Witam szanownych wykopków, jestem na pierwszym roku studiów inżynierskich no i tam elegancko wszystko idzie ale mam jeden problem, jest to rysunek technicznych wykonywany metodą analogową. Jako zaliczenie muszę zrobić 5 stron pisma technicznego pochyłego odręcznie XDD (męczę się z tym okropnie). Czy ktoś kto pracuje w zawodzie inżyniera jest mi w stanie powiedzieć, czy pismo techniczne jest w ogóle używane, bo dla mnie jest to lekkie XD skoro opisy projektu mogę dodać w autocadzie czy innym programie. #studbaza #inzynieria #nauka
@Spleen: niektóre rzeczy trzeba odbebnic, nie wszystko co na studiach przyda ci się w przyszlosci
Czy ktoś kto pracuje w zawodzie inżyniera jest mi w stanie powiedzieć, czy pismo techniczne jest w ogóle używane,
@Spleen: Jesteś na budowie, trzeba przeprojektować coś na miejscu,zmienić opisy. Nie masz kompa ani drukarki, a poprawki są istotne i na przedwczoraj. Co zrobisz?
Inwestor czeka i z niecierpliwości zaczyna tupać nogą.
o gdzieś zwracają uwagę że pismo nie jest techniczne? xD
chyba starzy służbiści
@padobar: Pismo ma być czytelne, techniczne jest takowe.
Niechluj tego nie zrozumie.
Pismo ma być czytelne, techniczne jest takowe.
@powsinogaszszlaja: czyli sam zauważysz, że z tego zdania logicznego nie wynika, że pismo ma być techniczne
@Spleen: tak jak @powsinogaszszlaja napisał głównym wyznacznikiem jest czytelność pisma. Ja akurat mam tak, że robiąc pomiary na wizji lokalnej często w notesie mam tak nabazgrane, że sam po sobie mam problem się doczytać ale jeśli przy maszynach trzeba wpisać operatorom uwagi na rysunku to zawsze staram się to robić powoli, czcionką zbliżoną do technicznego. Nikt nigdzie Cię nie zmusi ani nie wyrzuci z pracy za to, że nie umiesz wyraźnej adnotacji zrobić ale jeśli trafisz do firmy która coś produkuje a nie tylko projektuje to odręcznych notatek nie unikniesz, a Twoja dokumentacja (a co za tym idzie Ty) będzie oceniana przez pryzmat obrzyganej kartki, którą komuś pokażesz.
Z racji takiej, że ostatnie ROZDAJO się nie odbyło przez fakt, że dostałem bana na parę tygodni przez pewne konfitury, które zgłaszają co popadnie, bo im w życiu się nie wiedzie, więc swoje żale wylewają tutaj...
( oczywiście ban bezpodstawny, ale wytłumacz to WŁADZY SPRAWCZEJ kochanego Wykopu ( ͡~ ͜ʖ ͡°) )
...także zapraszam do następnego ROZDAJO, pokaż całość
Dajcie pare plusów na pocieszenie... Tydzień temu zacząłem prace dla p0lskiej firmy z USA. Stanowisko grafik. Niepełny etat i proste zlecenia. Projekty logo, grafiki na strony internetowe itp. Pierwsza fucha w zawodzie i pierwsza zdalnie, więc podjarałem się mocno. Niestety dzisiaj, jedna managerka poprosiła mnie o zmianę danych w jakimś certyfikacie. Lekko zdziwiony spytałem o co chodzi i czemupokaż całość