• Wykop.pl
  • Wykopalisko 524
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      AnonimoweMirkoWyznania 1 tydz. temu

+3

#anonimowemirkowyznania
      Jestem pół roku na bezrobociu w #warszawa, niby mam wykształcenie pożądane na rynku pracy, ale mam wrażenie, że to jakieś bzdury sądząc po moich doświadczeniach. W każdym razie #przegryw trochę, chciałem się wyżalić, a może i uzyskać poradę. Historia życiowa TL;DR jest taka, że pojechałem po studiach z fizyki za granicę na #doktorat i tam go zrobiłem (fizyka + AI - sieci neuronowe do analizy danych fizycznych), po 5 latach wróciłem. Szukam pracy w #datascience #machinelearning przede wszystkim.

Próbowałem:
      - banków (fraud detection itp), odrzucały mnie za brak doświadczenia w finansach i generalny brak jakiegokolwiek pojęcia o tej branży (mimo że czytałem książki przed rozmowami)
      - typowo dużych firm IT (Samsung, Google etc.), te z kolei odrzucały mnie za brak doświadczenia w IT, fakt, że nigdy nie byłem programistą itp.
      - startupów IT, tutaj widziałem wyraźnie, że chcieli kogoś, kto im od 1. dnia będzie robił gotowe, działające modele, ja mam akademickie doświadczenie i tam jednak to inaczej działa
      - uczelni (wszak mam doktorat), ale informatycy z grantami z AI chcą zatrudniać informatyków

Jakieś rady? Mogę odpowiedzieć na dodatkowe pytania oczywiście. Sytuację pogarsza fakt, że mimo prawie 30-tki na karku nigdy nie pracowałem poza uczelnią.
      #pracbaza #praca #pracait #informatyka

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
      Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
      Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
      Dodatek wspierany przez: Nie siedź w domu w ferie i w wakacje

+: MerytorycznieNiepoprawny, takija +1 inny
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  

+2

Zaplusuj ten komentarz, aby otrzymywać powiadomienia o odpowiedziach w tym wątku. Kliknij tutaj, jeśli chcesz skopiować listę obserwujących

+: takija, tomasztomasz1234
        • udostępnij
          • Link
      •  
        adrninistrator 1 tydz. temu via Wykop Mobilny (Android)

+1

@AnonimoweMirkoWyznania: trzeba było wybrać życiowy zawód lel

+: Kamilzmarsa
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Flutter_M_Shydale 1 tydz. temu

+1

@AnonimoweMirkoWyznania: Podobno motorniczych na kolei brakuje...

+: Kamilzmarsa
        • udostępnij
          • Link
      •  
        motoinzyniere 1 tydz. temu

+7

po 5 latach wróciłem.

@AnonimoweMirkoWyznania: A po co? Siedzieć za granicą pracować. W Polsce nie ma miejsca dla mądrych ludzi.

+: Longi, lxgiwyl +5 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Sp1der_P1G 1 tydz. temu via iOS

+3

@AnonimoweMirkoWyznania: No to spoko, przyjechałem do Warszawy w piątek, przechlałem weekend, w niedziele o 21 wysłałem CV, w poniedziałek dzwoni jakaś typiara, umawia mnie na popołudnie na rozmowę z szefem, we wtorek robiłem już badania do roboty. No ale nie jestem doktorem, to fakt.

+: Kamilzmarsa, niebylem +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        MassFett 1 tydz. temu

0

@Sp1der_P1G: a jaki zawod? niech zgadne programista?

• udostępnij
          • Link
      •  

+2

znamtenbol: @AnonimoweMirkoWyznania: znalezienie pracy zajelo mi 7 miesiecy a mam 7 lat doswiadczenia. Wiem o czym mowisz. "rynek pracownika" HA

Zaakceptował: Eugeniusz_Zua

źródło: i.imgur.com

+: taka_jedna, Malpigaj
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Sp1der_P1G 1 tydz. temu via iOS

0

@MassFett: Nope, instalacje teletechniczne.

