Wpis z mikrobloga

Mirki, chcę wam przedstawić ciekawy projekt komunikatora działającego bez dodatkowej infrastruktury. https://meshtastic.letstalkthis.com/
Generalnie kupuje się takie urządzono które ponoć ma do 10 km zasięgu. Transmija nie jest zbyt szybka ale do tekstu wystarczy
https://pl.aliexpress.com/item/4001178678568.html?fbclid=IwAR1cvbCBO04BJMmJT7iFL-SqrYLGX9XGyPis0Awp_bGn5ef4ywho4bQqiPM

Chciałbym się pobawić czymś takim, ale samemu to kiepsko, czy ktoś może tym się bawi w #lodz?
Zastanawiam się którą też wersje wybrać, u nas można korzystać z 863 i 433 MHz .
#eletronika #diy #krotkofalarstwo
kepak - Mirki, chcę wam przedstawić ciekawy projekt komunikatora działającego bez dod...

źródło: comment_1594900049gCTFtBijIk2ACYqHRiS0N7.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kepak: Między urządzeniami a stacjami bazowymi.... Wszystko zależy od ukształtowania terenu, wysokości zawieszenia anteny i to nie takiej małej jak na zdjęciach.
  • Odpowiedz
@bgrzegorz: Ja uważam (mając jakieś tam doświadczenia z RF), że można się spodziewać około kilometra pomiędzy dwoma płytkami w terenie otwartym. Biorę pod uwagę małą moc, małe anteny i pełno transmisji w okolicy na tej częstotliwości(433).
  • Odpowiedz
@brakloginuf: spreadspectrum, dokładniej nie wiem
@kepak: widziałem ostatnio takie rozwiązanie. Idea fajna, ale....
Fajnie żeby to miało wbudowane szyfrowanie - podejście do stm f7 byłoby tu całkiem fajne i sam procesor nawet softwarowo mógłby szyfrować rzeczy. 100mA to nadal dużo IMHO. Sama idea użycia lory jako sposobu transmisji jak najbardziej na propsie, z tym że mogliby użyć modułu w którym można używać własnej częstotliwości z jakiegoś tam zakresu
  • Odpowiedz
@Portier-Harry_Portier: @bgrzegorz: W tym wypadku transmisja jest między urządzeniami ( nie wykluczam, że wykorzystuje jakiegoś MESHA) może inne zastosowania działania ze stacjami bazowymi. Nie mam tego sprzętu więc trudno mi powiedzieć jak wygląda zasięg.
ps. Takie jak

Reindeer tracking
  • Odpowiedz
@technic: Właśnie też myślałem o szyfrowaniu, wychodzę z założenia, że jeśli to jest Open source to można nawet jakiś plugin zrobić z szyfrowaniem e2e. Nawet klucze mogą być wprowadzane "z palca", generalnie trochę pobawić się można.
  • Odpowiedz
@kepak: jak to gada z PC to i na PC można szyfrować. Ale natywne wsparcie byłoby dobre, tylko czemu takie fajne projekty są na takich tanich procesorach uruchamiane xD ARM ogarnąłby np karte pamięci z kluczami do szyfrowania/odszyfrowania + można na gpio które jest wolne zrobić telemetrie zamiast tego wyświetlacza. I tak komunikacja idzie po bluetooth albo PC
  • Odpowiedz
@bgrzegorz: mało, ipv4 ma bardzo duży narzut. Ale pliki, zdjęcia etc by szły. Nawet można by było dostosować jakiś protokół oparty o DHT dla takich wolnych transferów.
  • Odpowiedz