• Wykop.pl
  • Wykopalisko 414
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      cassiopei 7 mies. temu

+169

Składniki na 16 babeczek:

* 250 g mąki pszennej typ 500
      * 150 g cukru
      * 2 łyżeczki cukru wanilinowego
      * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      * 1 łyżeczka cukru z wanilią (nie jest to konieczne, ja lubię dodać)
      * aromat wanilinowy, aromat pomarańczowy (dodaje ten pomarańczowy dla zapachu, można go zastąpić odrobiną skórki z pomarańczy/limonki)
      * 1 jajko
      * 250 ml mleka
      * 120 ml oleju
      * 2.5 łyżki kakao
      * pół tabliczki rozpuszczonej czekolady (mleczna/gorzka - zależy od Waszych preferencji)
      * pół tabliczki czekolady do pokrojenia na kawałki (tutaj ilość też zależy od tego jak bardzo czekoladowe mają być, ale nie polecam przesadzać)

Bazą pod moje inne smaki babeczek, jak waniliowe/sernikowe/bananowe czy z owocami, jest ten przepis (bez czekolady i kakao), więc ogranicza Was jedynie wyobraźnia ;)

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy łyżką z pozostałymi suchymi składnikami.
      2. Wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, aromaty.
      3. Mieszamy mikserem do momentu połączenia składników i nie dłużej.
      5. Dodajemy rozpuszczoną wcześniej i przestygniętą czekoladę, mieszamy krótko mikserem. Powstała masa powinna mieć konsystencje gęstego budyniu.
      6. Wsypujemy kawałki czekolady i mieszamy szpatułką/łyżką, zbieramy z krawędzi miski potencjalnie niewymieszane dokładnie składniki.
      7. Przekładamy do foremek. Osobiście używam papierowych włożonych do formy na muffinki. Masa powinna sama opaść z łyżeczki do foremki, resztę można ściągnąć łyżką. Jeżeli chcecie, aby babeczki były niższe to zostawcie 1 cm miejsca w foremce na wyrośnięcie, a jeżeli chcecie babeczki na koksie, to zalejcie prawie po same brzegi.
      8. Dodatki: dla dodatkowego smaku można rozpuścić odrobinę masła orzechowego i nałożyć na masę muffinkową, zrobić zawijasy patyczkiem do szaszłyków. Lubie też na wierzch położyć płatki migdałów.
      9. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół.
      10. Po wyciągnięciu można sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło, może być lekko wilgotne.
      11. Moj syn jest niemozliwy , mowi do mnie , bedziemy jesc babeczki ? Bo cassiopei robi :) ja ze tak. Poszedl do Mirka i mowi wujo chcesz jednom babeczkę ? On ze tak Anon na to Aha wszyscy jemy babeczki ;) poczym poszedł do kuchni wzial w reke rekawiczke silikonowa daje Mirkowi mowi masz wuja zaloz bo siii jest ;) hehehe ( dmuchaj chce kawalek , mniam mniam ) ;)
      12. Równie dobrze można wsypać wszystko do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników XD

pokaż spoiler Pierwszy raz będę używać mirkolisty i wołam wszystkich kometujących i plusujących poprzedni babeczkowy wpis - przepraszam, jeżeli ktoś nie chciał być zawołany!
      Wiem też, że na listach jest limit, więc możliwe, że wołanie będzie z opóźnieniem.

#cassiopeipiecze -> do czarnolistowania/obserwowania
      #mirkoprzepisypl #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem

źródło: babeczki.jpg

+: shdw, TroskliwyDziad +167 innych
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  
        evilonep 7 mies. temu

+2

@cassiopei: grubasy mogą tylko jedna dziennie taka zjeść

+: cassiopei, MissSlacker
        • udostępnij
          • Link
      •  
        TroskliwyDziad 7 mies. temu via Android

+1

@cassiopei

(ʘ‿ʘ)

+: cassiopei
        • udostępnij
          • Link
      •  
        cassiopei 7 mies. temu

0

Limit dzienny na mirkolisty został wykorzystany, będę wołać ręcznie!

