•  

    I cyk kolejne kimchi z 5kg kapusty w tym roku - już drugie, bo pierwsze zeszło w miesiąc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    #gotujzwykopem #fermentujzwykopem

    źródło: IMG_20191124_145209.jpg

    •  

      @gadpustynny: Kiszona kapusta pekińska na ostro, koreański przysmak

    •  

      @gadpustynny: z tego przepisu, robiłem już 3 razy i wychodzi super. Daje jedną szklankę płatków chili (gochugaru) na 2 kapusty.
      Spisałem przepis po polsku jakby ktoś chciał.

      Kimchi (proporcje na ok. 5L)

      - kapusta pekińska 2 główki
      - marchew 3 szt
      - rzodkiew biała 1szt
      - por 1szt
      - mąka ryżowa
      - sos rybny
      - cebula
      - czosnek
      - imbir
      - cukier
      - papryczka Gochugaru (proszek)

      ("szklanka" to u mnie szklanka "po nutelli")

      Przygotowanie kapusty:
      Kapustę umyć, pokroić w małe kawałki (takie żeby dało się je później zjeść bez krojenia). Włożyć kapustę do miski z zimną wodą i wypłukać. Wylać wodę, mocno i równomiernie posolić żeby kapusta puściła sok (ok. 70g soli na kg kapusty). Po 30 minutach wymieszać kapustę, żeby rozprowadzić sól. Powtórzyć mieszanie jeszcze 2 razy. Następnie dokładnie wypłukać kapustę w zimnej wodzie kilka razy.

      "Owsianka":
      Wymieszać ok. 2 szklanki wody i ok. pół szklanki mąki ryżowej, zagotować. Mieszać kilka minut. Dodać 1/4 szklanki cukru, mieszać aż się rozpuści. Ostudzić.

      Pasta:
      Do blendera wrzucić "owsiankę". Dodać pół szklanki sosu rybnego, oraz w zależności od preferencji mniej więcej:
      - całą głowkę lub dwie zmiażdżonego czosnku
      - szklankę pokrojonej cebuli
      - łyżeczkę zmiażdżonego imbiru
      - szklankę papryczki Gochugaru (trzeba dostosować bo to ma wpływ na to jak ostre jest potem kimchi. Ja dałem szklankę na 2 główki kapusty)
      Zblendować.

      Pokroić w cienkie paski marchew, pora, rzodkiew białą, w zależności od preferencji można dać ich więcej lub mniej.
      Połączyć pokrojone warzywa i pastę (uwaga! jeśli robimy to rękoma to trzeba użyć rękawiczek, bo pasta jest bardzo ostra).

      Następnie dodać do pasty kapustę pekińską, dokładnie wymieszać. Używać rękawiczek. Można mieszać na kilka razy jeśli nie mamy odpowiednio dużej miski.

      Teraz całość wrzucamy do słoików, zakręcamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Po 1-2 dniach zacznie się fermentacja - widać bąbelki gazu w słoiku. Warto codziennie odkręcić zakrętkę i przycisnąć warzywa, żeby znajdowały się pod sokiem który się wydzieli. Dodatkowo zmniejszymy ciśnienie w słoiku.

      Warto po kilku dniach próbować codziennie kimchi. Jeśli dany stopień fermentacji nam odpowiada, chowamy słoik do lodówki. Będzie dalej fermentowało ale wolniej. Z czasem kimchi robi się coraz kwaśniejsze, a kapusta mniej chrupiąca.

      +: chet4a
    •  
      gadpustynny via Android

      0

      @Omate wiem, bardzo lubie

    •  

      z czym to sie je?

      @1950M: z czym chcesz. może robić jako podstawa całego dania (np zupa kimchi, gulasz na bazie kimchi, ryż smażony z kimchi) albo dodatek do innych dań (jak jem ryż to często mam na boku kimchi ale nie tylko - zdrzyło mi się także jeść razem z ziemniakami i schabowym)

Gorące dyskusje ostatnie 12h