#xiaomi #iphone #bojowkaandroid #bojowkaios #android #ios
Którego smartfona wziąć?
#anonimowemirkowyznania
Taka sytuacja:
Świadczę usługi remontowe, wystawiłem fakturę na zaliczkę, kwota 20k,
przesłałem ją w PDF poprzez gmail.
Klient odebrał, twierdzi że zapłacił.
Pieniędzy brak.
Wysłał mi zdjęcie faktury którą sobie wdrukował - dane prawidłowe, numer konta inny.
Ja mam w gmailu dalej kopię, wysłałem prawidłową fakturę, pdf, który gdy wysyłam do innych ma dobry numer konta.
Nawet gdy daję - POKAŻ ORYGINAŁ wysłanej wiadomości,
POBIERZ ORYGINAŁ to w pliku EML jest poprawny pdf z prawidłowym, moim numerem konta.
On twierdzi że usunął już tego maila.
Pewnie ma jakiegoś wirusa który podmienił numer konta.
Problem w tym, że kłoci się ze mną że to on ma rację, że pobrał pdf, wydrukował i przepisał z wydruku dobry numer konta, że ja chcę go oszukać.
Co robić?
#prawo #banki #bankowosc
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie
@AnonimoweMirkoWyznania: pierwsze słyszę o wirusach, które podmieniają numer konta w GOTOWYM PLIKU PDF. Jak dla mnie gość leci w kulki.
@AnonimoweMirkoWyznania: niech pokaże potwierdzenie przelewu i jak faktycznie przelał to sprawa nas policje że zaaresztowali mu komputer. Inna sprawa że to jemu ukradli kasę więc nadal tobie wisi
Po pierwsze. Wysłał przerobioną fakturę. Czy wysłał potwierdzenie przelewu? Jak nie to leci w kulki.
Cóż. Poszedł bym na policję ze zgłoszeniem oszustwa. Szybko się wyjaśni, czy z banku w podanym przez niego czasie wyszedł przelew na podane konto.
Po drugie - taki wirus to nie twój problem, tylko jego.
Po trzecie pierwsze słyszę o takim wirusie.
A "maila usunąłem" śmierdzi na kilometr.
Po kolejne obejrzyj fakturę. Duża szansa, ze przerobiona w gimpie itp. Czyli numer nie będzie do końca pasował.
Rada na przyszłość. Poszukaj jakiejś ładnej, ale nietypowej czcionki. Tak aby trudno było przerobić w programie graficznym.
@AnonimoweMirkoWyznania: Nie idź tropem wirusa, gość leci w chuja. Pewnie nawet sam Ci zasugerował, żeby sprawdzić czy na fakturze był właściwy numer konta. Przedsądowe wezwanie do zapłaty i niech się pierdoli.
Co robić?
@AnonimoweMirkoWyznania: wysłać wezwanie do zapłaty. Dodatkowo co prawda w tym roku to jeszcze nie jest obowiązek, ale pomału jest to wprowadzane, płatnik powinien sprawdzić nr. konta, czy jest on w jakiejś bazie US i przypisany do odbiorcy przelewu.
@AnonimoweMirkoWyznania: Czyli gdyby mial wirusa to tylko na zasadzie kopiuj numer konta z pdf i wklej w przelew online. Jesli masz dowod, ze nie oszukales - wyslanego przez ciebie maila z zalacznikiem, to tak jak ci pisza, wezwanie zaplaty.
Nie zapomnij zapłacić podatków bo hajsu na czas nie dostaniesz na pewno. Taka polska rzeczywistość.
@AnonimoweMirkoWyznania: ma chyba wirusa januszerki, podmienił sobie numer konta i teraz będzie Ci wkręcał że ma inny. Nie odpuszczaj
@medoh: @AnonimoweMirkoWyznania: znam sytuację i zgłaszał mi taki sam problem jeden z klientów. Facet ma wirusa na kompie, który podmienia numery kont na pdfie.
On zachował czujność i przy przelewaniu kasy sprawdził czy numer się zgadza z poprzednimi jakie robił temu Kontrahentowi, ale podobno innemu przelał w ten sposób 25k.
Kazałem w tej chwili zamówić audyt oprogramowania w firmie przez jakąś wyspecjalizowaną firmę, bo skoro aż taki syf im się zalęgł na jednym kompie to cholera wie co tam jeszcze siedzi.
@AnonimoweMirkoWyznania:
PS. Podoba mi się jak wykopkom wydaje się, że wezwanie do zapłaty ma jakąś cudowną moc sprawczą i że ktokolwiek w b2b się nimi jaki szczególnie przejmuje. Jedyne co działa na dłużnika, który ma pieniądze, a nie chce ich przelewać to prawomocny nakaz zapłaty wraz z klauzulą wykonalności.
