codziennie obserwuje kilka tagów np. #programowanie #webdev #seo i inne i zauważyłem multum osób, które zadają pytanie, ktoś poświęca czas, odpowiada, najczęściej merytorycznie, a później ktoś usuwa post i elo xD dzięki frajerze, kurła teraz wiem jak to zrobić, usunę żeby przypału nie było - proces logiczny chyba takiej osoby.
@rozowystalkuje: w takim przypadku warto odpowiedzieć poza wątkiem, wołając oczywiście autora pytania.
@rozowystalkuje Czasem sam sie zastanawiam co tacy ludzie mają w głowach. Pewnie wstydzą się zostawiać to, bo chcą stwarzać pozór pro Elo wypokowego programiste który nie potrzebuje zadawać pytań, bo wszystko wie, tylko dzięki komu ¯\(ツ)/¯
codziennie obserwuje kilka tagów np. #programowanie #webdev #seo i inne i zauważyłem multum osób, które zadają pytanie, ktoś poświęca czas, odpowiada, najczęściej merytorycznie, a później ktoś usuwa post i elo xD dzięki frajerze, kurła teraz wiem jak to zrobić, usunę żeby przypału nie było - proces logiczny chyba takiej osoby.
@rozowystalkuje: Rzeczywiście. To nagminne zjawisko usuwania wpisów po uzyskaniu odpowiedzi.
Wprawdzie jest czarna lista i można taką osobę olać na wieki, wieków amen... ale szkoda, że nie ma jakiejś odznaki typu "Pasożyt" za takie zachowanie.
Przypuszczam, że część osób wstydzi się swojego braku wiedzy / umiejętności i próbuje ukryć to przed światem. Szkoda bo w przyszłości ktoś inny mógłby szukać odpowiedzi na ten sam problem...
@rozowystalkuje najśmieszniejsze, że taki tok rozumowania od razu wskazuje na osobę początkującą, a zgaduję, że właśnie stwarzania takiego pozoru taka osoba chce uniknąć.
Doświadczony programista wie, że pytanie nawet o głupotę jest czymś normalnym, zwłaszcza że każdy się w mniejszym lub większym stopniu w czymś specjalizuje i jego ogromna wiedza z jednej dziedziny nie wyklucza totalnej niewiedzy z drugiej. To nie jest tak, że programista, który pracuje już parę lat o nic nie pyta- wręcz przeciwnie. W aktualnym projekcie osoba, z którą najwięcej współpracuję, a która ma duuużo więcej expa ode mnie, zadaje mi dosyć często "głupie" pytania, na które odpowiedź można znaleźć w google w 10-15 minut. Na początku myślałem, że to głupie ale jak się zastanowiłem, to jeżeli on wie, albo choćby przypuszcza, że ja już jestem zorientowany w tym temacie, to po cholerę ma tracić nawet te głupie 10 minut na szukanie odpowiedzi samemu, jeżeli w tym czasie może już się zająć czymś sensownym.
pokaż spoiler Tldr nie bójcie się pytać
@kuskoman: trzeba mieć jeszcze kogo, bo mi osobiście głupio jest zapytać, o taką sprawę jak wycentrowanie diva, w article o wysokości 100 vh, kiedy mam jeszcze pasek menu w fixed.
@Jednorybek zawsze możesz napisać na slacku, czy czego tam używacie, a w międzyczasie samemu szukać rozwiązania.
A w temacie samego tematu się nie wypowiem, bo po mojej ostatniej próbie transformacji w fullstacka mogę tylko stwierdzić, że ta karta jest wzorowana na prawdziwych historiach
@rozowystalkuje: tez mnie to wkurwia nieziemsko jak wyprodukuje się na kilka stron dla jakiegoś leszcza który nie ogarnia szukania w goglach a po chwili becwal to przeczyta i usunie
a później ktoś usuwa post
@rozowystalkuje: jak zauważę to za coś takiego wrzucam na czarną listę
@rozowystalkuje: na moje to ma to duzy związek z tym, że zadawanie pytań w Polsce kojarzy się od razu z czymś negatywnym. Na zachodzie zadajesz pytanie, dostajesz odpowiedź, jesteś zadowolony bo poszerzyles wiedze, gość który Ci odpowiedział zadowolony że mógł pomóc, szef zadowolony że pracownik się uczy. A w Polsce? Zaraz seria wyzwisk że jesteś debilem skoro tego nie wiesz, a w ogóle dupę zawracasz xD
@uhu8: @rozowystalkuje: albo odpowiadać z użyciem https://indieweb.org/Webmention, tylko strony musiały by to obsługiwać
@rozowystalkuje dlatego się nie udziela tu, tylko na stacku - tam jak ktoś pomoże, to nie da się usunąć
@Mave: jako kontrprzykład - na swoje pytanie sam sobie odpowiedzialem, po czym co jakis czas dostaję podziękowania. https://www.wykop.pl/wpis/22978081/ktokolwiek-ma-zakiszony-instalator-windows-live-20/
Jeśli to nie jest najsmutniejsze, co dziś zobaczę, to nie wiem co jest. (ꖘ‸ꖘ)
#smutnazaba#smieszneobrazki