Arkadiusz Milik
Canet Roussillon - Olympique Marsylia 1:[1]
#mecz #golgif #golgifpl #pucharfrancji #olympiquemarsylia #mirror
Pytanie kulinarne o stosowanie wina w gotowaniu.
Chcę zrobić zupę, w której nie ma mięsa, a są ziemniaki, cukinia, marchewka, por. Bulion warzywny.
Warzywa wstępnie podduszam, złocę na oliwie a później zalewam bulionem.
Czy podlanie warzyw winem przed zalaniem bulionem ma sens? Wpłynie korzystnie na smak dania czy mija się z celem? Jak dodanie alkoholu wpływa na proces gotowania takich warzyw, czy zmiękną odpowiednio?
#gotujzwykopem #pytanie #pytaniedoeksperta
@JohnMaxwell: Wino dodaje się głównie dla jego kwasowości, alkohol to taki składnik poboczny. I zdecydowanie warto dodać, kwasowosc jest nader często pomijana w domowej kuchni. O ile mi wiadomo alkohol nie wpływa istotnie na proces samego gotowania warzyw, czy mięsa.
@JohnMaxwell: Zależy co chcesz uzyskać i jakie masz wino. Tak, możesz poddusić warzywa w winie, ale jeśli to będzie czerwone wino, to nie sądzę, żeby to było wybitnie smaczne. No chyba, żeby pokusić się o jakiś wariant pomidorowej.
Jeśli masz białe wino, to mimo wszystko poszedłbym w kierunku cebulowo-porowej z dodatkami, ale wtedy najpierw skarmelizowałbym cebulkę, oraz mocno podsmażył (lub zgrillował) cukinię i pora i dopiero zalał winem, a potem bulionem. Do tego wrzuciłbym ziemniaka, pogotował do miękkości i zblendował wszystko na krem.
@JohnMaxwell: To tym bardziej nie wiem, czy szalałbym z winem. Jeśli dodasz za dużo, zakwasisz wszystko i zabijesz smak cukinii. Możesz dodać niewielką ilość, ale pod warunkiem, że będziesz miał intensywne półprodukty, czyli skarmelizowaną cebulkę, oraz pieczoną (a nie duszoną) cukinię.
Arkadiusz Milik
Canet Roussillon - Olympique Marsylia 1:[1]
#mecz #golgif #golgifpl #pucharfrancji #olympiquemarsylia #mirror
Mój ostatni wpis okazał się być bardziej prowokujący niż myślałam, dlatego pozwalam sobie na przedstawienie sytuacji i słucham Waszych sugestii.
Od 2019 pracuje u mnie w firmie facet, koło 40stki który zajmuje się tematami technicznymi (wsparcie sprzedażowe, wsparcie działu technicznego, wsparcie posprzedażowe działu produkcji).
Od początku był trochę specyficzny, swoją pracę pokaż całość