Witam i o #dziwnekotki pytam.
Elo... Do wczoraj miałem umowę w Amazonie a dzisiaj powinienem iść do pracy xd Nie dzwonili z Adecco, że mi przedłużaja umowę to wyjebane ( ͡º ͜ʖ͡º)
@ragoku: ziomek gdybyś chciał tam pracować to byś przyszedł do pracy i pracował a tak to pozuciles robotę ( ͡° ͜ʖ ͡°) pracuje w firmie w której ludzie robią przez agencje pracy tymczasowej i normalne jest ze umowę podpisuje się na miejscu pracy czasami nawet kilka dni po jej rozpoczęciu. Nikt. Tego halo nie robi bo to tylko papier ( ͡° ͜ʖ ͡°) ziomek
@ragoku jacy niewolnicy w komentarzach ( ͡° ʖ̯ ͡°) nie ma umowy, nie ma pracy, bo jak coś się stanie to potem zostaniesz sam sobie, oni ręce umyte. Dobrze robisz ziom ( ͡º ͜ʖ͡º)
teraz dzwonili z Adecco, że mam wytłumaczyć swoją nieobecność w pracy...
@ragoku: co? Jakiej pracy? Bezrobotny od dzisiaj jestem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ragoku:
powiedzieli, że mogę jutro przyjść do pracy normalnie bo umowa została przedłużona a na dzisiaj wypisza mi urlop na żądanie....
O jak kwikłam xDDD łaskawcy!
Powodzenia w nowej pracy ʕ•ᴥ•ʔ
@ragoku oj ziomek.
Niech to będzie nauka dla ciebie.
Poczytaj sobie o :
domniemanie przedłużenia umowy o pracę
Albo
Ciche / milczące przedłużenie umowy
@ragoku: skutki niedochowania pisemnej formy umowy o pracę nie są określone w kodeksie pracy w związku z tym forma ustna umowy o pracę może być uznana za wiążąca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
pokaż spoiler Nie twierdzę że jest to właściwe
skutki niedochowania pisemnej formy umowy o pracę nie są określone w kodeksie pracy w związku z tym forma ustna umowy o pracę może być uznana za wiążąca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@berti: samo stawienie się w pracy i dopuszczenie pracownika do niej sprawia, że umowa jest automatycznie przedłużana.
Gdyby OP przyszedł, a oni powiedzieli by "NIET" to wtedy wszystko jasne.
@Krupier: kwestia czy powiedzieli mu wprost, że umowa będzie przedłużona. Jeśli tak to obie strony wykazały wolę dalszego zatrudnienia.
Jeśli tak się stało, to OP nie dotrzymał umowy i nie stawił się w pracy :)
@ragoku: normalne jest ze umowę podpisuje się na miejscu pracy czasami nawet kilka dni po jej rozpoczęciu. Nikt. Tego halo nie robi bo to tylko papier ( ͡° ͜ʖ ͡°) ziomek
Czyli w Polsce nadal jak w lesie, a jeszcze niektórzy uważają to za normalne. Rozumiem, że jakby się wypadek w pracy zdażył to też spoko, umowa to tylko papier?
czytaj co napisałem wyżej - ziomek w adecco powiedział, że jak nie zadzwonia to nie mam przychodzić do pracy
@ragoku: ale wiesz, że tam 1 dzień przed zakończeniem umowy podchodzi do agencji i Ci mówią czy przedłużyli? xD teraz tyle osób tam zatrudnili, że by nie wyrobili z telefonami
@ragoku: jakie niewolnictwo w komentarzach xD chociaż po przeczytaniu nie jestem pewna czy to nie są przypadkiem jakieś janusze prowadzące biznesy bo nie wierze że pracownicy byliby aż tak głupi.
@ragoku: faktycznie praca jest tak taka jak to opisują w necie, czyli uwłaczająca godności ( ͡€ ͜ʖ ͡€)
@ragoku: tylko kiedy to było? Bo ja w środę pytałam i już było wiadomo ¯\_(ツ)_/¯ i wszyscy znajomi też już wtedy mieli informację
@Tomasztom: O kurwa. Może jestem odklejony od rzeczywistości ale nie ma umowy nie roboty. Ten papier to jest wszystko. Na gębę to można strzał w pysk dostać
@berti: jak znam życie to nic nie mówili. Często tak jest właśnie - umowa na czas określony, pracodawca nie mówi nic co dalej bo "spokojnie jeszcze czas", pracownik odpuszcza temat, umowa się kończy, pracownik nie przychodzi, a pracodawca zdziwiony. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ragoku no i normalnie, zgodnie z prawem. Ja kiedyś pracowałeś w małej firmie i pod koniec okresu próbnego myślałem o nowej umowie, ale nie zagadalem z nikim. Umowa się skończyła, ale poszedłem do pracy i się nieśmiało przypomniałem. Po prostu zapomnieli, że mi się okres próbny skończył :) no cóż, mogłem nie przyjść, ale może bym wtedy już tam nie pracował, a to spoko firma była i nie byłoby to dla mnie dobre. Trzeba z głową i rozwagą.
@Tomasztom to że podpisujecie umowę kilka dni po jej rozpoczęciu to akurat wasz problem. Agencja was rucha i tyle, bo właściwie nawet nie wiesz za ile pracujesz i na jakich warunkach. A jeśli przed zakończeniem poprzedniej umowy nikt z mirkiem nawet nie porozmawiał o przedłużeniu to tylko świadczy o "agencji".
