•  

    Tag do obserwowania i czarnolistowania #mirabelkaprzypalajedzenie
    #gotujzwykopem #slodkijezu
    Miałam ostatnio urodziny to i ciasto do pracy przyniosłam ʕ•ᴥ•ʔ ale wy też się częstujcie
    Prosty chlebek bananowy:
    keksówka 10 cm x 20 cm
    1 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
    ½ szklanki (100 g) cukru brązowego
    ⅓ szklanki (80 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu
    100 g masła, roztopionego i przestudzonego choć trochę
    2 jajka od szczęśliwej kury
    3 – 4 banany, bardzo dojrzałe*

    ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub/i gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
    1 banan na wierzch (opcjonalnie)

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a klasyczną keksówkę 10 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem we większej misce, dodaj jajka, roztrzepując je z bananem. Następnie wlej masło, śmietanę i cukier, dokładnie wszystko połącz. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia. Jeśli dodajesz czekoladę lub orzechy (co bardzo rekomenduję), to na to moment jest teraz.

    Ciasto przełożyć do keksówki. Jeśli masz jeszcze jednego banana, przekrój go wpół i wciśnij w ciasto, obsyp brązowym cukrem i kawałkami czekolady. Będzie wyglądać zjawiskowo, bynajmniej nie jak po prostu “chlebek”. Piecz przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i studź w formie jeszcze przez 10 – 15 minut. Zjedz póki ciepły albo zgrillowany z kawałkiem masła i kubkiem zimnego mleka.

    *Nie masz dojrzałych bananów? Włóż je na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i wystudź. Zyskają pożądaną słodycz.

    źródło: 1595588235463.jpg