Wpis z mikrobloga

Taki projekt ogrodu (a w zasadzie zagospodarowanie całej działki) poczyniłam ostatnio dla klienta. Jest duży taras, drzewa, duża donica z drzewkiem na froncie, dwa trawniki w kształcie zbliżonym do kwadratu i ścieżka z płyt betonowych. Taki standardowy średniej wielkości ogród (1000 m2) w wydaniu nowoczesnym i geometrycznym, możliwie prosty w utrzymaniu.

Jeśli macie jakieś pytania ogrodniczo-projektowe odnośnie waszych własnych działek lub tego projektu to chętnie na nie odpowiem, #ama ( ͡º ͜ʖ͡º)

#ogrodnictwo #budujzwykopem #projektowanie #ogrod #rosliny
kjut_dziewczynka - Taki projekt ogrodu (a w zasadzie zagospodarowanie całej działki) ...

źródło: comment_1598094166ojpNGQDqe1698VANqLSufB.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@leopolis u mnie ogród tej wielkości to są widełki 1500-2000 zł, ale zawsze wyceniam indywidualne, na podstawie wielkości działki, jej mapki, zdjęć i tego, co ma być zaprojektowane (wiadomo, projekt tarasu, zadaszenia altany to dosatkowe rysunki techniczne i dodatkowa praca)
  • Odpowiedz
@kjut_dziewczynka: Od jakiegoś czasu śledzę Twoje wpisy i bardzo mi się podoba co robisz. Pozwolę sobie zadać kilka pytań.
1. Jakiego oprogramowania używasz ?
2. Jaki jest szacunkowy koszt takiego projektu (np z m2) i co zawiera. Doskonale wiem że projekt projektowi nierówny ale tak z grubsza podaj widełki od (przy opcji minimum) do (mega wypas i skomplikowana działka)
3. Masz w ofercie jakiś nadzór autorski?
4. Jak długo powstaje taki
  • Odpowiedz
@ptak_powszedni
Cieszę się, że mnie obserwujesz, z czasem moje projekty są coraz lepsze :3
1. Pcon Planner. Do projektów studenckich i konkursowych, a także w pewnym biurze architektury krajobrazu używałam Archicada
2. Wiele projektantów używa ceny za m2, ale ja jakoś nie lubię tego sposobu. Mam swoje widełki, malutkie ogrody to 1000-1500, średnie 1500-2000, duże ogrody powyżej 1500 m2 to już kilka tysięcy. Oczywiście zależy od tego, co projekt ma zawierać. Jeśli ktoś
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kjut_dziewczynka: A czy moglabys polecic cos na zywa sciane od sasiadow? Nie ukrywam ze myslalem o tujach bo tworza fajny mur. Dzialka 1200 m2, dom 160m2, zabudowa okolo 220m2, wiec zostaje sporo terenu do zagospodarowania ale na poczatek chce zrobic sobie zielone sciany od sasiadow.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@kjut_dziewczynka: ja uderzę bardzo ostro. Ma być w miarę minimalistycznie, łączka żeby się poopalać+ reszta wg. upodobań. Bez fontanny i wodotrysku. Wszystko pod pełną automatykę czyli zraszacze+ kosiarki automatyczne ale na średni portfel, czyli bez przesady. Kilka zraszaczy i 1 kosiarka powiedzmy. Jak ty to widzisz. Czym oddzieliłabyś się od ulicy/sąsiadów. Czy kamyki pod drzewka to dobry pomysł czy raczej trociny/kora. Oddzielenie drzewek widziałem że jest robione takimi półokręgami plastikowymi
  • Odpowiedz