•  

    #sriracha #okuchnia #ostrezarcie #ostresosy #chilihead #gotujzwykopem

    Kontynuacja tego wpisu:

    https://www.wykop.pl/wpis/45376695

    TL;DR

    pokaż spoiler sos wyszedł spoko, myślę, że z czasem się jeszcze troszkę "ułoży".


    Potrzebujemy jeszcze:
    - sito do przecierania
    - znów blender :)
    - 50-200 ml octu winnego
    - 50-100 g cukru
    - puszka brzoskwiń*

    Sriracha prawie gotowa.

    1. BLENDOWANIE

    Po tygodniu* przefermentowaną masę (wraz z zalewą) wkładamy do blendera, blendujemy długo, na gładką pulpę.

    *u mnie ten czas (pewnie ze względu na wysoką temperaturę) okazał się ciut za długi, możecie to skrócić, na tym etapie było też czuć strasznie dużo soli

    2. PRZECIERANIE
    Otrzymaną pulpę przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. Pozostałe skorki/nasiona możemy jeszcze raz zblendować i przetrzeć. Resztę tego co zostanie na sicie mozecie wyrzucić albo tak jak ja ususzyc I użyć jako przyprawy

    3. DOPRAWIANIE
    Zgodnie z przepisem dodałem 200 ml octu winnego. Ty daj mniej, znacznie mniej. Spróbuj zacząć od 50 ml, może to już wystarczy.
    Dajemy też "trochę" cukru. Zacznij od 50g. W razie potrzeby dodaj więcej.
    Redukujemy do konsystencji trochę luzniejszej od budyniu (zgestnieje).

    *4. MYŚLENIE o brzoskwiach.
    To nie było to, kwaśne i słone gowno. Myślałem co z tym zrobić przez prawie 2 dni j wpadłem na pomysł, dodałem puszkę zblendowanych na papkę brzoskwiń (wraz z zalewą). Czy to coś dało?

    5. Ogólne wrażenia

    Jest DOBRZE. Na początku czuć pyszną brzoskwinię, później zaczyna się pieczenie (ostrzejsze trochę niż przy tej z kogucikiem/gąska), takie fajne srirachowe. Zamienia to się w lekki ocet... który jest już zbyt kwaśny. Wydaje mi się, że po jakimś miesiącu samo to się "ułoży" i ta kwaśna warstwa nie będzie tak przeszkadzać.

    6. Ocena

    Jeśli kupnej srirachy miałbym dac 10/10, tej jak narazie daje 7/10. Nie jest źle ale nie jest też idealnie.

    Co zrobilbym inaczej:

    - dodał mniej soli na samym początku
    - krótszy czas/W niższej temperaturze kisilbym całość
    - dał mniej octu winnego na koniec.
    - gdybym miał wybrzydzac to dodałbym innych papryczek (jalapeno i serrano)

    Wieczorem gdy już go zabutelkuję ogloszę wyniki #rozdajo

    . . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .

    źródło: 1574681813828.jpg