Wpis z mikrobloga

Jakie to dobre!

Spaghetti z sosem śmietanowym ze szpinakiem i dorszem.
Oczywiście sos zaciągnięty serami: kozim twardym i grana padano.

- makaron gotujesz al dente
- kroisz w drobną kostkę cebulę, w gruba kostkę [1cm] filet z ryby. Łosoś też się świetnie nada. Może byc tez wcześniej upieczony bez fajerwerków czyli sól/pieprz/cytryna- wtedy rwiesz go na mniejsze kawałki, obierasz czosnek
- na maśle lub oliwie podsmażasz cebulkę i rybę lekko soląc, pod koniec dodajesz przeciśnięty przez praskę lub start na tarce czosnek
- podlewasz wszystko śmietanką 30% i dusisz aż śmietanka trochę zgęstnieje
- wrzucasz szpinak, najlepiej świeży, ale mrożony W LIŚCIACH [nie ten miał] też się nada po uprzednim rozmrozoeniu- chociaż wg mnie świeży jest lepszy. Czekasz aż się poddusi w sosie
- pod koniec ścierasz do sosu trochę serów [na drobnych oczkach], doprawiasz sól/pieprz, ostatecznie redukujesz sos
- gasisz ogień, wrzucasz makaron, mieszasz i wykładasz na talerz
- podajesz z tartym serem i świeżo mielonym pieprzem

OPCJE
- zaciągnięcie sosu odrobiną soku z cytryny/skórką z cytryny, pieprz cytrynowy [pasuje do ryby]
- jak nie lubisz ryb to wyjeb za okno- i tak będzie dobre, daj więcej szpinaku
- sos można zaciągnąć też żółtkiem

#gzw #gotujzwykopem #foodporn #gotujzmikroblogiem #jedzzwykopem
hellyea - Jakie to dobre!

Spaghetti z sosem śmietanowym ze szpinakiem i dorszem. 
...

źródło: comment_1581441859ZdgjhTulEsQx2Cv3NCaY8h.jpg

Pobierz
  • 2