•  

    #gotujzwykopem #kawa

    Barraquito

    Barraquito to kawa, która pochodzi Wysp Kanaryjskich. W odróżnieniu od klasycznych kaw takich jak espresso czy cappuccino zawiera przyjemny dodatek w postaci likieru (originalnie licor 43), a także dwa rodzaje mleka. Przyznam, że o ile nie przepadam za klasycznymi kawami, tak barraquito wyjątkowo przypadło mi do gustu.

    Sposób przygotowania:

    Na spód wlewamy słodzone mleko skondensowane. Następnie ostrożnie, żeby nie zepsuć warstw wlewamy po krawędzi szklanki likier. Może to być dowolny likier owocowy, ja ze swojej strony bardzo polecam bananowy, świetnie się komponuje. Kolejną warstwą jest espresso, które podobnie jak poprzednio bardzo ostrożnie wlewamy po wnętrzu szklanki. Czwartą warstwą jest spienione mleko. Jeżeli nie macie możliwości spienić mleka, nada się również bita śmietana. Na sam koniec posypujemy wierzch cynamonem. Nie napisałem proporcji z tego względu, że jest to kwestia mocno indywidualna, każdy lubi inną ilość likieru, kawy itd.. Ja wlewam wszystkiego tyle samo i jest ok.

    źródło: obraz.png