•  

    Dla wyborców Dudy: Zupa musztardowa z Holandii jest pikantna i po prostu pyszna. Tylko niedługo może być problem z zakupem niektórych składników w normalnych cenach xD

    Jeśli podasz zupę musztardową z bagietką stanie się pożywnym posiłkiem w środku dnia lub na jego zakończenie. Holenderska zupa z musztardą smakuje wszystkim, wypróbuj ją także ty!
    Składniki:
    1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
    2 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej dla wielbicieli pikantnych dań
    2 łyżki musztardy gruboziarnistej
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    150-200 g bekonu lub wędzonego boczku
    kilka łyżek tartego żółtego sera
    1 por (tylko biała część) lub 3 szalotki lub 1 średnia cebula
    1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% (można więcej do smaku)
    siekany szczypiorek
    cukier i pieprz do smaku

    Bekon lub boczek pokroić w kostkę. Pora (szalotkę lub cebulę) drobno posiekać.

    Bekon podsmażyć na chrupko.

    W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem. Lekko podgotować.

    Do garnka dodać obie musztardy i dokładnie wymieszać mątewką lub trzepaczką. Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem.

    Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać tarty ser, zalać zupą, posypać bekonem i szczypiorkiem.
    https://beszamel.se.pl/zupy-miesne-i-rybne/zupa-musztardowa-przepis-na-holenderska-zupe-z-musztarda,18803/

    #polityka #gotujzwykopem #heheszki #bekazpisu #wybory

    źródło: cdn25.beszamel.smcloud.net