#codziennynosacz 285
#nosacz #janusz #nosaczsundajski #polak #malpapolak #humorobrazkowy
Mirki, napijcie się ze mno kompotu bo spełniłem marzonko wreszcie. Wczoraj nabyłem tą oto czerwoną strzałę.
Po 1,5 roku zastanawiania i szukania i niezdecydowania, wreszcie jest... ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚ #chwalesie #audi
pokaż spoiler Obiecuje, będę jeździł dalej odpowiedzialnie i nie będę piątym zerem do kompletu.
@Hubby: ja rozumiem klasa premium ale powinna być kilkuletnia a nie z salonu...paaaanie...
pokaż spoiler Gratki. Oby sąsiadowi dupa pękła.
@Hubby: czy ta firma w końcu nauczyła się gdzie montuje się silnik? Czy dalej wieszają między przednimi lampami?
@Hubby: a to szkoda, auto nie warte swojej ceny jak nie ma fajnych światełek (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Niech się dobrze jeździ kolego, i małej awaryjności :)
kurwa serio? Gość wam rzuca fotami z neta a wy walicie mu atencję jakby kosmos podbijał, typek nawet w fotel nie pierdział a wy mu pytania zadajecie jakby był ekspertem testowym audi, mało tego, ten sam typek odpowiada wam na te pytania, a na końcu i tak się okaże, że wszystko zmyślone, ludzie co z wami jest?
@Hubby mogłeś wziąć Skodę praktycznie to samo a taniej by było. Poza tym ten silnik pali jak smok. Lepszy 1.2 Ecoboost. Szfagrowi pali 4 litry w mieście. No i diesel lepszy wiadomo bo na opale można jeździć. Z resztą wyjedziesz z salonu i już myk 50% wartości auta poszło! Kto teraz nowe kupuje. A serwis jaki drogi w tym audi... ( ͡º ͜ʖ͡º)
Gratki :)
@Hubby: pozdrawiam, ja swoją rske odebrałem na początku listopada
@UczesanyPedryl: Jak wybierałem, też myślałem nad teslą, ale w polsce dalej nie ma dobrej sieci ładowarek, a jeżdżąc w zimę zasięg drastycznie spada.
@Skibidi: Mi mówili że miami blue daje 20 koni mechanicznych :(
@Ciasto_hirol: No śilnik na zderzaku to znak rozpoznawczy tej marki
@Hubby: Gratulacje. Myślałem nad S3 ale za małe i fotele kubełkowe dla mnie strasznie niewygodne na trasę. Szkoda bo się nakręciłem a przyszlo duże rozczarowanie jak wsiadłem. Rób od razu wydech aftermarketowy bo to nic w nic nie brzmi w standardowym. Piękny kolor btw
@johni4k: O panie totalnie pożeglowałem w stronę oszczędności i no powiedzmy rozsądku. Policzyłem koszt zakupu, ubezpieczenia i później wachy i stwierdziłem, że poczekam i po kryzysie wezmę coś w stylu Golfa R.
Peugeot 508 liftback w dieslu full wypas. Taki jak na zdjęciu. W styczniu odbiór. Strasznie mi się jego tył podoba i zakochałem się we wnętrzu. Demon prędkości to nie będzie ale komfort na wysokim poziomie i będzie mnie cieszył swoim stylem.
@Hubby: ja z kolei przesiadłam się z grupy VAG do BMW, co kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia, bo na widok Audi mi się oczy świeciły. Ale coś tam dla mnie poszło mocno nie tak przy ostatnich seriach. W sensie nie mówię, ze są zle, ale po prostu już nie dla mnie - jak u ciebie z Mercem (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Gratki, oby się dobrze jeździło i obyś po 3 miesiącach dalej miał ekstazę na widok swojego auta tak jak ja, piękne uczucie (。◕‿‿◕。)
@GruncleStan: To tak:
Problem rynku motoryzacyjnego jest taki, że na ten moment, wszysto co ma napęd na 4 koła, jest małe i ma 300 koni to teren ~200k PLN (Toyoty Yaris GR - 140k PLN, nie liczymy bo jest za mała). Jak spojrzymy na rynek to mamy: Golfa R, Cupra Leon (ale tylko kombi ma 4x4, więc odpada), A35, S3, BMW M135.
