Na urodzinach Radia Maryja przed chwilą modlono się o solidarność i odwagę w walce z ideologią GENDER.
XD ( ͡º ͜ʖ͡º)
#neuropa #bekazprawakow #bekazkatoli #polska #katolicyzm #heheszki #lgbt # pokaż całość
#pkp wstydź się.
Pozdro dla wypoku z Magleva w Szanghaju, najszybszej kolei na świecie.
#podrozujzwykopem
#podroze
#chiny
#kolej
@Przemow: super, zazdro. Pokaż jak wygląda pociąg z zewnątrz jak masz jakąś fotkę :)
@kotbehemoth: ja najwięcej równe 300 na linii Bolonia - Florencja. Super to było.
@Przemow pamiętam jak leciałem do Seulu to wczytałem, że tam też mają magleva. Ale jak się okazało, nie jedzie z lotniska (Incheon) w stronę centrum Seulu. A do tego jeździ 110 km/h :P
W Szanghaju byłem, ale przypłynąłem promem, a wyjechałem pociągiem. Ale mam nadzieję, że kiedyś będę miał okazję tam jeszcze być więc wtedy się przejadę.
@Przemow tak - do Hanzhou, chyba 350 jechał. Ogólnie "całe" Chiny pociągami zjeździłem, ale tylko część to były CRH. Dużo też jeździłem sypialnymi nocnymi.
@Przemow ja cebulilem o brałem 3 klasę. Czasem lepiej czasem gorzej. Malo miejsca jak dla mnie. Do tego śmierdzi fajkami. No i czasem mega głośno jak się trafi na drących się do siebie Chińczyków co jeszcze oglądają filmy czy grają w gry na telefonie bez słuchawek.
W sumie nie wiem czemu nie pomyślałem jechać drugą klasą. W każdym razie ostatnio już więcej dziennymi jeździłem.
@Aedemchan hard sleeper - to jest trzecia, po deluxe soft sleeper i soft sleeper
@Przemow właśnie mówiłem mało miejsca w sypialnych i często się nie wysypiałem i potem pół dnia odsypiałem, wiec to było na nic.
Co do plucia to albo się to zmienia albo tylko w niektórych miastach to jest. Podczas pierwszej podróży (4 lata temu) mi się to rzuciło w oczy. W tym roku widziałem dużo dużo mniej.
@Ramone: akurat PO dokonało gigantycznych modernizacji na kolei inwestując ogromne pieniądze.
@pawelczixd: już nie przesadzaj (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) Nie pamiętasz jak minister Bieńkowska w UE zabiegała że dotacje unijne na kolej przesunąć na drogi? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Ramone: nie zmienia to faktu, że wyciągnęli polską kolej z bagna na poziom "w miarę akceptowalny"
@pawelczixd: albo jak nieudolnie rozwalili byłe PKP Przewozy Regionalne? Czego skutkiem był spadek przewozów dalekobieżnych w Polsce z 50 mln w 2007 do 25 milionów gdzieś po 3,4 latach. Masowe cięcia, likwidacja 30% połączeń dalekobieżnych. Dopiero od 2,3 lat się unormowało.
@pawelczixd: to oni w bagno kolej wsadzili. Nie wiem czy specjalnie, ale to było największe bagno od 2008 roku do 2013. Wcześniej tak źle było tylko w 2000/01
@Ramone: ze co? Chodzi ci o czasu remontów? Praktycznie każda poważna trasa kolejowa została wyremontowana za czasów PO, plus inwestycje w tabor. Kolejny rząd nie zrobił dosłownie nic by to kontynuować.
@pawelczixd: to wymień te trasy. Mi chodzi o rozwalenie PKP przewozy regionalne przez co spadła dostępność pociągów dla pasażerów. Tego już nie widzisz?
@Przemow: Zazdro, odkąd zobaczyłem to w latach 80-tych w Sondzie marze by się takim przejechać.
https://vimeo.com/16624121
@Przemow: ale o czym to mówisz? Gdzie jest elektromagnes i gdzie ten pociąg lewituje i jest napędzany tym EM?
@ks2m: o ciekawe że przewidzieli że technologia się rozwinie do takich prędkość i zapisali na int64 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Przemow: tym się muszę kiedyś przejechać a później tym - japoński maglev 500 km/h https://en.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%AB%C5%8D_Shinkansen
@Przemow: fun fact nowe ICE (w dojczlandzie) będzie ograniczone do 250km/h ze względu na oszczędność energii.
poza tym jak kiedyś pisałem że kolej obecnie popełnia te same błędy co linie lotnicze kiedyś. tj. że dla ludzie chcą jeździć koleją najszybciej jak się da (i że będą w stanie zapłacić 100-150$ za bilet w drugiej klasie za to żeby pojechać 400-600km, z prędkością 300km/h), zamiast wystarczająco szybko i "wystarczająco" tanio.
Na urodzinach Radia Maryja przed chwilą modlono się o solidarność i odwagę w walce z ideologią GENDER.
XD ( ͡º ͜ʖ͡º)
#neuropa #bekazprawakow #bekazkatoli #polska #katolicyzm #heheszki #lgbt # pokaż całość
SPRAWDŹ JAKIM TYPEM WYKOPKA JESTEŚ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ostatnia cyfra po kliknięciu + powie Ci kim tak naprawdę jesteś.
Zdjęcia w komentarzu, zapraszam do zabawy!
0 – Wykopek specjalizujący się w czarnej magii.
1 - Biały Rycerz - rusza na ratunek, każdej różowej, która została obrażona na wypoku.
2 - Wykopkowy Szeryf – pilnuje porządku na wypoku. „Taguj to pokaż całość