Załóżmy że zarobki to 10000 zł.
Mieszkanie w Warszawie 2 pokojowe w normalnym standardzie 3000 zł
Katering 1500 zł
Siłownia/sauna/basen w Warszawiance około 400 zł
Ciuchy/buty około 500 zł miesięcznie
Jedzenie/picie na mieście około 300 zł
Dziecko około 1500 zł
Koszty eksploatacji auta (części/paliwo) około 500 zł miesięcznie
Lekarz/suplementy/badania około 750 zł
E-papieros - 500 zł
Wychodzi nie całe 10000 tyś zł., a gdzie inne niespodziewane wydatki?
Jak tu można w tym kraju odłożyć pieniądze?
Zakładając jedną firmę przy takich wydatkach nie da rady otworzyć już 2 gdyż nie uzbiera się na inwestycje. Kredyt w banku? A co jak nie wypali?
Jak sobie radzicie w takich sytuacjach ?
#zarobki #praca #biznes #firma #wlasnafirma #warszawa
@Fretja: abstrahując od smieszniego pytania z wpisu jak odłożyć pieniądze jednocześnie przepierdalając wszystko na niepotrzebne rzeczy, to jakim cudem wychodzi ci 500zł miesiecznie na epapierosa?
@Fretja: to jest bait chyba? ale +1 bo się złapałem xD
wywal/ogranicz to:
Katering 1500 zł
Lekarz/suplementy/badania około 750 zł
E-papieros - 500 zł
i masz ze 2 tys. na inwestycje każdego miesiąca
10000 tyś zł
chyba 10 tys.? xD
Dziecko około 1500 zł
@Fretja: PANIE GDZIE TO TAK TANIO?
Jedziem tam gdzie dziecko kosztuje 3x tyle co papieros elektroniczny albo tyle co "katering" :D
@Fretja: jakbys sobie sam zrobił to by ci wyszło za olejek 40zł na 80 dni i by był lepszy niz ten twoj za 90zł xD postawowe umiejetnosci oszczedzania, ale to i tak bajt wiec nie bede sie rozpisywał
jeszcze kokaina - 2000 zł i dziwki z roksy - 3500 zł, i jak tu kurwa żyć w tej polsce
@chlodny__klecha: Ale to dopiero jeden weekend jest...
@Fretja zryj w domu jak człowiek, gotuj se sam, nie kupuj tyłu ciuchów i problem z bank, ech Warszawiaki
Wychodzi nie całe 10000 tyś zł., a gdzie inne niespodziewane wydatki?
@Fretja: zamiast kalkulować takie skomplikowane rzeczy, naucz się najpierw języka polskiego xD
@niepanimaju: oczywiście, ale jeśli buty są dobrej jakości to wystarczają na parę lat :) Nawet jeśli by miały kosztować 1000zł, to raczej oczekiwałbym, że takie buty te 3 lata wytrzymają. To nam daje ~28zł miesięcznie. Co do innych ciuchów to tutaj trzeba rozgraniczyć czy potrzebujesz dobrej jakości ubrań czy tak na prawdę potrzebujesz się pokazać, bo ja sobie zdaję sprawę, że można się zamienić w chodzącą reklamę znanych marek odzieżowych i wtedy pewnie wydać 500zł miesięcznie to nie problem, no ale kto co lubi :)
Jedzenie/picie na mieście około 300 zł
@Fretja: chyba w lumpach i dniowka na jedzenie i picie
@Fretja: Ale bait xD przecież na ogół takie zarobki wiążą się z korpo/IT. NIE WIEM czy slyszales o.pakietach medycznych i multisportach xD 750 zl na badania to chyba na chemioterapie od przeczytania tego wpisu.
@Fretja:
E-papieros - 500 zł
Ty co miesiac niwego fajka kupujesz czy palisz liquid z ekstraktem z jąder kozy himalajskiej?
Dziecko około 1500 zł
Co ty temu dziecku kupujesz ze tyle cie kosztuje?
@Fretja: Musieć 3 miesiące na szalik odkładać? Jak Wy tam w ogóle egzystujecie?!
@Fretja: pomijając kolejną słabą zarzutkę tego typu, to ja się zastanawiam czy 500zl wydaję na ubrania rocznie xD
Koszty eksploatacji auta (części/paliwo) około 500 zł miesięcznie
@Fretja: tę jedną rzecz niedoszacowałeś, bo 500 złotych to może i wyjdzie, ale jak samochód będzie stał na parkingu (opłata za parking) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Fretja: Podstawowe rzeczy do jedzenie, dach nad głową. Reszta to zbędne luksusy, które dostosowuje się do zarobków. Ludzie mogą żyć za minimalną a mogą i też mieć zero na koniec miesiąca z wypłaty 50000 pln
@Fretja: 2 pokojowe mieszkanie w fajnym standardzie za 3k to chyba na Białołęce (zakładając że to dwa pokoje + salon, a nie kawalerka z osobnym pokojem - łóżkiem)
@Fretja: Odpisywać na zarzutki - masakra
Siłownia/sauna/basen -multisport za 100 zł to załatwi
Katering 1500 zł - XDDD chyba jakieś bieda gowno
@graf_zero: tez mnie zastanawia dlaczego dziecko tak mało? chyba, że już starsze powyżej 7/8lat. Ja za żłobek syna płaciłem 1890zl miesięcznie i przedszkole córki 2100 (czesne+wyżywienie+zajęcia dodatkowe) więc 4 klocki miesięcznie same placówki a jeszcze ubrania, jedzenie, zabawki i inne pierdoły.
@Fretja: wiem że to bait, ale moim zdaniem 10k w Warszawie z dzieckiem to wcale nie dużo, sam mam 5k żyje w wypizdowie przy rodzicach i nie wiem jakim cudem mogłem żyć za mniej.
Ps katering za tani, lekarz silka i epapieros za drogo, z ciuchami też poleciałes bo nikt na gówno marki tyle nie wydaje. Dziecko i auto moim zdaniem całkowicie normalnie, nie wiem jak można uważać że 1500zl na dziecko to duzo
@Harold: przeciez za 500zl to serio nie da sie kupic niczego sensownego. Srednie jeansy kosztuja 350
@msichal:
pomijając kolejną słabą zarzutkę tego typu, to ja się zastanawiam czy 500zl wydaję na ubrania rocznie xD
Jak...? 500 złotych to kosztuje komplet przecenionych bokserek w Lacoste.
@SirMattBusby: jak kupujesz dżinsy za 350 i są średniawe to nie znasz się na tkaninach i dajesz się jebać za metkę. Za tę cenę a nawet taniej można mieć super spodnie. Plus o odzież też trzeba dbać o czym wiele osób zapomina. A jak co sezon musisz wymieniać zimową garderobę to tym bardziej uważam że musisz zwracać uwagę na jakość rzeczy które kupujesz. Może mogłam grzeczniej to napisać, już mi się nie chce edytować
@SirMattBusby: to mów od razu że podążasz za modą i musisz iść ramię w ramię z tym co zapodadzą projektanci. W sensie nie ma w tym nic złego xd ale to nie normalna sytuacja która stawiasz jako standard w dyskusji i że taniej się nie da. Trendy nie robią aż takich fikołków że się wygląda po roku głupio jeśli chcesz się na to powołać, zwłaszcza w modzie męskiej