Wpis z mikrobloga

@Czesiowcy
makaron ramen: 650g mąki typ 630 300g wody + 1 łyżka stołowa pieczonej sody oczyszczanej ( 125stopni – 70minut) łyżeczka soli morskiej

Co do bulionu to zrobiłem dwa, jeden wegetariański (różowy nie je mięsa) a drugi drobiowo wołowy.

Tare zrobiłem z jasnej pasty miso, jasny sos sojowy, pasta chili #!$%@? i posiekany drobno imbir.
@BenekTG: a jajka jak marynujesz? Bo są różne przepisy w internecie. Wiesz może czy jak zamarynuję jajka, wyjmę, to w tej samej zalewie mogę marynować kolejne czy to się szybko psuje?
@milox Oczywiście, marynatę można jeszcze wykorzystać ponownie. Ja trzymałem maksymalnie 8dni. Taka sama sytuacja z marynata od mięsa, pyk do słoika i będzie na następny raz. Czytałem, że można maksymalnie przechowywać max 2tyg.

0,5 kubka sosu sojowego
2 łyżki sake
1 łyżka cukru
1 łyżka mirinu
1 kubek wody
1 ząbek czosnku
2 kawałki imbiru
4 jajka

Tu wszystko fajnie opisane, ja robiłem właśnie z tego przepisu.

http://www.napaleczkach.pl/2018/01/nitamago.html