Te drożdżowe bułki sa mocno maślane, cebulowe. Na wierzchu znajduje się czarnuszka.
Wyjątkowo długo zachowują świeżość.
Składniki:
Mąka pszenna 1 kg, używam 500, wyższa się rozwarstwia, (150 g mąki chlebowej,opcjonalnie)
Jaja 2 szt.
Mleko 400 ml
Masło 100 gr
Cebula suszona 2 łyżki
Cukier 2 łyżeczki
Sól 2 łyżeczki
Drożdże świeże 20gOpcjonalnie: 250 gr mąki chlebowej, żytniej
Wykon:
Do ciepłego mleka wrzucamy drożdże,cukier, łyżeczkę mąki mieszamy i czekamy ok. 10 min. do wyrośnięcia.
Składniki w temperaturze pokojowej mieszamy ze sobą mikserem lub długo wyrabiamy ręcznie. Odstawiamy takie ciasto na 1.5 godziny do wyrośnięcia. Ja wsadzam je do wielkiego gara, przykrywam ścierką, pokrywą i wkładam pod poduszkę.
Formujemy niewielkie bułki. Formowanie bułeczek to umiejętność którą warto podpatrzeć na YT, dzieki temu wyrosną w piekarniku jak należy i nie będą przypominały ciabaty.
Ostrym nożem robimy nacięcia i smarujemy je jajkiem rozmąconym z mlekiem, lub samym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika na 220 stopni do czasu aż pieczywo sie nie zarumieni.
w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.
Polityka plików cookies
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.