•  

    siemanko, witam w mojej ku-

    -rde co sobie za burrito przygotowałem to nie mam pytań

    wkład: mielona wołowina, pasta z czarnej fasoli, awokado, cebulka, papryka, jalapeno, cheddar

    do tego salsa z pomidorków koktajlowych, awokado, i melona

    0 plusów i wrzucam przepis w komentarzach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    #gotujzwykopem #gzw #gotowanie #burrito #jedzenie

    źródło: IMG_20200811_174237_386.jpg

    +: Maruna, D......o +7 innych
    •  

      @bortsimpson:
      składniki:
      - tortilla
      - mielona wołowina 500g
      - habanero albo inna ostra papryczka (ilość dostosować do tolerki na ostre jak nie macie speca od podstaw reanimacji #pdk)
      - ząbek czosnku
      - przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, oregano, kmin rzymski
      - czarna fasola w puszce
      - awokado
      - melon
      - pomidorki koktajlowe
      - papryka czerwona
      - jalapeno marynowane (czerwone lub zielone)
      - ser cheddar
      - szalotka (może być też czerwona cebula)
      - limonki
      - opcjonalnie chorizo
      - kolendra
      - sól pieprz

      przygotowanie:
      1. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć do czasu aż puści całą wodę i zacznie się rumienić, wstępnie przyprawić tylko pieprzem i solą. Jak już woda odparuje, dodać posiekane w drobną kostkę habanero i czosnek, przyprawy (mniej więcej po łyżeczce każdej), otartą skórkę i sok z jednej limonki, smażyć do czasu aż mięso zrobi się brązowe. Zdjąć z patelni, na tej samej patelni można przesmażyć potem chorizo jeśli ktoś planuje dodać.
      2. Pasta z fasoli - wrzucić całą zawartość puszki na patelnię, smażyć do czasu aż większość zalewy odparuje, potem ugnieść fasolę na pastę - stopień wygniecenia dowolny, może być na gładko, może być z większymi kawałkami, co kto woli. Doprawiam solą.
      3. Podgrzać tortille na patelni jakieś 20-30 sekund, żeby zrobiła się miękka i bardziej plastyczna, taki protip żeby było łatwiej zawijać. Nałożyć cały wkład (mięsko, pasta, dodatki warzywne, ser), zawinąć w burrito i smażyć na SUCHEJ patelni grillowej (może być też zwykła) jakieś 5 minut na stronę, aż tortilla zrobi się chrupka.
      4. Salsa - pokroić w kostkę pomidorki, melona, awokado i odrobinę szalotki (szalotka drobniutko), wymieszać, doprawić solą i sokiem z limonki, dodać posiekaną kolendrę.

      Podanie dowolne, jako dodatek fajnie sprawdza się limonka do skropienia, kolendra i kwaśna śmietana jako sosik żeby załagodzić ostrość.

    •  

      @bortsimpson: z takiej ilości mięsa wyjdą na oko że 4 takie pyszne sukinsyny

      źródło: IMG_20200811_174237_385.jpg