@medoh: Potwierdzenie przelewu jest. Kasa naprawdę wyszła z jego konta i poleciała na obce konto w mieście na drugim końcu polski.
Sprawa oczywiście zgłoszona już na policję i do banku, dzisiaj mają się tym zająć.
Wszystkie nowe maile które wysyłam na pocztę klienta znikają w ciągu minuty.
Wygląda na to że ktoś ma dostęp do poczty klienta i zanim klient odczytał wiadomość jakiś luj pobrał pdf, przerobił go w jakimś photoshopie i wysłał ponownie z nowo założonej poczty o do złudzenia podobnym do mojego adresie. Jak porównuje faktury to widać, że nr konta i dopisek przy nim jest napisany inną czcionką.
Kasy brak, jedyne dowody to moja historia z gmaila i wydrukowane podrobione faktury.
Dzisiaj będzie wiadomo kogo jest konto na które poszedł przelew, ale podejrzewam, że to konto postawione na Pana żula a pieniądze już zostały wybrane albo przewalutowane na bitcoiny.
@mercedes_amg: gość raczej nie jest oszustem bo jak zadzwoniłem i powiedziałem, że kasy nie ma a nr konta jest inny to sam od razu poszedł na policję.
Dzwonił do mnie znajomy policjant który zainteresował się sprawą i poszedł z całą historią do kolegów od cyberprzestępczości i ponoć to już nie pierwsza taka sytuacja w ostatnich dniach u nas w województwie.
Także bardzo was proszę mirki plusujcie ten wpis żeby ta sprawa nabrała rozgłosu, być może przyczyni się to do tego, żeby złapać oszustów albo uchroni kogoś przed utratą pieniędzy.
pokaż spoiler @elf_pszeniczny, @Sharq00, @SzemranyInkub, @konserwix, @Vel_Makarena, @ms93, @mtriciak33, @rewter, @reggio, @fiir, @magicznakraina, @Nagod, @Kalafioroglowy, @RakuTen, @h4nter, @kshaq_, @PyzaLivestream, @Lucider5, @BlueScreeen, @BenekDoesHorses, @kaaban, @rowt, @matixrr, @pkoneman, @Catttana, @Vittel, @jazmojegopokoju, @Pirat_93, @shnitzel, @zofialidia, @Nighthuntero, @Rifez, @Clotai, @PienieznyWieprzZMlotemBojowym, @toniemultikontojakco, @nowekonto6, @Szkalownik, @Peyer, @wollu, @adekad, @xdw_pl, @Platti, @matka_boska_w_klapie, @gerwazybuleczka, @ProstychopzWSI, @CamelCase, @Chlebotron, @hesoyamaezakmi, @Jdk_, @Akilles, @satanasluciferi, @mtq11, @MrKrisBas, @MMaros, @justlikethat, @maslak3000, @piczki_i_parolki, @promateosz, @diarrhoea, @endrjuk, @kamui2, @watrobaciemnosci, @PsajkoKuglarz, @Krznl, @andrzej94thc, @Pipsosmiech, @LeCegua, @mia25, @cucaracha, @srogafiranka, @m00neyymann, @Kuork, @Kwiatuszek_Mateuszek, @niebieskisufit, @Racjonalnie-do-przodu, @pablosik, @tallman, @NalesnikowyPalladyn, @Ignac96, @kadmus, @elementyzaskoczenia, @dager, @sickonce, @bedezecik, @GrallStar, @p10trek, @Bubka, @Alprazolam, @freejah, @Kaciaan, @Istavan, @ZegnajPrzyjacielu, @Surykotka, @Korpokociak, @VunterSlaush, @Fasterinio, @Gity, @goferek, @ProResHq, @DziobakApokalipsy_, @PanSzpinak, @Flidd, @Pingo, @cytrynowysok, @Pathlogan, @snafu, @kaktusowyAloes, @Kacapp, @incognito1234, @sombreroo, @Czokowoko, @muussk, @qusqui21, @cicho_tam, @kamil_snk, Inel, @Pawlicz, @Dziki_Bigos, @Maciej_Barbarian, @VasteIl, @Desxon, @ambasador_przegrywu, @Kamelot, @Sparrhawk, @weeman, @LadyHana, @To_ja_moze_pozamiatam, @bartesn, @RaVek, @madafaka55555, @VascoDeGamer, @Gawell, @wfm125m, @MadIrishman, @Prof_Strawinski, @Czarodziej101, @simon999, @furt4, @KapitanKnaga, @Harry19911, @Mateusssz, @gonzales_maly, @Dziolszka, @perun79, @Chudus, @ecikowaty, @Fiz123, @gmur, @g4l4nt, @coldies, @Lohengrin88, @czlowiekmajor, @czacza90, @furcio, @Elveen, @ProMatek, @hehexdlollmao, @eoz, @Migfirefox, @S0Cool, @17witcher, @matiq2341, @NaSmyczy
@ProMatek: Z twoich odpowiedzi nie wynika, że musiał być wirus. Po prostu ktoś mógł włamać się mu na skrzynkę, przechwycić maila. Sfałszować fakturę i podesłać nową fakturę. Najważniejsze to zbezpieczyć logi dostawcy poczty.
