@DemagogPL: Czy liczba prób samobójczych wśród młodzieży wzrosła?
Obecnie w polskim Internecie przetacza się burzliwa dyskusja po opublikowaniu piosenki #patointeligencja Michała Matczaka, czyli Maty. Wideo doczekało się już blisko 9 milionów odsłon w serwisie YouTube i wzbudziło ogromne emocje.
Do tekstu, jaki pojawił się w piosence, odnosi się wielu polityków, publicystów i dziennikarzy.
My sprawdziliśmy wypowiedź Anity Kucharskiej-Dziedzic na temat liczby samobójstw wśród młodych ludzi.
✅ #prawda
Według danych zebranych przez Policję, w 2013 roku w grupie wiekowej 13-18 lat było w Polsce 348 prób samobójczych w tym 144 zakończonych zgonem. 5 lat później, w 2018 roku, było ich już 746, z czego 92 zakończyły się zgonem.
Pełna analiza wypowiedzi dostępna na naszej stronie
➡️ https://demagog.org.pl/wypowiedzi/czy-liczba-prob-samobojczych-wsrod-mlodziezy-wzrosla/
#factcheck #patointeligencja #mata #demagog #neuropa #4konserwy #polityka #lewica
@DemagogPL: czyli nieprawda jedynym obiektywnym miernikiem jest liczba skutecznych samobójstw posługiwanie sie statystyką prób to manipulacja w celu wywołania histerii
@DemagogPL: widać, że zmienił cię cel tych prób (nie zakładam, że nagle młodzi ludzie stali się kilka razy bardziej mniej udolni). W tym temacie, jeżeli chce się podnosić problem jako super poważny, powinno is kierować udany próbami, a te spadły dwukrotnie. Kierując się tym można analizować co się udało i to rozwijać, a gdyby kierować się przyrostem niudanych prób trzeba by wywrócić cały system pomocy do góry nogami. co byłoby błędem i efektem manipulacji.
Byłem dzisiaj w Lidlu zrobić szybkie i małe zakupy. Z rana tłumy.... Emerytów.
Kiedy czekałem w kolejce do kasy upuściłem banknot 50 zł, którym miałam zapłacić. Mężczyzna w słusznym wieku, przy kasie przede mną, który kończył płacenie za swoje zakupy, pochylił się i podniósł mój banknot. ,Wyciągnęłem do niego rękę, sądząc, że mi go odda lecz starszy Pan powiedział:
„To, co leży na pokaż całość