Wpis z mikrobloga

Jak w tym kraju może być dobrze skoro z roku na rok w Polsce konsumpcja Karpia wzrasta.
Śmiejecie się z Chińczyków, że nietoperza jedzą a sami nie jesteście lepsi. Tak mówimy o tej samej rybie, która żyje w obsranym i zamulonym zbiorniku wodnym.

Warto to wiedzieć:

-Karp żyje głównie blisko dna. Uwielbia żerować glonach i resztkach odchodów oraz spożywać

-W wielu krajach na świecie karp uważany jest za szkodnika, jest również rybą niejadalną

-Karp jest gatunkiem obcym. Nie występował naturalnie w Polsce. W okresie powojennym władze PRL zmuszone były wynaleźć rybę, która będzie jak najtańsza w produkcji. Wybór padł na Karpia że względu na najniższą cenę i łatwość hodowli. To skłoniło władze do jego masowej produkcji na potrzeby świąteczne

-Najlepiej smakuje kupiony żywy na targu i zapakowany w foliowa reklamówkę

-W większości Polskich domów wciąż przynajmniej raz w roku na święta ląduje uroczyście na stole niczym król. Pomimo 21 wieku w większości Polskich domów nie dotarł postęp cywilizacyjny, który pozwolił by na zaprzestanie jedzenia ryby która żywi się odchodami

#jedzenie #polska #ciekawostki #foodporn #gotowanie
Pobierz Caracas - Jak w tym kraju może być dobrze skoro z roku na rok w Polsce konsumpcja Kar...
źródło: comment_1600284530oiM3vMKpxuJRHFb3y5omAq.jpg
  • 17
@Caracas: jak ci nie smakuje, to nie jedz. Dobry karp jest dobry, mi smakuje i z pewnego źródła (restauracje, serio, samodzielnie bawić się w karpia to masochizm, albo hobby) chętnie zjadam.
Opisz swoją dietę, chętnie inni ci wytkną, że jesz gunwo.
@Mortadelajestkluczem
Jeżeli chodzi o żaby, to są to specjalne odmiany. Hodowane w dość sporym rygorze sanitarnym. Od wieków spożywane we Francji to ich narodowe jedzenie. Orginalny przepis opiera się na winie w składzie. Nie jest to jedzenie dla ubogich. Tak samo wygląda sprawa z ślimakami. Są one oczyszczone, a cena dobrych odmian za KG jest wygórowana.
@Caracas: "W Polsce karp jest gatunkiem obcym, sprowadzonym pomiędzy XII a XIII wiekiem, prawdopodobnie z hodowli cystersów czeskich lub morawskich[5].

W Polsce w okresie powojennym został uznany za jedno z podstawowych dań wigilijnych, głównie ze względu na najniższą cenę i łatwość hodowli, która skłoniła ówczesne władze państwowe do jego masowej hodowli na potrzeby świąteczne."

Ustal fakty jak juz temat zakladasz.Karp mimo ze obcy to jest u nas od dawna ale dopiero
@premium122 był być może już od dawna ja tego nie neguję. Dopiero gdy bieda zastała nasz kraj odkryto, że w zbiornikach wodnych żyje ryba śmieć. Wcześniej gdy był dostatek jedzenia nikt nawet tego nie jadał bo w jakim celu?
@Mortadelajestkluczem: Szczupak jest dość chudą i nudną rybą. Pięknie się prezentuje i jest ładnym trofeum, ale w smaku to nic ciekawego. Z polskich rzek jest mnóstwo fajnych ryb, a z karpiowatych masz też rodzimy gatunek jakim jest lin, który w przeciwieństwie do karpa woli dużo czystsze wody i jest wyznacznikiem czystości rzek, stawów. Smakowo też jest o niebo lepszy. Inna smaczne ryby to świnka, sielawa, sandacz, płoć, okoń, krąpia, leszcz, no