• udostępnij
          • Link
      •  
        H0nney 1 tydz. temu

0

@MassFett: Ja tylko dodam, że jako programista 1 firma do ktorej zadzwonilem mnie przyjela

• udostępnij
          • Link
      •  
        tomasztomasz1234 1 tydz. temu

+7

@AnonimoweMirkoWyznania: bo to jest tak, że programistów potrzeba, ale żeby tanio i szybko robić stronki dla Niemca. Jakieś machine learningi nikogo nie interesują bardziej niżby sobie poczytać o tym jakiś artykuł w gównopopularnonaukowym portalu.

+: MassFett, takija +5 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        3nutria 1 tydz. temu

0

@AnonimoweMirkoWyznania: Moze zacznij od stazu w IT. Takie staze zazwyczaj trwaja ze 3 miesiace i potem plynnie przechodzi sie na Juniora. No i krok po kroku, mozna rozwijac kariere.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Alfiarz 1 tydz. temu

0

@AnonimoweMirkoWyznania: Za bardzo wysunąłeś do przodu przed potrzebami rynku pracy :D
        Musisz zacząć od jakiegoś stażu.

• udostępnij
          • Link
      •  
        hansschrodinger 1 tydz. temu

0

@3nutria: @Alfiarz: jak taki staż dostać? dzwonić do firm czy co?

• udostępnij
          • Link
      •  

0

OP: .

A po co? Siedzieć za granicą pracować. W Polsce nie ma miejsca dla mądrych ludzi.

@motoinzyniere: w kraju, w którym robiłem doktorat, też na nadmiar ofert nie narzekałem...

znalezienie pracy zajelo mi 7 miesiecy a mam 7 lat doswiadczenia. Wiem o czym mowisz. "rynek pracownika" HA

@AnonimoweMirkoWyznania: dokładnie, żadnego rynku pracownika nie widzę niestety

Ja tylko dodam, że jako programista 1 firma do ktorej zadzwonilem mnie przyjela

@H0nney: jaka technologia/temat?

bo to jest tak, że programistów potrzeba, ale żeby tanio i szybko robić stronki dla Niemca. Jakieś machine learningi nikogo nie interesują bardziej niżby sobie poczytać o tym jakiś artykuł w gównopopularnonaukowym portalu.

@tomasztomasz1234: to jest chyba sedno problemu ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Moze zacznij od stazu w IT. Takie staze zazwyczaj trwaja ze 3 miesiace i potem plynnie przechodzi sie na Juniora. No i krok po kroku, mozna rozwijac kariere.

Za bardzo wysunąłeś do przodu przed potrzebami rynku pracy :D
        Musisz zacząć od jakiegoś stażu.

@Alfiarz: @3nutria: staży też próbowałem i też mnie nie chcą, nie ma u mnie większej różnicy przy wynikach rekrutacji na staż i do pracy na stałe

Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)

pokaż spoiler Wołam obserwujących: @takija, @tomasztomasz1234

• udostępnij
          • Link
      •  

+1

AntyPrzegryw: @Amerykanski-Naukowiec: kolejny dzien kolejny ban teraz przegryw zielonka @Spartaczony

+: Amerykanski-Naukowiec
        • udostępnij
          • Link
      •  
        H0nney 1 tydz. temu

0

@AnonimoweMirkoWyznania: Frontend ogólnopojęty, ale robie troche wszystkiego

• udostępnij
          • Link
      •  
        aikonek 1 tydz. temu

0

@AnonimoweMirkoWyznania: idź sobie na 2-3 lata na jakiegoś maśnego postdoczka w MABie czy innym takim, może nie od razu na team leadera za 27k, ale post-doca za 15-20k to byś mógł przytulić, jeszcze nie jesteś za stary, jak umiesz w komputery (AI, data science, etc.) to na pewno robotę znajdziesz. https://www.fnp.org.pl/oferta_pracy/
        A jak nie, to #zagranico.

