Wpis z mikrobloga

#craftbeer #piwo #ocenpiwo #browarhipster
Maryensztadt #4 Projekt 30 (Gryczany Stout Imperialny, BA red wine). Browar Maryensztadt. eks 29,69%, alk 13,32%

Otrzymane w czerwcu na urodziny. Jest to piwo gryczane typu imperial stout imperialny dojrzewające 13mcy w beczkach po czerwonym winie. Piękna buteleczka, aż szkoda otwierać, ale nie ma co, bo i tak napełni się potem jakąś nalewką :) Na dołączonych karteczkach jest pełna metryczka piwa, oraz opis trunku. Zalecana temp spożycia 14C-18C. Browar szczyci się tym, że w przypadku tych piw serii projekt # powstaje tylko jedna warka, a pomiar ekstraktu i alkoholu jest mierzony metodami laboratoryjnymi do dwóch miejsc o przecinku.
Otwieramy. Bez wystrzału i erupcji. Nalewa się czarne z rubinowym refleksem, bez piany leciutko musuje po czym obrączka piany znika, podobnież jak całe wysycenie. Aromat przemieszany między czerwonym mocnym winem, a porterem bałtyckim, bardziej w stronę wina. Czuć sporo czerwonych owoców jak wiśnie, żurawina, jarzębina, czerwona róża oraz lekka wanilia. Smak między kwaśnym, a słodkim z dość wyraźnym grzaniem na finiszu, nie piecze i nie drapie w gardło. Na języku gęsto, wchodzą wspominane czerwone owoce i mieszają się z palonym słodem w wydaniu porteru imperialnego, takim mocno palonym, ale i słodowo-chlebowym. Całość podkreśla przyjemna cierpkość pochodząca z beczki po winie.
Kapitalne i złożone piwo, o arcydegustacyjnym charakterze. To piwo to jest coś co faktycznie to można nazwać prawdziwym winem jęczmiennym. Dość relaksujące, coś jak po wypiciu pół butelki wina.
dr_gorasul - #craftbeer #piwo #ocenpiwo #browarhipster 
Maryensztadt #4 Projekt 30 (...

źródło: comment_1h4o1ri4W3EqB3LfT3vbIohkLsl9xFZA.jpg

Pobierz
  • 1