Może sąsiad z klatki jest na wykopie. Wszystkiego najlepszego!
#lublin #zyczenia #urodziny #babyyoda #yoda #zyciewbloku #humorobrazkowy #sasiedzi
#konfederacja #religia #lewackalogika #bekazlewactwa #cenzura
Klasyka neuropy, na argumenty odpowiedzieć nie łaska, nie pasuje do terorii to na czarno w środku dyskusji, żeby nie było jak się odnieść, naprawdę dojrzale z twojej strony @Kempes ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Cz. 2
@genesis2303 do czego to doszło, że neuropki sami sobie wystawiają oceny za bazgroły w zeszycie, a potem na ich podstawie urządzają poważne debaty xD
@genesis2303: nie oceniam katolickich małżeństw.
Chciałabym tylko żeby dzieciom nie wkładać takich wartości do głowy tak powszechnie i w tak młodym wieku. W swoim domu a potem w dorosłym życiu niech sobie robią co chcą.
Wiec przestań odpływać w swojej argumentacji gdzieś, gdzie ja nie mam zastrzeżeń, ja piszę o tej konkretnej sytuacji.
@genesis2303: Z jednej strony uważam, że jak najbardziej rodzice mogą przekazywać dziecku takie wartości, jakie uważają za słuszne, i jeśli są religijni to też normalnym jest, że będzie dla nich priorytetem przekazanie wartości religijnych.
Z drugiej strony nie brakuje fanatyków, których metody wychowawcze utrudniają rozwój dziecka, są dla dziecka bardzo szkodliwe albo jest to zwykła przemoc, więc trudno przejść zupełnie obojętnie wobec krzywdzenia dziecka "w imię idei"...
Ze świeckich przykładów czymś takim są antyszczepionkowcy, matka robiąca dziecku lewatywy z wybielacza, by wybić pasożyty itp.
Ale zdarzają się niestety podobne przykłady u katolików, a konkretnie fanatyków wiary katolickiej. Jak ktoś się z czymś takim spotkał, a nie miał w swoim otoczeniu żadnych pozytywnych przykładów katolików wierzących, ale normalnych, to nic dziwnego, że łączy głęboką wiarę z szaleństwem, a w laicyzacji upatruje rozwiązania problemu...
W mojej rodzinie ciotka chwaliła się, że nie pozwala dorosłemu już prawie kuzynowi na spotkania sam na sam z dziewczyną, tylko siedzi razem z nimi w pokoju pilnując, by nie zrobili czegoś nieprzyzwoitego ( ͡° ͜ʖ ͡°) Doskonały przykład mózgu wypranego wiarą.
W odróżnieniu od typowego antyklerykała nie oskarżam jednak religii o wszystko, co złe - uważam, że to dopiero połączenie wrodzonego debilizmu / sadyzmu z religią daje nam fanatyzm. Moja ciotka byłaby najpewniej chujową matką także wtedy, gdyby była niewierząca.
Równocześnie jestem zadowolona z postępującej laicyzacji społeczeństwa, bo często widzę, jak wiara zamiast wytłumiać negatywne cechy ludzkich charakterów, to je wzmacnia... chociaż powinno być odwrotnie. Ciężko jest nie być antyklerykałem, mając takie obserwacje :/
Może sąsiad z klatki jest na wykopie. Wszystkiego najlepszego!
#lublin #zyczenia #urodziny #babyyoda #yoda #zyciewbloku #humorobrazkowy #sasiedzi
Ukradzione z fb XD
#ekstraklasa #heheszki #cracovia #wislakrakow #humorobrazkowy #olx
Literackiej nagrody Nobla nie powinna dostać Tokarczuk tylko osoba odpowiedzialna za fabułę w Sercach z Kamienia
pokaż spoiler nawet za samą postać O'Dima
#takaprawda #wiedzmin #literatura #tokarczuk