•  

    #gotujzwykopem #ramen
    @memfis91: @janosik9: @OrcBerserker: @flo0666: @amn1337:

    W związku że ludzie mnie pytały jak się robi dobry ramen na odpierdol poniżej wrzucam smaczny przepis dla wszystkich zainteresowanych.

    Na garnek 5litów:
    - 2 kości wołowe około 0.5kg
    - 2 kości wieprzowe około 0.5kg
    - 1-2 plastry schabu
    - marchewka x 1
    - por x 1
    - pietrucha x 1
    - 2 x cebula szalotka
    - 3-4 łyżki stołowe pasty miso
    - zielona cebulka
    - sos sojowy jakieś 2 łyżki
    - sól
    - pieprz
    - jajo dekoracyjnie
    - makron typu udon ( kluskowaty jakiś)

    Warzywa kroimy na mniejsze kawałki poza zieloną cebulką i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą razem z kośćmi do pełna.
    Dodajemy około 1/2 łyżeczki soli, około 8 kulek czarnego pieprzu.
    Gotujemy teraz aż woda zacznie wrzeć.
    Jak się zagotuje ma wolno pyrkotać aż kości zaczną robić się miękkie i zacznie wywar zmieniać kolor na mętny na skutek rozpuszczania się szpiku około 6-7 godzin na małym ogniu pamiętając o dolewaniu wody.
    Jak kość poddaje się naciskowi noża i czuć że zmiękła to wyławiamy łamiemy lub kroimy je w połówki i wrzucamy jeszcze na 30 minut dodając pastę Miso i sos sojowy.
    Po 30 minutach wyławiamy wszystko, odcedzamy wywar i do wywaru wrzucamy podsmażony uprzednio schab który smażymy po posmarowaniu sosem sojowym po niecałej minucie na każdą stronę.
    Gotujemy to znowu z 30 minut żeby schabik doszedł ale nie za długo bo będzie smakować jak gówno ( można ewentualnie dosmażyć i nie gotować go w wywarze)
    Tniemy zieloną cebulkę do przybrania, gotujemy makaron, gotujemy jajo na miękko.
    Wrzucamy wszystko w michę z makaronem na górę i zalewamy wywarem delikatnie soląc jajo jeszcze.
    Można sobie dodać 1 plasterek imbiru taki z 2mm jak ktoś lubi do gorącego wywaru przy podaniu.
    Sól, pieprz i sos sojowy zostawić na górze jakby smakowało tekturą można doprawić.

    Można też dodać więcej pasty miso, czasami zdarzało mi się dowalić 1 łyżkę na litr i było super czuć to Umami
    Polecam szukać takiej która w składzie ma wywar rybny, nie kupować polskiego gówna z przepaku.
    Oryginalna Japońska za 300 g kosztuje jakieś 16 zł w carffour a starcza na 2 zupy.