Aktywne Wpisy
Nie rozumiem trochę jednej rzeczy. Europa to ponad 20 państw z czego trzy kraje to w zasadzie silne potęgi (w skali kontynentu) - Niemcy, Francja, UK. Jak to jest, że musimy jako Europa polegać w głównej mierze na USA? Ten sprzęt, amunicja etc jest tak po prostu droga, że Europy na to nie stać, czy nie mamy po prostu fabryk do produkcji sprzętu wojskowego? Bo to trochę śmieszne, że patrzymy na USA
Dr_Manhattan +54
W mojej ocenie sytuacji wejście NATO na Ukrainę jest na 1000% dyskutowane, jest rozważany taki wariant.
Żeby to przewidzieć nie trzeba nawet słuchać tego potwierdzenia od Dudy. Było wcześniej kilka bardzo mocnych sygnałów: wypowiedzi Tuska, tournee Sikorskiego po najbardziej wpływowych mediach + dyplomacyjna ofensywa, zamknięte posiedzenie sejmu, elektryczne/bardzo nerwowe posunięcia ukraińskich elit w ostatnich dniach, w końcu bardzo, bardzo zła sytuacja na froncie gdzie brakuje demografii, pieniędzy i sprzętu.
Spokojnie, żadnego poboru
Żeby to przewidzieć nie trzeba nawet słuchać tego potwierdzenia od Dudy. Było wcześniej kilka bardzo mocnych sygnałów: wypowiedzi Tuska, tournee Sikorskiego po najbardziej wpływowych mediach + dyplomacyjna ofensywa, zamknięte posiedzenie sejmu, elektryczne/bardzo nerwowe posunięcia ukraińskich elit w ostatnich dniach, w końcu bardzo, bardzo zła sytuacja na froncie gdzie brakuje demografii, pieniędzy i sprzętu.
Spokojnie, żadnego poboru
60 dag mąki pszennej
6 dag masła
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu (po połowie sztuczny i prawdziwy)
2 całe jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Ciasto wyrabiać na stolnicy. Do mąki dodać cukier, sodę, przyprawę korzenną. Wymieszać, dodać masło, miód i jajka.
Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je dość grubo (ok. 0,5 cm) i wykrawać foremkami pierniczki.
Układać na blaszce dość rzadko. Można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180°C przez kilka minut - do zarumienienia.
Lukier:
2 białka
25 dag cukru pudru
Ucieramy, pod koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.
I voilà!
#gotowanie #gotujzwykopem #przepisy #pierniczki
Jedyne co, to już po upieczeniu trzeba je trzymać kilkanaście dni w zamkniętym pudełku, żeby zmiękły.