• Wykop.pl
  • Wykopalisko 538
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      sropo 3 tyg. temu

+11

Opis przygody przeprawy przez morze do Szwecji posła Żabińskiego. Był on wysłany przez senat w czerwcu 1655 roku, aby zapobiec wojnie, czyli „potopowi”.

"Jaka mogła być tylko diligentior cura (pilniejsza troska) w prędkości do Sztokholmu zajechania, takąm spieszył, ale że morze ma swoje zawsze obstacula i accidentia (przeszkody i przypadki), nie mogłem prędzej zajechać. Nawigacja dla przeciwnych wiatrów bardzo mi niespora była. Wyjechawszy 7 praesentis (obecnego miesiąca, czyli czerwca) ze Gdańska i nie ujechawszy tylko do Latarnie (czyli do ujścia) musiałem stać przed dwa dni i dwie nocy, czekając na służące mojej drodze wiatry. Tandem nowa (na koniec wiatru?) doczekawszy się, choć nie bardzo dobrego, puściłem się z nadzieją lepszego [wiatru] na morze, ale mię [pogoda] omyliła, bo i ten niedługo mi, tylko przez dzień jeden, i to mediocriter (średnio) służył. Atoli jednak per Ulysseos prawie po morzu errores (czyli błądzenie po morzach ja Ulises), straciwszy całe dwie niedziele na nich stanąłem 21 w Sztokholmie."

Obraz przedstawia bitwę pod Oliwą - A.A. Orlinski

#historykon #historia #szwecja #ciekawostkihistoryczne #ciekawostki #zainteresowania #historiapozahoryzont #polska #morze #malarstwo #statki #sztorm #podroze #przyroda

źródło: DSCF0593a.jpg

+: sesesesese, willard +9 innych
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  
        PMV_Norway 3 tyg. temu via Wykop Mobilny (Android)

+4

@sropo: Był wiek XVII, rok dwudziesty siódmy,
        Listopadowy wiatr zimny wiał.
        Była niedziela i słońce wstawało,
        Na "Świętym Jerzym" sygnałem był strzał.

Ma Anglia Nelsona i Francja Villeneuve'a,
        Medina-Sidonia w Hiszpanii żył.
        A kto dziś pamięta Arenda Dickmanna?
        To polski admirał, co z Szwedem się bił.

+: sropo, willard +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Asterling 3 tyg. temu

0

@sropo: To już wolę opowieści Chryzostoma Paska xD

• udostępnij
          • Link
      •  
        sropo 3 tyg. temu

0

@Asterling: no to jutro zapodam co Pasek myślał o pływaniu statkami ;)

• udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

Hatsuban 6 godz. temu

+586

poszedłem sobie na basen, chce wypożyczyć płetwy, typ sie mnie pyta jaki rozmiar, no to mówie że 47 lub 48 zależy od producenta, a ten śmietnik życiowy mi odpowiada " to na chuj panu płetwy"

odpowiedzi (15)

xDPonadWszystko 7 godz. temu

+1515

XDDD

#heheszki #humorobrazkowy #olx

. . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .

odpowiedzi (23)

odswiezaczpowietrzaa 7 godz. temu

+678

Ciekawe jaką pierdołę Bushowi mógł opowiadać wtedy ten wieśniak xD

odpowiedzi (38)

• pełna lista

Wykopalisko

• Hulajnoga elektryczna + prąd  = bomba z opóźnionym zapłonem Hulajnoga elektryczna + prąd = bomba z opóźnionym zapłonem 119
    • Anunnaki i Sumerowie - Naukowe Fakty Anunnaki i Sumerowie - Naukowe Fakty 56
    • UHF. Pamiętacie ten fenomen VHS? UHF. Pamiętacie ten fenomen VHS? 75
    • Dramatyczne nagranie postrzelonego policjanta. Dramatyczne nagranie postrzelonego policjanta. 96
    • Święty Mikołaj? Oczywiście, że istniał Święty Mikołaj? Oczywiście, że istniał 75
    • Dominacja w powietrzu [+18] Dominacja w powietrzu [+18] 54
    • 27 zdjęć, które pozwolą ci zrozumieć miejsce Ziemi we wszechświecie 27 zdjęć, które pozwolą ci zrozumieć miejsce Ziemi we wszechświecie 31
    • Polski "Święty Mikołaj" jedzie z podarkami do włoskich dzieci (GALERIA) Polski "Święty Mikołaj" jedzie z podarkami do włoskich dzieci (GALERIA) 40
    • Nadchodzi zima, zadbajmy o ptaki. Jak im pomóc, a nie zaszkodzić? Nadchodzi zima, zadbajmy o ptaki. Jak im pomóc, a nie zaszkodzić? 66
    • Gwałt zbiorowy w Indiach. Policja zastrzeliła podejrzanych Gwałt zbiorowy w Indiach. Policja zastrzeliła podejrzanych 70

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka 4konserwy ciekawostki ekonomia europa finanse geopolityka gospodarka hahard heheszki historia kultura medycyna motoryzacja muzyka niemcy pieniadze policja polityka polska religia rosja samochody sport swiat usa zainteresowania zdrowie

Drogi Wykopowiczu

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.

Polityka plików cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.