Dzisiaj kolejne wydanie bakłażana, tym razem lekko ostre z chrupiącym orzeszkami i kolendrą. I nawet wegańsko zupełnie przez przypadek, w ogóle ostatnio zauważam wyraźny spadek konsumpcji mięsa, jakoś nie mam ochoty o.O (znaczy spożycie boczku zostaje na stałym poziomie to się nie martwcie tak strasznie!)
Bakłażan z sosem z czerwonym curry Na 2 porcje:
2 bakłażany 80g oliwy Sól, pieprz
20g masła 230g mleczka kokosowego 100g cebuli 2 ząbki czosnku 10g imbiru Kłącze trawy cytrynowej Pasta curry (zależy jak ostre lubicie, u mnie łyżeczka) 15g orzeszków ziemnych Kolendra
Na maśle zeszklić posiekaną cebulkę, dodać posiekany czosnek, imbir i zmiażdżoną trawę cytrynową. Smażyć kilka minut. Dodać pastę curry i mleczko kokosowe, sos zredukować na średnim ogniu. Powstały sos można zblendować. *Opcjonalnie doprawić sosem rybnym, solą i słodzidłem.
Bakłażany pokroić wzdłuż na osiem części a następnie w poprzek na 3-4. Wymieszać z oliwą (możecie użyć mniej, możecie więcej), oprószyć solą i pieprzem. Grillować na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumienią.
Podawać polane sosem, posypane siekanymi orzeszkami i świeżą kolendrą
@chixi: a nie masz tak, że jesz mniej mięsa wraz z nadejściem ciepłych dni? U mnie zawsze tak jest,pojawiają się najlepsze owoce i warzywa i jakoś samo tak wychodzi.
Dzisiaj kolejne wydanie bakłażana, tym razem lekko ostre z chrupiącym orzeszkami i kolendrą. I nawet wegańsko zupełnie przez przypadek, w ogóle ostatnio zauważam wyraźny spadek konsumpcji mięsa, jakoś nie mam ochoty o.O (znaczy spożycie boczku zostaje na stałym poziomie to się nie martwcie tak strasznie!)
Bakłażan z sosem z czerwonym curry
Na 2 porcje:
2 bakłażany
80g oliwy
Sól, pieprz
20g masła
230g mleczka kokosowego
100g cebuli
2 ząbki czosnku
10g imbiru
Kłącze trawy cytrynowej
Pasta curry (zależy jak ostre lubicie, u mnie łyżeczka)
15g orzeszków ziemnych
Kolendra
Na maśle zeszklić posiekaną cebulkę, dodać posiekany czosnek, imbir i zmiażdżoną trawę cytrynową. Smażyć kilka minut.
Dodać pastę curry i mleczko kokosowe, sos zredukować na średnim ogniu. Powstały sos można zblendować.
*Opcjonalnie doprawić sosem rybnym, solą i słodzidłem.
Bakłażany pokroić wzdłuż na osiem części a następnie w poprzek na 3-4.
Wymieszać z oliwą (możecie użyć mniej, możecie więcej), oprószyć solą i pieprzem.
Grillować na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumienią.
Podawać polane sosem, posypane siekanymi orzeszkami i świeżą kolendrą
MAKRO: 1583kcal 16B 144T 50W
PORCJA [1/2]: 791kcal 8B 72T 25W
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw #wegetarianizm #weganizm
BTW może by tak tag #wegeprzepisy reaktywować dla wegetariańskich i wegańskich, żeby było łatwiej znaleźć same przepisy?