•  

    Moje ciasto na pierniczki gotowe, bardzo aromatyczne ilość przypraw w zdjęciu w komentarzu. Teraz do piwnicy na 3 tygodnie. I do pieczenia przed świętami. Już się nie mogę doczekać zapachu rozchodzącego się w całym domu podczas pieczenia. (ʘ‿ʘ)

    #pieczzwykopem #gotujzwykopem #pierniczki

    źródło: IMG_20191201_201717.jpg

    •  

      @Sofie: szklanka o pojemności 250ml

      źródło: IMG_20191201_202137.jpg

    •  

      @Sofie: jakoś tak mi się skojarzyło xD

      źródło: bula z betonem.jpg

    •  

      @Sofie: a smakuje jeszcze lepiej (。◕‿‿◕。)

      +: Sofie
    •  

      @giorgioborgio: składniki:
      1 kg mąki
      1/2 litra miodu
      2 szklanki cukru
      1 kostka smalcu
      1/2 szklanki mleka
      3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
      3 jajka
      szczypta soli
      2 torebki gotowej przyprawy do pierników (można dać jedną i resztę przypraw albo tylko dwie i nie dawać poniższej reszty, ja lubię jak jest mocny smak więc daje dwie torebki i przyprawy poniżej)

      dodatkowo:
      imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, mielone goździki, ziele angielskie, pieprz, kakao
      Jak czegoś nie ma można odpuścić ja daje około kopiatej łyżeczki z każdej z przypraw, jedynie pieprzu i kardamonu mniej bo są mocno aromatyczne, a nie chce żeby zdominowały smak.

      Przyprawy przygotowuje wcześniej, moździerz się może przydać.
      Rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i studzimy. Kiedy mieszanka ostygnie dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Mieszamy wszystko razem (ciasto wyjdzie rzadkie to normalne) przekładamy do szklanego, kamionkowego lub emaliowanego naczynia przykrywamy ręcznikiem, wkładamy do worka nie zamykając szczelnie i do piwnicy/na balkon lub innego chłodnego pomieszczenia na 3-5 tyg. w odpowiednich warunkach ciasto może nawet rok leżeć, im dłużej tym jest lepsze.

      Potem, wyciągamy ciasto zagniatamy, rozwałkujemy dosyć grubo (im grubsze tym lepsze), na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170st. (trzeba dostosować zależnie od piekarnika) ok 7-10 minut. Uwaga mocno rosną więc trzeba im dać dużo miejsca do rośnięcia, proponuje też możliwie najprostsze i nie za duże foremki stosować.
      Po upieczeniu wychodzą bardzo miękkie jak ostygną lekko stwardnieją dlatego warto je albo zamknąć w puszcze, albo polać całe polewą lukier też powinien się sprawdzić.

    •  

      @Sofie ja to tak chciałem z 5 kilo zrobić

    •  

      @giorgioborgio: 5 kilo pierniczków? co z nimi zrobisz tego nie idzie przejeść (ʘ_ʘ)

    •  

      @giorgioborgio: tyle mi w tamtym roku wyszło z całego ciasta, plus cześć która została zjedzona bo trzeba przecież spróbować każda partię która z pieca wychodzi xD

      źródło: received_1779113192341119.jpeg

      +: MMARS

Gorące dyskusje ostatnie 12h