Niech klient skorzysta z RODO i zażąda kopi wszystkich danych o sobie, łącznie z historą logowań itp.
@AnonimoweMirkoWyznania: Sprawdź czy numer konta na fakturze od klienta jest poprawny (strona https://www.jakitobank.pl/ wygląda sensownie)
@AnonimoweMirkoWyznania:
Trzeba przyznać, że ten kanciarz sprytnie to rozegrał.
Numer konta zawsze się weryfikuje, zwłaszcza przy przelewach na wiele tysięcy PLN.
@AnonimoweMirkoWyznania: Wujas miał identyczna sytuację - okazało się że był włam na konto email i podmienili numer konta. Pieniądze 8 minut po zaksięgowaniu na koncie zmieniły się w bitcoiny i zrobiły papa. Nie do odzyskania
Ale odpowiedzialność nadal spoczywa na wysyłającym przelew
@AnonimoweMirkoWyznania: Przypomina sytuację gdy LOT zapłacił 2,6 mln zł. oszustom którzy podmienili fakturę
@AnonimoweMirkoWyznania:
1. Masz styczność z oszustem
2. Powiedz, że zgłaszasz na policję i do skarbowego
3. Pewnie numer rachunku należy do niego albo do jakiegoś jego ziomka, żony
4. Co do tych wpisów w internecie na forach - widocznie to jakieś stary sposób oszukiwania. Nie ma czegoś takiego jak podmienianie numerów rachunków w gotowych dokumentach! Sprawę możesz zgłosić na policję, że typ podmienił dane w fakturze, którą Ty podbiłeś.
5. Jeśli znasz jakichś kontrahentów tego gościa, to możesz podpytać czy słyszeli kiedyś o takich sytuacjach. Może nie tylko Ty jesteś oszukany - wtedy sprawa już nabiera innego obrotu.
6. Współczuję współpracy z takimi :(
@AnonimoweMirkoWyznania: w zasadzie ma chyba obowiązek sprawdzić kontrahenta czy jest on płatnikiem VAT, i tam jest też powiązany numer konta na który trzeba płacić, jego błąd + kasa nie dotarła. 2:0, wygrałeś
Pewnie ma jakiegoś wirusa który podmienił numer konta.
@AnonimoweMirkoWyznania: albo wali w chuja, 20k to nie mało, idź do kancelarii prawnej lepiej. Jak gość wpłacił na konto z dupy, to też da sie to ustalić wszystko gdzie i komu, tyle, że bez sądu tego raczej nie załatwisz.
@AnonimoweMirkoWyznania: tak czy inaczej to Twój kontrahent dał się oszukać jeśli nie kłamie, więc dalej jest Ci winny 20k...
@AnonimoweMirkoWyznania: Bardzo popularny scenariusz. Pewnie ktoś kontroluje jedną albo drugą skrzynkę.
@medoh: Numer podmienia złodziej kontrolujący skrzynkę edytując plik i wysyłając w miejsce oryginalnego.
@ZaufanaTrzeciaStrona: Większość ludzi ogląda PDFy w przeglądarkach internetowych. Wystarczy odpowiednio spreparowany plugin do przeglądarki żeby w gotowym, poprawnym dokumencie (nawet takim podpisanym cyfrowo!) pokazać wygodne atakującemu dane.
Przejmowanie skrzynek pocztowych i ich kontrola jest trudniejsze i zostawia więcej śladów.
#xiaomi #iphone #bojowkaandroid #bojowkaios #android #ios
Którego smartfona wziąć?
Kogo wypuścić?
#heheszki #moderacjacontent
Mirki jestem właśnie na lotnisku w Berlinie, patrzcie co za dzbany, po prostu brak mi słów... (╯°□°)╯. Zgadnijcie z jakiego kraju pochodzą owe osobniki. #lotnisko #berlin #kulturaosobista #