Wpis z mikrobloga

#pizza #pasta #heheszki

#!$%@?ą mnie już tacy pizzarze-neofici, co to #!$%@? całe życie żarli donatello, czy inne italiamo, a teraz nagle koneserzy rzymskiej, czy neapolitańskiej.
Pół biedy, jak ustawiasz się na pizze na mieście. Teraz w centrum każdego większego miasta, nawet takiego Radomia, znajdzie się kilka „tradycyjnych włoskich pizzerii” , zamówi sobie taki jakiegoś krakersa posmarowanego przecierem, którego nazywa „pizzą rzymską” i zadowolony nie truje dupy. Ale nie daj boże zamów sobie pizzę na grubym z dużą ilością dodatków, bo masz gastro. Zaraz się zaczyna:
- hurrr durrr co ty jesz, jakąś drożdżówkę z serem, a nie pizze! Za tyle samo mogłeś mieć TRADYCYJNĄ WŁOSKĄ PIZZĘ NA CIEŚCIE GRUBOŚCI 3 MIKRONÓW Z PIECA OPALANEGO BUKIEM SPROWADZANYM Z KARTAGINY Z TARTAKU PAMIĘTAJĄCEGO CZASY CESARSTWA RZYMSKIEGO, mmm, pacz jakie to dobre, wyliżem jeszcze talerz!!!!!!!
Nieważne, że 5 lat temu sami spuszczali się nad Dominos, bo okazało się, że istnieje pizzeria, w której nie przycinają na składnikach, ani średnicy.
Prawdziwa jazda zaczyna się przy próbie zamówienia pizzy na domówkę. Wybór pizzerii to mordęga, bo te hipsterskie zazwyczaj nie dowożą. Jak już się łaskawie na jakąś zgodzi, to upiera się, że on chce dzwonić i wtedy dopiero jest trzoda:
- Ile dajecie gramów drożdży na kilogram mąki? - dopytuje - Pięć gramów?! Dwa to już za dużo! Ile wyrasta ciasto? Co?! Tylko dwanaście godzin? Wszystko na cieście fermentującym poniżej dwóch tygodni to gówno a nie pizza! Używacie prawdziwej mozzarelli z bawolego mleka, czy ten tani krowi wysryw? Tak myślałem...
Potem zaczyna egzaminować tego bogu ducha winnego pracownika:
- Wałka należy użyć do pizzy rzymskiej, czy neapolitańskiej?
Czasem zadaje kilka podchwytliwych pytań typu:
- Jakiego sera tradycyjnie używa się do marinary?
Na koniec i tak już nikt nie ma ochoty jeść pizzy, którą ostatecznie zamówimy, bo po takim występie na 100% pracownicy pizzerii dodali do niej „coś od siebie”. To tyle żali na dziś, gorzej jak spotka się dwóch takich januszy koneserów pizzy i #!$%@? całe spotkanie, ale to już temat na inną opowieć, jak chcecie, to napisze…
  • 5