@RuchaczSpychacz: Jakby poszedł do pracy bez umowy i dali mu zadania do wykonania to by to obowiązywało to co piszesz, ale jedna strona nie podjęła cichego porozumienia, to znaczy ze nie ma porozumienia. Wiec to co piszesz jest trochę z dupy. Nic go nie wiąże z byłym pracodawcą.
@Tomasztom: ty normalny jesteś? Przez takie właśnie podejście jak Twoje, Polacy są niewolnikami januszexow
@ragoku: Ale pytałeś chociaż o tę umowę w HR / u Menadżera / u agencji czy czekałeś że sami Ci ją podsuną pod nos? Jednak Green Badge to stan umysłu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niedawno znajomemu kończyła się umowa. Nie przygotowali jeszcze nowej i wyszło na to że sobotę miał wolną i normalnie mu za nią zapłacili jakby był w pracy.
@ragoku: O jezus dość że green badge to jeszcze frontowiec ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak na poważnie dlaczego nie udałeś się do HR pomoc, który jest na kantynie albo nie spytałeś swojego lub jakiegokolwiek menadżera ze swojego działu lub z którym można normalnie pogadać?
Palenie mostów to głupia sprawa
@bachus: Palenie mostów... w gówno robocie przez agencje pracy xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Amazon... przez Adecco... mmmmmm (。◕‿‿◕。) masakryczne warunki pracy, wytrzymałam dwa miesiące i podziękowałam środkowym palcem (✌ ゚ ∀ ゚)☞ wgl to jest najgorsza agencja z jaką miałam doczynienia; miała być umowa zlecenie bo byłam studentką i miałam dodatkowo ubez. w KRUSie,
"spooko spooko nie ma problemu można i tak"
aż nie chce mi się pisać jak potem musiałam odkręcać wszystko w ZUSie (╯°□°)╯︵ ┻━┻
@ragoku: dla mnie to jesteś dobrym głąbem, skoro Amazon nie chciał przedłużyć z Tobą umowy i to na trzy tygodnie przed świetami :-)
@ragoku: No idź, popracuj troszkę bez umowy, niech jaśnie pan pracodawca zobaczy że Ci zależy i będziesz wspaniałym pracownikiem!! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ragoku: Z tego co wiem to nie przedłużyli umowy raptem ok. 50 osobom, głównie za nieobecności nieusprawiedliwione i dużo dni na L4. Na logikę łatwiej jest dzwonić tylko do nich niż do pozostałych około 2000.
@ragoku: podejrzewam że na twoje miejsce mają innych chętnych więc nikt specjalnie w weekend dzwonić nie będzie
O jak kwikłam xDDD łaskawcy!
@betterbeworthit: no przecież że się nie przyznają do tego że zjebali po swojej stronie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja tam jestem wręcz zaskoczony, że nie powiedzieli wprost, że ściągną tą dniówkę z pensji albo że ma przyjść odrobić, nawet jak już tam nie pracuje xD
@Tomasztom: a w przypadku jakiegokolwiek wypadku ...
Amazon: noo my nie wiemy, co ta osoba bez umowy o pracę robiła w zakładzie --> efekt - zero odszkodowania i jeszcze sprawa w sądzie przeciwko tobie
http://fakty.lca.pl/legnica,news,76817,Pomylily_mu_sie_pedaly_i_przejechal_koledze_stope.html - tak jak tutaj
domniemanie przedłużenia umowy o pracę
@RuchaczSpychacz: znaczy sugerujesz, że OP powinien się stawić w pracy, domniemywając przedłużenie umowy?
@ragoku oj ziomeczku ale ten bonus to się dostaje bodajże jak przepracujesz do 20-ktoregos grudnia ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@ragoku: miales umowe o prace z agencja pracy tymczasowej? przeciez do amazonu chyba sie zatrudniasz bezposrednio?
@ragoku: no to masz wyjebane na nich. Ja przez agencje pracowalem to umowy z kilkudniowym wyprzedzeniem byly przysylane na panel pracownika do potwierdzenia - dodatkowo na e=maila przychodzilo powiadomienie o czekajacej umowie. Na tygodniowki tam pracowales? stroj roboczy miales? buty bhp?
@ragoku: pozdrawiam XD też w tym gównie pracowałem, głównie cały rok w nadziei na ciekawe kursy, a jedyne co było to prawo jazdy na c lub d albo (tylko) język Angielski no ja pierdole.
@riseno: na kołbaskowie zatrudniali od razu na niebieskim (przynajmniej mnie) no chyba że cos się zmieniło
@mkarweta: Hmmm, a on również się tym zainteresował dopiero dzisiaj rano? Gdybym to ja miał taka sytuacje latał i pytał z 2 tygodnie wcześniej. Bo być może nie chcą mu przedłużyć.
@ragoku chwila moment xD to najpierw piszesz że "dzisiaj powinienem być w pracy a nie będę bo nie dali mi kawalka papieru w niedzielę", po czym jak do Ciebie dzwonia z prośbą o wyjaśnienie dlaczego nie byłeś dzisiaj obecny to wyskakujesz z "hehe i tak już coś mam" xD ktoś tu ciulo
@ragoku Nie dostaniesz bonusu ziomek xd Bonus w całości wypłacają w styczniu jak przepracujesz do końca grudnia tam. Tydzień premiowy to co innego za cały okres 4 tygodni możesz mieć dwie nieobecności, jak masz jedną w danym tygodniu to premia z tego tygodnia tobie przepada.
Witam i o #dziwnekotki pytam.
Rozwiążmy ten konflikt raz na zawsze.
#gotujzwykopem #heheszki