Wpis z mikrobloga

@Analne_Dildo: mąka 00, wyrastanie najpierw w temp pokokowej z 30min bo wyrobieniu, potem w lodowce 12h (bo za pozno sie zabralem za to), po wyjeciu z lodówki 1h w temp pokojowej, proporcje z Kalkulatora Pizzy
@Logan00 a co to za kalkulator? Ja robię "swoim przepisem" mianowicie 500g maki typ 00, 320ml letniej wody, 10-15g świeżych drożdży, pół lyzeczki/łyżeczka cukru, łyżeczka soli, oliwa z oliwek, następnie gdy już wyrobie ciasto to wylewam na ręce oliwę i całą kulkę ciasta wysmarowuje oraz miskę w której ciasto leży. Z tego pół kila maki troszkę odsypuje żeby mieć jeszcze na podsypkę do formowania już gotowego ciasta.
@Logan00 no właśnie u mnie znów jest ten problem, że nigdy tyle czasu nie wytrzymam z tym leżakowaniem () po 2-4h od leżakowania biorę połowę tego ciasta i robię pizze a druga polowe ciasta zostawiam w lodówce na drugi dzień.
@Analne_Dildo: wg. duza roznica, brzegi od razu po wlozeniu pizzy rosną do gory i sa chrupiace tak samo spód

Kratka piekarnimowa z kamieniem na niej jest na najnizszej szynie piekarnika. Piekę z termoobiegiem bo wtedy jest wyzsza temperatura i góra się rumieni mimo ze jest tak nisko