@bizonsky: dobra robotę robisz, ciekawe czy te osoby nie ogarniają tego że pracują na wykrok karny niedopełnienia obowiązków służbowych
@bizonsky: nie tylko w Warszawie to się dzieje. Do innych kościołów policja też podjeżdza i boi się wejść.
@bizonsky: Oj wariaciku, ale jazda. Hatfu na te obostrzenia i władzę, to co się tu odpierdala to ja nie wiem. Co z tego, że będziemy siedzieć w domu jak przyjdzie babcia z kościółka, zarazi nic niepodejrzewającego wnuczka i koło spierdolenia będzie się kręcić dalej. A do mnie pan bagietmajster się pruje, że pół godzinny spacer z psem to za długo. Tak być to nie będzie
@bizonsky Sprawa była zgłaszana do telewizji, radia, gazety? Może do jakiegoś dziennikarza bezpośrednio trzeba zgłosić? Może TVN Uwaga? Bo takie dzwonienie i dopytywanie nie ma sensu - widać, że jako zwykły obywatel nie masz przebicia i pewnie jak sam to zgłaszasz to mają wywalone.
@bizonsky: Masz już tyle materiału, że imo powinieneś skontaktować się z redakcja jakieś lokalnej gazety. Znając te hieny to się rzucą na te filmiki i nagrania, to chyba już jedyny sposób by wywierać presję na milicje i sanepid w tej sprawie. Wołaj jakby co.
A myślisz, że ktokolwiek faceta w sukience ukarze?
@ragnar-lodbrok-1992: nie księdza, funkcjonariuszy czy sanepid. Oni zawsze robi wszystko żeby mieć dupę krytą - a tutaj włażą na minę przeciwpiechotną
@bizonsky: a może warto wysłać materiał do rzecznika Policji Mariusza Ciarki. Co prawda po jego wypowiedziach to gościu nic nie ogarnia, ale może będzie jakiś odzew chociaż.
@bizonsky: A nie można przy zgłoszeniu na policję wziąć jakiegoś numeru zgłoszenia i potem to wysłać do jakiegoś wydziału kontroli wewnętrznej jako nieprzeprowadzoną interwencję?
Nadal powtarzam, że policja nie może ukarać tych osób, ponieważ ustawa umożliwia przemieszczanie się w czterech sytuacjach:
- wykonywania czynności zawodowych lub zadań służbowych, lub pozarolniczej działalności gospodarczej, lub prowadzenia działalności rolniczej lub prac w gospodarstwie rolnym, oraz zakupu towarów i usług z tym związanych;
- zaspokajania niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego, w tym uzyskania opieki zdrowotnej lub psychologicznej;
- wykonywania ochotniczo i bez wynagrodzenia świadczeń na rzecz przeciwdziałania skutkom COVID-19, w tym w ramach wolontariatu;
- sprawowania lub uczestniczenia w sprawowaniu kultu religijnego, w tym czynności lub obrzędów religijnych.
Z drugiej strony zakaz zgromadzeń powyżej 5 osób dotyczy wnętrza świątyni. Ksiądz po prostu znalazł lukę w prawie i z niej korzysta.
PS: Nauki przedmałżeńskie to już nie jest sprawowanie kultu religijnego i uczestnicy jak najbardziej powinni zostać ukarani.
@bizonsky: może pora na skargę w BSPW albo złożenie do prokuratury zawiadomienia o możliwości popełnieniu przestępstwa przez policję i księdza (o ile wobec tego drugiego to nie jest wykroczenie).
Sprawdziłem, zwracam honor - limit 5 osób jest określony, że zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz pomieszczeń, nie może być więcej osób.
Mam propozycję - zamiast dzwonić i kłócić się z dyżurnym, można też klikać na mapie zagrożeń:
https://mapy.geoportal.gov.pl/iMapLite/KMZBPublic.html
słyszałem, że o ile zgłoszenie telefoniczne może być zignorowane przez dyżurnego, o tyle to zgłoszenie pozostaje w systemie i interwencja musi się odbyć. Poza tym można zrobić akcję lawinowego zgłaszania przez Wykopowiczów.
@bizonsky: Ty ale wiesz ze ustawa od 11 kwietnia czy tam 12 znosi limit 5 osob dla kosciolow do 50 osob ?
Kurwa, to pokazuje dokładnie kogo władza szanuje i kto w tym kraju ma władzę.
@ragnar-lodbrok-1992: o po 5 latach dochodzi co do niektórych xD
@bizonsky: jest info z 15 marca z Facebooka że kurs przedmałżeński zawieszony ze względu na koronawirusa, wydarzenie tylko niezdjęte
@bizonsky Popieram Cię w 100% ale nie spodobał mi ostatni zwrot "Państwo z gówna i dytky". Lepiej by powiedzieć, "policja z gówna i dykty" lub "sanepid z gówna i dykty" bo cały kraj taki nie jest aż tak beznadziejny.
@bizonsky: Słuchaj, zawsze będę razem z Tobą i wspieram ten stream.
Swoją drogą pochwalę parafię z moich okolic (wieś) bo ksiądz na stronie parafii wrzuca link do streama na YT, ogarnął sam kamerki, każdą mszę streamuje, przyjść mogą tylko osoby które zamówiły intencję więc jest nawet mniej niż te dozwolone 5 osób, ostatnio w niedzielę było prawie 100 ludzi na transmisji więc praktycznie w każdym domu w parafii było to odpalone, szacun dla nich :3
Władza obchodzi rocznice i nie przestrzega zasad ale blebs musi. Do tego jeszcze czujny obywatel który cię zawsze podpi*%doli. Nie wiem skąd w ludziach taka zawiść aby jeden drugiego tak gnoić. W kościele nie możesz być ale pod marketem w kolejce 50 osobowej możesz stać?! Jestem ciekawy czy autor tak samo zawzięcie kontroluje synagogi....
@bizonsky: Równi i równiejsi byli zawsze i zawsze będą. W każdym kraju. Władza też jest tylko ludźmi, a "swoim" się luzuje.
Tyle że w PiS-owskiej Polsce skala tych dysproporcji zaczyna się robić groteskowa. Oni się już nawet nie kryją z tym, że mają wyjebane na swoje własne obostrzenia i ustalenia. Milicja lepi mandaty po 500 złoty za spacery, sanepid jeszcze gorsze kary od których nie ma jak się odwołać, a tu Ci władza się gromadzi w paredziesiąt osób i wyjebane. Pod kościołami się gromadzą w paredziesiąt osób i wyjebane.
W dodatku ta ich niechęć do podejmowania interwencji jest aż komiczna. Oni MUSZĄ mieć rozkaz z góry kogo nie wolno ruszać. Przecież normalnie to by tam takie żniwa na mandaty mogli urządzać że ja pierdolę. A z twoich streamów wynika, że tam tylko przyjeżdżają i odjeżdżają. Wszelkie służby mają totalnie w dupie te zgłoszenia. Albo nie mają ale przyszedł rozkaz od władzy że mają nie karać.
Kościół, policja, PiS - ale te grupy stracą na koronawirusie. Absurdalne decyzje.
@bizonsky: Sugeruję złożenia zawiadomienia o wykroczeniu,to chyba pod wykroczenie będzie podpadać (jeśli nie, to sobie sami zmienią kwalifikację na przestępstwo). Wtedy muszą to przyjąć na papier. Dokumentację video masz. Tylko pamiętaj by nie została zarchiwizowana przez twitcha.
heh jakbym mieszkał tam gdzie ty to bym se załatwił wiatrówke i nakurwiał z przyczajki ciekawe czy by policja zareagowała
@bizonsky: To już chyba do ABW trzeba zgłosić, i niech wyciągają konsekwencje o braku działań.
Walka z wiatrakami. Policjant robi co mu każe komendant, komendant robi co mu każą wyżej itd. Chcecie walczyć? Walczcie 10 maja czy kiedy tam
@bizonsky: A ktoś wierzył w to że będzie inaczej? Przecież to było wiadome że kościoły normalnie będą działać bo ich prawo Polskie nie dotyczy.
Znajomi wczoraj mieli ubaw bo szli w trójkę, policja ich zatrzymała i gotowa do wystawiania mandatów, ale jak powiedzieli że idą na mszę to ich tylko pouczyli...
@bizonsky nie wiem jak w innych parafiach, ale w mojej ksiądz przed udzieleniem Komunii dezynfekował ręce żelem
@andrzej-roman: Taka prawda, najlepiej nielegalnie spotykać się w kościele.
Rozwala mnie reakcja policji na łamanie obostrzeń. Dlaczego Ci funkcjonariusze boją się tam wejść? Tacy z nich turbokatole czy po prostu brak im jaj, żeby podjąć interwencję?
@Ibanez_: taa, jak jesteś częścią tego cyrku to proponuję postawić się księdzu a potem spróbować załatwić termin na ślub czy cokolwiek. Gwarantuje że we wszystkich okolicznych parafiach wszystkie weekendy będą zarezerwowane na najbliższe pięć lat.
gościu ale masz irytujący głos
@PomocnikBob: chuj z głosem, ale jakie nudne życie musi mieć
@bizonsky: chcialabym zapytac ksiedza jak sie on odnosi do tego, ze papiez odprawia msze przed pustym, zamknietym placem, nawolujac do pomagania sobie w tym trudnym czasie, by sie laczyc, nie dzielic. Sprzeciwia sie Papiezowi? Uwaza go za glupca? Czy ksiadz czuje sie lepszym od papieza? Jak ksiadz sie z tym czuje, ze moze pozarazac cala parafie, ze moga przez niego umrzec ludzie?
@kasa: Nie łódź się, straci może jedynie policja, ale PIS i kościół to może straci jedynie u tych ludzi, u których i tak już sympatii czy szacunku nie miał.
@Pantokrator: państwo wyznaniowe i brak reakcji policjantow mnie zdumiewa, to jest celowe z myślą o wyborach i utrzymaniu władzy, ech i jak w tym kraju wszyscy sie mamy znieść, słabo to widze
@Pantokrator: ten trend poparcia dla kościoła może się odwrócić, ale to trzeba poczekać parę lat jak częśc starszego społeczeństwa wymrze nie życzę im źle, tylko wszyscy powinni być równo traktowani i mieć takie same prawa, tylko wtedy może bedzie normalniej a nie aby propaganda katolicka i brak innych idei, brak tolerancji to rak ktory niszczy człowieka
#anonimowemirkowyznania
#bekazpodludzi #zalesie #japierdole #lutdzietokurwy #policja
No niestety zdarzył mi się mały przypadek w #krakow, że na moje auto, a dokładnie na klamkę samochodu pokaż całość