•  

    Zakladam swoj autorski tag w formie notatnika z postępem przygody z warzeniem #piwo. Porady i uwagi mile widziane. 17.10.2020 zacierałem swoje pierwsze piwo (aipa), z zestawu. Przepis niżej. Gęstość poczatkowa 16blg, jutro zlanie na cichą i dorzucenie chmielu. Piwo nadal bulgota. Trzymam je obecnie w temperaturze 19-20oC, pierwsze 3-4 dni temperatura 22-23oC. Jutro (albo jeszcze dzis wieczorem) startuję z sasion, tym razem sam kolekcjonowałem skladniki. #browarze #piwowarstwo

    . . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .

    źródło: 1604062003900.wps.moffice_eng.jpg

    •  

      @karolhh na jakich drożdżach fermentujesz ta aipe?

    •  

      @karolhh: za wysoko na start. Powinieneś startować od 16 ;)
      Nie dodawaj również odrazu chmielu po zlaniu na chichą, tylko 3-4 dni przed rozlewem do butelek

    •  

      @bomba4 wlasnie chyba za wysoka. 16oC nawet nie mialem opcji uzyskać. Dobrze, że przypomniałeś o chmielu, bo bym z rozpędu pewnie jutro wrzucił

    •  

      @karolhh: Taka mała rada. Nie sugeruj się rurką, ona jest najmniejszym wyznacznikiem fermentacji. Najlepiej sprawdzić sobie BLG i za 3 dni porównać. Jak nie spada, albo jest minimalny spadek, to znaczy że fermentacja się skończyła, reszte doje na cichej. Myślę ze przez e 2 tygodnie spokojnie ci przefermentowało, to co miało przefermentować

      Jak będziesz oddzielał piwo od chmielu po cichej, co polecam kupić pończochę i założyć ją na końcówkę wężyka. Oczywiście uprzednio ją odkaź :D

      +: karolhh
    •  

      @bomba4 tę pończochę zaklada się po stronie rurki zanurzonej w piwie, rozumiem?

    •  

      @karolhh: Ja zakładam po stronie wylotowej. Wtedy cały chmiel ląduje w pończosze. Sposobów jest dużo, ten akurat moim zdaniem jest prosty, i bardzo efektywny

      +: karolhh
    •  

      @bomba4 rurkę powinienem zanurzyć w piwie do samego dna, tak zeby się dotykało, czy np centymetr nad dnem, żeby nie zassać osadu?

    •  

      @karolhh: raczej nie do samego dna, bo na spodzie będzie jeszcze trochę drożdzy, których pończocha raczej nie odfiltruje. Ja zawsze trzymam tak w połowie, a na samym końcu przechylam fermentor żeby resztki piwa bez osadu zebrać. Jak coś ci zaciągnie to jest nie problem, bo z refermentacji i tak będziesz miał osad w butelce, a przez te kilka tygodni i tak wszysto opadnie na dno

    •  

      @bomba4: Pytanko: dlaczego 19-20 stopni w przypadku temperatury piwa nie jest odpowiednie na start? Rozumiem ideę, że ciężko wystopować drożdże podnoszące temperaturę piwa nawet do 5C w stosunku do otoczenia, ale moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak za wysoki start w warunkach kontroli temperatury, gdy jesteśmy jeszcze poniżej 20C.

    •  

      @Ipratropium: tak, tylko op napisał że na start trzymał w temperaturze 22* więc zakładam że i taki był start. Ogólnie moim zdaniem bezpieczniej zacząć niżej, bo w początkowej fazie wytwarza się najwięcej nut alko, jak temperatura jest za wysoka, no ale nie robilem porównania fermentacji w różnych temperaturach startowch, więc opieram się na opiniach bardziej doświadczonych

    •  

      Pytanko: dlaczego 19-20 stopni w przypadku temperatury piwa nie jest odpowiednie na start?

      @Ipratropium: Nie jest złe, jeśli zadbasz by wyżej nie skoczyła temperatura. Ona jest bardzo dobra dla drożdzy saisonowych np. BE134