Aktywne Wpisy
Metodzik +183
=====================[DARMOWA GRA NA EPIC]===================
Deus Ex: Rozłam ludzkości oraz The Bridge za D̲A̲R̲M̲O̲ w EPIC
OCENA
METASCORE: metascore: / user score: Deus Ex: Rozłam ludzkości 84/8.0 | The Bridge 74/7.4
STEAM: Deus Ex: Rozłam ludzkości w większości pozytywne (28,30 ocen) | The Bridge Bardzo pozytywne (3,283 ocen)
DATA WYDANIA:
Deus Ex: Rozłam ludzkości 23.08.16
The Bridge 11.02.13
AKTUALNE❗ do 21.03 godzina 16:00
Jeżeli chcesz chcesz być dodany/a do listy osób wołanych
Deus Ex: Rozłam ludzkości oraz The Bridge za D̲A̲R̲M̲O̲ w EPIC
OCENA
METASCORE: metascore: / user score: Deus Ex: Rozłam ludzkości 84/8.0 | The Bridge 74/7.4
STEAM: Deus Ex: Rozłam ludzkości w większości pozytywne (28,30 ocen) | The Bridge Bardzo pozytywne (3,283 ocen)
DATA WYDANIA:
Deus Ex: Rozłam ludzkości 23.08.16
The Bridge 11.02.13
AKTUALNE❗ do 21.03 godzina 16:00
Jeżeli chcesz chcesz być dodany/a do listy osób wołanych
kimikini +55
ktos tu pracuje w SH w ktorym ktos wpadl na pomysl ze programsita ma byc na kamerce przez 8h non stop zeby bylo widac czy pracuje?
nie chce narazie pisac nazwy firmy zeby nie krecic gownoburzy poki sie faktycznie nie zacznie
polski SH ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pracait #programista15k
nie chce narazie pisac nazwy firmy zeby nie krecic gownoburzy poki sie faktycznie nie zacznie
polski SH ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pracait #programista15k
#heheszki #bojowkapiekarska #gotujzwykopem
Chlebo-ser
Nie wiem jakim cudem gościowi to ciasto urosło do takich rozmiarów przy takiej ilości zakwaszonej mąki, udziale pełnoziarnistej i czasach, nawet pomimo użycia "diastatic malt" (chyba, że to zrobiło robotę?) - ja wzmocniłem ciasto PZ4 (20%), biała mąka to francuska T80, miało dużo siły, wydawało mi się, że w pierwszej fermentacji dosyć dobrze urosło.
Pod koniec przepisu straszył, że bardzo łatwo je przegarować, a mogłem mu spokojnie jeszcze 2-3h
Z tego co doczytałem, to przepis jest ok. Nie ma wcale małej ilości zakwaszonej mąki 10-20% to standard, a widziałem takich co z 1% potrafią cuda wyczarować.
Sam dążę to takich efektów, ale jest pewien próg, którego nie potrafię przeskoczyć i nie wiem kiedy mi się to uda.
Trochę chlebów już zrobiłeś i myślę, że wiesz, że na czasy nie
@skotfild: tam jest 5%, a ja podobne czasy stosuję przy 15-20. Sam mam w planach "do nothing bread", pewnie dzisiaj wieczorem wstawię, ale on rośnie 18-24h w temperaturze pokojowej.
Ja dodaję 20% zakwasu czyli na 1kg mąki dodaję 200g zakwasu. Jeśli dajesz 400g zakwasu na 1900g ciasto to dajesz do bardzo dużo.
Hamelman na 1550g ciasta daje przy białym chlebie około 260g zaczynu, tutaj masz 1/3 więcej ciasta i do tego chcę żeby był silniejszy bo używam ciężkiej mąki.
Rób jak uważasz, jeśli chleby Ci wychodzą i smakują to trzymaj się swoich sposób. Spojrzałem do książki hamelmana i tu procenty odnoszą się do całkowitej masy ciasta, normalnie procenty piekarskie odnoszą się do masy mąki.
Wiedzę warto czerpać z różnych źródeł, nie tylko z jednej książki, ja osobiście wolę obserwować efekty końcowe piekarzy
@skotfild: to zależy co rozumiesz przez "normalnie". Jeżeli chodzi o levain/pre-ferment to naprawdę bywa różnie - oba sposoby są dosyć powszechne.
No właśnie różnie to bywa - bo jest jeszcze niby typ 3000 to jest właśnie "pełne ziarno", ono idzie totalnie bez żadnego odsiewania, zajrzyj sobie
@skotfild
Wasza dyskusja mnie natchnęła, żeby zrobić mema: