Wpis z mikrobloga

Wykopki, polećcie jakieś dobrze książki kucharskie, ale nie takie jakieś tam Magdy Gessler. Coś takiego na poziomie gdzie będą ciekawe acz zapomniane rzeczy jak pieczone bekasy, pieczone cietrzewie czy koks z powideł lub jakiej marmelady. Coś jak książka Juli Child, no takie legendy.
#gotujzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem #gotowanie
  • 6
@Gensek: W formie ciekawostki, obejrzyj sobie "Compendium Ferculorum", czyli najstarszą polską książkę kucharską.

Ale polecam też "Domową Kuchnię" Aliny Gniewkowskiej - Kijów, 1917r, "Kuchnię polską - niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich" - Toruń, 1901r (obie do znalezienia na Docer, chyba legalnie po tylu latach), a tutaj znajdziesz "Kucharza Warszawskiego"

Może znajdziesz też gdzieś "Gospodynię litewską" 1889r. (po polsku)