"BMW jeździć nie będę", "nie chce Golfa", "Leon z 4x4 jest za długi", więc zostało S3 i A35 :D
1. Wygląd zewnętrzny - tutaj to czysto kwestia osobista. Kumpel chciał ładnego hatchbacka sleepera. A35 bez pakietu aero wygląda prawie cywilnie. Z przodu nie ma żebrowania jak A45 (różni się od A250, ale musisz o tym wiedzieć), a tylny dyfuzor i wydech (albo raczej nakładki w zderzaku) nie są krzykliwe. S3 wygląda nieco bardziej agresywnie i krzykliwie, szczególnie tylni zderzak.
2. Osiągi - oba samochody mają 4x4, ~300 koni, dwusprzęgłowy automat i przyspieszają w miare podobnie z korzyścią dla Audi. Ale z drugiej strony Brabus oficjalnie oferuje Stage 1 dla a35 i robi się 300->360koni na pełnej gwarancji.
3. Środek - tutaj S3 nawet nie stoi obok A35. Niby jest odświeżone, ale A35 to bajka. Polecam google, albo przejść się do dealara i po prostu tam usiąść. W audi nawet trzeba dopłacić do kierownicy sportowej, a A35 masz tą od amg, która siedzi w nawet w AMG GT :D. No i ekrany w a35 są bajeczne.
4. W obu siedzi OPF, więc customowy wydech jest wymagany jak chcesz cokolwiek słyszeć. Typowe strzały dwusprzegłówek + "pops and bangs" (na dynamic/sport+) niby są, ale takie bez wyrazu, zarówno w audi jak i mercedesie.
To tak w skórcie. Oba autka są bardzo porównywalne, wybór jest raczej bardziej estetyczny niż funcjonalny. Z tego grona wyżej, to oba są chyba najciekawszym i najlepszym wyborem. Dlatego byłem ciekawy opinii OPa.
@Hubby: Nie wiem, dlaczego, ale dostaję ślinotoku na widok Audi xD gratulacje, piękna!
@Hubby: Szerokości :) Z ciekawości czym się zajmujesz że nie wziąłeś go w leasingu tylko za gotówkę? Ja myślę o używanym A4 252km quattro, 5.5s do setki, można zrobić chipa na 300km+. Ceny nowych tych A4ek to jakiś kosmos, jak za ten segment.
@Hubby: A ja tam zawistny nie jestem, gratuluje. Jak sprzedam swoją bunie, to tez sobie kupię coś nowego :)
@wo_ojtek: dla mnie Mercedes odpada na początku za środek, a to tam się spędza czas. Te ekraniki, układ wszystkiego po prostu ohyda. To z czasem będzie wyglądało dużo gorzej niż wnętrze z BMW, w audi szału nie ma ale już trochę lepiej. dla mnie na żywo zalatuje po prostu tandetą. Wzór to auta gdzie nie ma nawalonych ekranów i piano blacku np. alfa giulia i to takie auto kupuje choć ma swoje wady i jest trochę większe ale w podobnej cenie za Veloce. S3 sedan z zewnątrz jest rzeczywiście piękny jak na kompakt, ewolucja w dobrą stronę.
@Hubby: a po co nowy? Jak wyjeżdża z salonu to już traci 50% na wartości. Winszuję za klasę premium ale lepiej kupić 3 letni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Hubby: Mogłeś kupić 20 letnią klasę premium. NIE OPŁACA SIĘ NOWYCH AUT!
A tak na poważnie to gratki! Niech służy dobrze i jeździ bez stukania u pukania. Tak prywatnie to chciałbym RS7 ale to wiadomo bardziej w strefie marzen niech zostanie :)
@Atomus: Ekrany mają dużą rozdzielczość i tyle ile w nim siedziałem/prowadziłem było spoko. Piano black to porażka, ale masz rację, czas pokaże jak się zestarzeje. Gulia to prawie idealnie wizualny samochód z innej klasy, nie ma co jej porównywać do hatchbacków z Niemiec.
