Aktywne Wpisy
Matylda_Megara +297
Ja #!$%@?, co za pokolenie...
Zabrałam młodszego pasierba na rolki - dzisiaj pierwsze wyjście z domu po ospie. Pogoda cudna, trzeba skorzystać.
Kask, ochraniacze na kolana, łokcie i nadgarstki, a ten mały cymbał się wyrżnął tak, że go w szpitalu teraz składają do kupy. Wziął i mi piątek #!$%@?ł.
Jakby grał w CSa do by mu się pewnie nic nie stało.
#dziecko #rodzicielstwo #sport #gorzkiezale
Zabrałam młodszego pasierba na rolki - dzisiaj pierwsze wyjście z domu po ospie. Pogoda cudna, trzeba skorzystać.
Kask, ochraniacze na kolana, łokcie i nadgarstki, a ten mały cymbał się wyrżnął tak, że go w szpitalu teraz składają do kupy. Wziął i mi piątek #!$%@?ł.
Jakby grał w CSa do by mu się pewnie nic nie stało.
#dziecko #rodzicielstwo #sport #gorzkiezale
Lesny_Boruta +278
Poszedlem sobie na foodtrucki ze znajomymi w #czestochowa Patrzę, kamper "Woki Tłoki" sprzedaje sajgonki po 4zł - mówię wezmę ze 2 na przegryzkę. Niby człowie wiedzioł, ale się łudził. Pytam z czym - z warzywami. Myślę dobra, przeżyję, za tę cenę w foodtrucku to się mięsa nie spodziewałem. Pan mówi 9zł. - bo talerzyk ze zdjęcia złotówkę. Pyta czy sos słodkie chili chcę. 3zł xD. Razem 12zł. Ale jedno podziwiam, jaka to
Używam mąki pszennej typ 750 (13g białka / 100g mąki) - kupiona około 4 miesiące temu, trzymana w papierowej torbie, w szufladzie. Używam przepisu FoodGeeka na zakwas.
1. Mieszam 100g mąki żytniej w 150g wody, zostawiam na 24h. Po tym czasie pojawiają się pecherzyki powietrza.
2. Mieszam 50g mieszaniny z punktu 1, dorzucam 100g wody i 100g maki pszennej typu 750. Po jakimś czasie pojawiają się pecherzyki powietrza, mieszanina rośnie gdzieś o około 100%. Czekam 24h.
3. Tu pojawia się problem: mieszam 50g z punktu 2 + 100g wody + 100g mąki pszennej. I tak naprawdę przestaje się cokolwiek dziać. Mieszanka nie zwiększa objętości, ani nie ma praktycznie w ogóle pęcherzyków powietrza. Po jakimś czasie widać, ze na powierzchni pojawia się woda / pojawi się ciemniejszy kożuch. Mieszanka w ogóle nie pachnie zakwasem.
Wcześniej robiłem dokładnie tak samo, uzywalem dokładnie tej samej mąki i zakwas wyszedł idealny. Czy może po prostu mąka po 4 miesiącach wywietrzała i straciła swoje właściwości?