• udostępnij
          • Link
      •  
        cassiopei 7 mies. temu

+2

@paramyksowiroza @obludnik-rozi @somskia @iks__dee @AkyszLewusie @lilsaio @bartlomiejf @SleepingKarma @Talim @zgubilam_kredki @PatykiemPisane @mokry_sen_polonisty @ozyrus @Ryboflawina @venomik @TroskliwyDziad @Aquilaltair @Mam_wiecej_niz_13lat @Dzidaloo @bartpl @shdw @Hatsuban @BimBom @kigna @dekonfitura @zupa_z_kasztana

+: obludnik-rozi, dekonfitura
        • udostępnij
          • Link
      •  
        cassiopei 7 mies. temu

0

@Natu @ArletaMango @josedra52 @MissSlacker @Panitsch @chinachompa @lenfant @krolowaelfow @randomowy_user @Skydis @ChudyByk21 @HeroesIV @Grubyp_qKociamber @tomeczek @dawid131 @BlueScreeen @Cococinel @Zamaskowany_szachista @LCaseiDefensis @kebab_z_ostrym @typniepopkorny @rosea_balteum @zygfryd0 @kuba-wilczynski @ziolo86 @XsomX @shitty_support @Przybyl21 @Weber @mowmiWito @schack @access_denied @Sos3nn @Pociongowy @Habemuspapam69 @jestemtutylkodlanocnego @NoSmoking

• udostępnij
          • Link
      •  
        cassiopei 7 mies. temu

0

@justas11 @itemeczek @skarbie @cadmus @azor1 @kaalineq @mala_kropka @mk321 @Alasthor @blablabla69 @Hekken @a231 @JesterHead_ @Tejski @Dudziin @kostniczka @zabseb1111 @alelis92 @1988BaZyL @awsedr @xiaomi_lepsiejsze @pingwinowa @Kluskislaskie @jajochlebki @Arbuzlele @toodrunktofuck @rohlik @Pietraas @Krotky_ale_gupi @suicide_is_painless @KeYzO @lucek091 @izka715 @Fears666 @WONSZIPAJONK @marta-izabela @noname @ama_tor @huudyy @Ohtien @sadazin @ostrzyjnoz @DrStrange @pierzak

• udostępnij
          • Link
      •  
        cassiopei 7 mies. temu

0

@motokate @paulinnaa @klaudiag @K2Maniak @nicnieslyszalam @paulka07 @Kamiljudym @Stenimi @Zapaczony @grubydzik @KoldiuszCaesar @elune @mariuszzmariuszowa @futrzakos @kotnaswini @ells @swistek1221 @ziemniakzcebula @MagicznyWieszak @hyoideum @WhippingQueen @erreo @uglyhero @Best11 @asmodeus666 @loozaque

• udostępnij
          • Link
      •  
        josedra52 7 mies. temu

+109

150 g cukru

@cassiopei: (╯︵╰,)

źródło: wykop.pl

+: mk321, vateras131 +107 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        cassiopei 7 mies. temu

0

@Reaamu @jmuhha @dekonfitura @jr96 @MissSlacker

• udostępnij
          • Link
      •  
        cassiopei 7 mies. temu

0

@josedra52: niestety, ale swoim przykładem mogę potwierdzić, że da się być w dobrej formie (tak mi się wydaje) i jeść pyszne deserki <3

• udostępnij
          • Link
      •  
        vateras131 7 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+1

@cassiopei:
        Wrzucanie takie postów chwilę przed 22 powinno być nagradzane banem (⇀‸↼‶)

Zjadlem dzisiaj obfity obiad przez co musiałem pominąć podwieczorek i od 3h fantazjuje o czymś słodkim (✿ ͟ʖ✿)

• udostępnij
          • Link
      •  
        ells 7 mies. temu via Android

+2

@cassiopei dziękować! Wypróbuję przy pierwszej okazji (。◕‿‿◕。)

+: cassiopei, shitty_support
        • udostępnij
          • Link
      •  
        T..............y 7 mies. temu

+2

@cassiopei: polecam aromaty zamienic na ekstrakty, o wiele lepszy efekt. do tego zamiast oleju roślinnego ja osobiście wolę masło

• udostępnij
          • Link
      •  
        cassiopei 7 mies. temu via iOS

+1

@vateras131: Ja dzisiaj bez kolacji :( znam ten ból, ale dwie babeczki były tego warte xD
        @ells: <3

+: vateras131
        • udostępnij
          • Link
      •  
        josedra52 7 mies. temu

+1

@cassiopei: Ale ja zaczynam ćwiczyć dopiero po nowym roku. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ten cukier to bardziej dla smaku czy konsystencji?