@piwakk: Podchodziłem bardzo sceptycznie do ekranów, ale jak już wsiądziesz i pojeździsz to to uczucie znika. Moim zdaniem stare analogi z poprzedniego A45 wyglądały gorzej.
@Hubby: Mi w poprzedniej (8V) przez 3 lata i 40kkm dywaniki się nawet nie zniszczyły, a nigdy gumiaków nie zakładałem :D Auto fajne, ale raczej koniec przygody z tym segmentem
@wo_ojtek Ale już nawet same nawiewy są brzydkie dla mnie. Nie mówiąc o całej reszcie... Więc no mówię, kwestia gustu.
@PrimoUltimo: 159k, 2.0 HDI 180 km, bialy perłowy kolor, felgi 18 cali, adaptacyjny zawias, ACC, asystent martwego pola, lane assist, ogrzewanie postojowe, grzane fotele, premium audio Focala, automatyczne parkowanie, klapa elektryczna, keyless i jakieś tak jeszcze pierdoły. Ogólnie brakuje tylko panoramy i noktowizji.
Jezu jak komuś mogą się niemieckie auta podobać. Maja tyle stylu i finezji co niemiecka inżynieria. Z tym ze ci inżynierowie to 20 lat temu chociaż porządni byli.
@vlahbej: Odkryłeś jak działa gust i to że każdy ma inny, ja równie dobrze mogę powiedzieć jak komuś możę podobać się disco polo a jednak na YT niektóre kawałki mają więcej wyświetleń niż utwory Pearl Jam
@ThirtyDoorKey najlepiej pracować za granicą. Wtedy nawet z minimalną sobie pozwolisz na raty. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@emjot86: w tym segmencie tylko RS3 ma 5cylindrów. Reszta to pierdziawki 4 cylindry od A35 przez Golfy, seaty, S3 po A45.
@Hubby: nie zapomnij wypełnić tych papierów XD
@DzonySiara: nie zapomnij się zesrać znowu do jakiejś obcej osoby, żeby mogła cię kolejny raz zaorać, bo widać lubisz tam gdzieś przy dnie pływać xD
@wo_ojtek: to S3 jest sedanem :) a klasa też ma sedana czy wersję cla, a 2jka gc od BMW też ma podobny charakter i ceny i dlatego wspomniałem o giulii. Która ma 4x4 280KM
@Hubby jak już kupiłeś to dlaczego czekasz do 12? Jak jest w salonie i zapłaciłeś to powinna być Twoja. Ja tak ostatnio miałem z autem. Znalazłem egzemplarz, który mi pasował na stoku i za 3 dni już go miałem. Coś mi tu...
@Takietamdylematy: Z postów które pisał, wynika to, że spersonalizował samochód pod siebie dodatkowymi opcjami. W efekcie jeśli w salonie mają egzemplarz do prezencji, to może ściągają dla Opa wersję sprzedażową.
@Hubby: Kurde, mam obecnie to samo. Przydałby się samochód. Pierwsze myśl była taka, żeby kupić coś do 30k, bo będzie jeździło i po co lepszy. Potem patrzyłem w okolice 60k, potem na nowe w okolicach 90k a teraz już patrzę na nowe za 120k. No i nie wiem zupełnie co zrobić. Kupić nowy i mieć spokój czy kupić starszy i zostawić trochę kasy na inne rzeczy. Niby samochód za 30 czy 200k spełnia tą samą rolę. Mam za sobą jazdę próbną zarówno toyotą za 120k jak i mercedesem za 180k. Oprócz tego, że toyota o niebo lepsza to te samochody niewiele się różnią od kilkuletnich, dobrze utrzymanych za 40-50k
No i nie wiem, myślałem że to łatwiejsze. Jedno jest pewne. Nie dałbym powyżej 200k za samochód, gdybym zarabiał mniej niż 40k i mając majątek poniżej 2mln
@Hubby: Mógłbyś mi powiedzieć jak wygląda kwestia manetek kierunkowskazów? Rozmawiałem z kolegą z pracy, który mówił, że nowsze wersje BWM mogą nie pokazywać kierunkowskazów, bo manetka od nich jest "krótka", a nie ma takiej długiej wajchy (coś jak kierowca rajdowy, który trzymając kierownicę wskzującym lewym palcem sobie pyka kierunkowskaz) i w efekcie ludzie mają problem z ich używaniem. W Audi tego typu co masz jest to podobnie rozwiązane?
