•  

    Sos pomidorowy z cebulką, czosnkiem, przyprawami włoskimi i rozmarynem. Dobry do pizzy lub jako baza dla sosów do gołąbków czy zupy pomidorowej itp.

    #gotujzwykopem #pizza #arinkaofood

    źródło: IMG_20200729_153941.jpg

    •  

      @arinkao: można przepis? i jakie to dokładnie przyprawy?

    •  

      Składniki:

      - Passata lub pomidory w puszce, ja preferuję puszkę
      - olej słonecznikowy lub dobra oliwa
      - masło
      - czosnek świeży 2 duże ząbki
      - cebula 1-2 szt. jesli jest mała to nawet 3
      - koncentrat pomidorowy
      - rozmaryn najlepiej świeży
      - tymianek
      - oregano
      - bazylia
      - liść laurowy
      - pietruszka
      - suszone: pomidor, czosnek i cebula
      - woda

      - sól
      - pieprz lub chili suszone
      - cukier 2 łyżeczki

      Przygotowanie:

      Na niewielkiej ilości oleju smażysz pokrojoną posoloną cebulę, dodajesz po kolei składniki ciągle mieszając: czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek i suszone przyprawy oprócz suszonej cebuli i czosnku (nie granulowane tylko w małych kawałkach).

      Po czasie koncentrat pomidorowy i cukier, po 2 minutach jak masz już pachnącą, gęstą zawiesinę dodajesz 150 ml. wody, do tego suszone pomidory, czosnek, liść laurowy, pokrojony rozmaryn i cebulę, mieszasz i redukujesz wodę. Warto dodać gałązkę rozmarynu.

      Następnie dodajesz pomidory lub passatę, gotujesz, dolewasz ok. 200 ml. wody i 2 łyżki masła, zmniejszasz gaz i dodajesz ostatni ząbek czosnku oraz pietruszkę lub listki bazylii.
      Doprawiasz pieprzem lub chili.