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@TenAnonToKlopoty: Używam ekstraktu z wanilii, ale u mnie na wsi było go ciężko dostać, w mieście z pewnością łatwiej ;) podałam aromat, bo raczej większość osób ma w domu. Masło też jest ok, robiłam ostatnim razem, trzeba pamiętać tylko aby je wystudzić.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@josedra52: Smak. No i jajko z cukrem się uciera, można spróbować zamienić na słodzik ;)

• udostępnij
          • Link
      •  
        T..............y 7 mies. temu

+1

@cassiopei: ja jak zapominam ostudzić, wsadzam na 15sek do mikrofali, od razu staje się "smarowalne", taki protip ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  
        Hatsuban 7 mies. temu

+2

@cassiopei: dzięki <3 trzeba będzie zrobić

+: cassiopei, Talim
        • udostępnij
          • Link
      •  
        josedra52 7 mies. temu

+1

@cassiopei: Jutro zrobię, tylko cukier utnę o połowę. Noże nie będzie źle.

• udostępnij
          • Link
      •  

+5

@josedra52: smacznego <3
        @TenAnonToKlopoty: Ooo dziękuje <3 dopiero uczę się piec, wiec każde wskazówki są dla mnie cenne ;)
        @Hatsuban: kc!

+: Hatsuban, josedra52 +3 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        pingwinowa 7 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

+2

@cassiopei: ooo dziekuję 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ

• udostępnij
          • Link
      •  
        jablkawmasle 7 mies. temu

+1

@cassiopei: wyglądają pysznie ᶘᵒᴥᵒᶅ

• udostępnij
          • Link
      •  

+1

@jablkawmasle: Dziękuje! <3

+: jablkawmasle
        • udostępnij
          • Link
      •  
        tekon 7 mies. temu via Wykop Mobilny (Android)

0

@cassiopei: mniam! (ʘ‿ʘ)

• udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

ChwilowaZielonka 7 godz. temu

+195

Z okazji dnia Kobiet pamiętajcie beciaki aby zaprosić tinderówki gdzieś aby dobrze pojadła ( ͡° ͜ʖ ͡°)

. . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .

odpowiedzi (33)

ElFlexosteron 11 godz. temu

+494

#frontend #javascript #heheszki #programowanie

odpowiedzi (21)

Kotouak 10 godz. temu

+400

Here we go again...

odpowiedzi (14)

• pełna lista

Wykopalisko

• OCHRONA wyzywa UKRAIŃCA na dworcu centralnym Warszawa OCHRONA wyzywa UKRAIŃCA na dworcu centralnym Warszawa 173
    • Dlaczego przeciętny mężczyzna jest Zerem w obecnym systemie?socjalizm + feminizm Dlaczego przeciętny mężczyzna jest Zerem w obecnym systemie?socjalizm + feminizm 114
    • Nagranie jak wydra zgarnia mięsko z szyby, taka sztuczka Nagranie jak wydra zgarnia mięsko z szyby, taka sztuczka 91
    • Feminizm to skuteczny sposób na karierę? Feminizm to skuteczny sposób na karierę? 102
    • Budka: obrona Obajtka przez prezydenta jest groteskowa Budka: obrona Obajtka przez prezydenta jest groteskowa 78
    • Feminizacja obniżyła produktywność uniwersytetów Feminizacja obniżyła produktywność uniwersytetów 68
    • Taśmy Obajtka w całości do odsłuchania Aby uzyskać dostęp
      zaloguj się lub załóż konto.
    • Bosak o "straszeniu społeczeństwa". "Trzecia fala to hasło medialne" Bosak o "straszeniu społeczeństwa". "Trzecia fala to hasło medialne" 86
    • Zamknięci w klatkach jak króliki jesteśmy bezbronni - totalitaryzm triumfuje Zamknięci w klatkach jak króliki jesteśmy bezbronni - totalitaryzm triumfuje 63
    • Andrzej Duda nie przyjął "ciupag hańby". Protestujących nie dopuszczono do niego Andrzej Duda nie przyjął "ciupag hańby". Protestujących nie dopuszczono do niego 80

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka 4konserwy bekazpisu ciekawostki covid19 ekonomia europa finanse geopolityka gospodarka hahard heheszki historia koronawirus kultura medycyna motoryzacja pieniadze policja polityka polska prawo samochody sport swiat usa zainteresowania zdrowie

Drogi Wykopowiczu

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.

Polityka plików cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.