ma żadnych bramek i można te małe kasowniki po prostu ominąć. Strona internetowa tego całego burdelu to też jakieś gówno.

+: xniorvox, KalaFFior +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ph_on_tour 3 tyg. temu

0

@Ogau: W tej kwestii mam podobne odczucia. Jest to swego rodzaju relikt.

• udostępnij
          • Link
      •  
        ph_on_tour 3 tyg. temu

+1

@Iwanejro: O popatrz, ale bilety na SKM?
        @tuttifruttis: I opowiadałem, ale nie we Wrzeszczu tylko w Gdyni. ; )
        Bardzo fajni ludzie przyszli. Paplałem jakąś 1h45 i jeszcze z 15 min pytań.

+: tuttifruttis
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Iwanejro 3 tyg. temu via Android

+1

@ph_on_tour ja korzystałam ze zwykłej komunikacji miejskiej, różnica była chyba 10 czy 20 gr na bilecie bez ulg. A pod 'kolej' chyba rozumie się SKM ¯\(ツ)/¯

. . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .

źródło: 1573685873881.skycash.beta.jpg

+: ph_on_tour
        • udostępnij
          • Link
      •  
        ph_on_tour 3 tyg. temu via iOS

0

@Iwanejro: Dzięki ;) choć piorun wie czy kolej to pociągi osobowe czy SKM ;)

• udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

Qba_89 8 godz. temu

+604

#mandalorian #starwars #yoda #heheszki

odpowiedzi (11)

pieczarrra 9 godz. temu

+830

Witam i o #dziwnekotki pytam.

odpowiedzi (56)

wisyrr 11 godz. temu

+942

rośnie nam drugi leszke? za chwile dowiemy się że wzrost polskiego PKB to też jej zasługa xD #bekazpodludzi #bekazlewactwa

odpowiedzi (36)

• pełna lista

Wykopalisko

• Wybieram 590 - kupuję polskie produkty z kodem kreskowym 590 Wybieram 590 - kupuję polskie produkty z kodem kreskowym 590 108
    • Ostrożny Joshua wypunktował Ruiza i odzyskał pasy! Ostrożny Joshua wypunktował Ruiza i odzyskał pasy! 62
    • Węgry nakładają na Facebooka olbrzymią grzywnę Węgry nakładają na Facebooka olbrzymią grzywnę 76
    • W Chinach treść reklamy musi odpowiadać cechom produktu W Chinach treść reklamy musi odpowiadać cechom produktu 61
    • Randall Carlson: "Żyjemy w ruinach dawnych światów" [ENG] Randall Carlson: "Żyjemy w ruinach dawnych światów" [ENG] 86
    • Augsburg: śmiertelna ofiara ataku 7 młodych mężczyzn o nieustalonej narodowości Augsburg: śmiertelna ofiara ataku 7 młodych mężczyzn o nieustalonej narodowości 57
    • Przetrwali w ziemiankach przy - 40 stopniach mrozu - Tak radzili sobie... Przetrwali w ziemiankach przy - 40 stopniach mrozu - Tak radzili sobie... 50
    • Miłość od pierwszego rabunku. Tego nie ogarniesz... Miłość od pierwszego rabunku. Tego nie ogarniesz... 73
    • Zniszczone budki dla wolno żyjących kotów. Może ktoś coś widział, słyszał. Zniszczone budki dla wolno żyjących kotów. Może ktoś coś widział, słyszał. 55
    • Wielka chłodnia Elektrowni Siersza z Trzebini zniknęła w 3,5 s. [WIDEO] Wielka chłodnia Elektrowni Siersza z Trzebini zniknęła w 3,5 s. [WIDEO] 56

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka 4konserwy ciekawostki ekonomia europa finanse geopolityka gospodarka hahard heheszki historia konfederacja kultura medycyna motoryzacja niemcy pieniadze policja polityka polska religia rosja samochody sport swiat usa zainteresowania zdrowie

Drogi Wykopowiczu

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.

Polityka plików cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.