• udostępnij
          • Link
      •  
        Amerykanski-Naukowiec 1 tydz. temu via iOS

+1

@AnonimoweMirkoWyznania: tego przegrywa prawdopodobnie sam ustrzeliłem XD

+: Malpigaj
        • udostępnij
          • Link
      •  
        3nutria 1 tydz. temu

0

@hansschrodinger: Oferty są w necie. Wada jest taka, ze zwykle dla studentów, ale możesz poszukać.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

AntyPrzegryw: @Amerykanski-Naukowiec: ten dzban @Spartaczony: wrzucił screena ze swojego panelu wymizerowanych wpisów. Poszło zgłoszenie i od razu dostał bana ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  

0

Hrka: Kolego, wszyscy się tu z firmy śmieją ale do zespołu ai teraz w it #comarch rekrutuje

• udostępnij
          • Link
      •  
        Oo-oO 1 tydz. temu via Android

0

@AnonimoweMirkoWyznania własna działalność, jeśli umiesz coś w ML to zrób to dobrze. Lekko nie będzie. Ale bedziesz wtedy miał pasywny dochód, i "portfolio"

• udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

omeprazol 11 godz. temu

+509

#humorobrazkowy #heheszki #rozowepaski

odpowiedzi (16)

NiMomHektara 9 godz. temu

+673

Leo Beenhakker o braku zaproszenia przez Bońka:

Jeśli Boniek mówi, że mnie zapraszał, kłamie. Moim zdaniem to skandal i wstyd. Jednak awansowaliśmy jako pierwsi na mistrzostwa Europy. I w sumie przykra sprawa - stwierdził Holender.
      - Nie mógł się dodzwonić? Wiele osób ma kontakt ze mną, Jan De Zeeuw, Adam Nawałka, Arek Radomski i wielu innych. Gdyby chcieli, na pewno by dotarli. Nie ma śladu po zaproszeniu, ani na telefonie, ani w mailu, ani w skrzynce pocztowej."
      #reprezentacja #mecz #polska #pilkanozna #gorzkiezale
      pokaż całość

odpowiedzi (22)

dajgryza 11 godz. temu

+943

odpowiedzi (10)

• pełna lista

Wykopalisko

• Skandal! Austriacy sprzedają działki w obozie koncentracyjnym Skandal! Austriacy sprzedają działki w obozie koncentracyjnym 129
    • A1 kontra Nixe. Pierwszy pojedynek czołgów w historii A1 kontra Nixe. Pierwszy pojedynek czołgów w historii 74
    • Nakarm psa z OLX. To już 12. edycja! Na czym polega akcja? Nakarm psa z OLX. To już 12. edycja! Na czym polega akcja? 77
    • To największe odkrycie archeologiczne w historii Suwalszczyzny... To największe odkrycie archeologiczne w historii Suwalszczyzny... 64
    • "Magical" łamie zakaz sądu? Znowu streamował! "Magical" łamie zakaz sądu? Znowu streamował! 70
    • Zbrodnia w Palmirach. 80 lat temu rozpoczął się hitlerowski mord na Polakach Zbrodnia w Palmirach. 80 lat temu rozpoczął się hitlerowski mord na Polakach 97
    • Bartoszyce. Rozkopali cmentarz - czaszki i kości na powierzchni... (GALERIA) Bartoszyce. Rozkopali cmentarz - czaszki i kości na powierzchni... (GALERIA) 77
    • Dzieciak i samolot z papieru. Dzieciak i samolot z papieru. 56
    • KATOWICE 24H - kosmiczne Katowice z lotu ptaka | POLAND ON AIR KATOWICE 24H - kosmiczne Katowice z lotu ptaka | POLAND ON AIR 64
    • Kaucja za plastikowe butelki. Płaci obywatel a nie producent Kaucja za plastikowe butelki. Płaci obywatel a nie producent 50

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka 4konserwy ciekawostki ekonomia europa film finanse gospodarka hahard heheszki historia konfederacja kultura medycyna motoryzacja muzyka pieniadze policja polityka polska rosja samochody sport swiat usa wykop zainteresowania zdrowie

Drogi Wykopowiczu

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.

Polityka plików cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.