@Silvervend pracowałem i nie było tak kolorowo, no chyba że miałbym się mocno zadłużyć to jakoś by dało radę
@ThirtyDoorKey: no zaciskając pasa i na kredyt mógłbyś kupić. Nie mówię, że za gotówkę. Choć za gotówkę też można by się postarać, ale trochę by to trwało.
@Hubby: gratki kolego. Piękny ból dupy u niektórych wywołałeś. Niektóre osoby nie potrafia zrozumieć, że używane auto, szczególnie klasy wyższej lub mocniejsze, nie ma gwarancji. A niektóre naprawy mogą wyjść drożej niż utrata wartości nowego auta. Co innego kupic używane a4 z 2l dieslem, a co innego kupić używane s3 lub rs3...
@Krabowski:
Gratki. Oby sąsiadowi dupa pękła.
To S3. Dupy pękają od liczby 5.
Wczoraj nabyłem tą oto czerwoną strzałę.
Świetne auto dla pary bez dzieci. Serio piszę. Jeździłem 3,4 w kombi i 7 nowym. 4 z tego wszystkiego najbardziej wszechstronna, 7 wchuj niepraktyczne do miasta a 3 idealne jak nie trzeba dużo miejsca.
mi foteliki dziecięce nie kojarzą się 400 konnym rs3
@johni4k: sąsiad miał foteliki w Lancerze Evo. Wyglądało to super. Z przodu kubełki Recaro i z tyłu foteliki też Recaro.
Kupić nowy i mieć spokój
@Artic: to nie jest takie pewne. Nowy samochód to większe szanse spokoju, ale nie pewność.
@Depcio: @Skibidi: @ShortyLookMean: Proszę bardziej bombelkowo, jutro pakuje fotelik i robie zdjecie XD
@Pietiapk1: Też pozdrawiam
@Hubby: Wykopowy zlot audi?
@masz_fajne_donice: Od brzmienia 5 cylindrów też XD
@podalem_zly_numer: to moja stara szkoła xD dobrze odwiedzić po 10 latach
@rraaddeekk: Ludzie, którzy kupują to, co im się podoba, bo ich stać i mają wyjebane w zdanie takich typów jak ty? xD
@Hubby z ciekawości w jakim wieku jesteś? W sensie nie jest łatwo się dorobić nowki auta za gotówkę w Polsce za szybko stad pytanie. A poza tym-śliczne autko.
@Hubby: dla mnie ten samochód to taki no man's land, bo dołożysz niewiele i masz stare RS3, które jednak stoi klasę wyżej (ale interior ma szkaradny). Z drugiej strony to S3 dzieli platformę z innymi VAGami (ale czy to ma znaczenie?).
Wygląda absolutnie obłędnie, chociaż w tej cenie brałbym BMW G20 300i xDrive.
gz
@Hubby: tylko nie zapomnij być dobrym kierowcą, używaj kierunkowskazów i nie bądź drogowym dzbanem jak większość kierowców tego typu aut.
@Hubby: zgadza się, ja mam taki grafitowy „modny”. Ładny był w salonie i w folderze, na żywo przez tydzień. Patrzę teraz z zazdrością na wszystkie czerwone, zielone itd.
@abyssos666
@Hubby: tak w ogóle zastanawiam się czy wyciszenie nowych A3/S3 jest lepsze niż poprzedniej generacji. Pamiętam jak przesiadłem sie z 7 letniej A4 do nowej A3 to mocno się zawiodłem. A4 było bardzo ciche w środku, A3 mocno słychać szum.
@Hubby: nie trzeba jechać po autostradzie. Wystarczy 70kmh. W A4 jeździło się cudownie cicho nawet przy 140.