XD
#albicla
Nigdy żadna kobieta nie była w top5 rankingu szachów, a tutaj robią jakąś szopkę, nowomowę, pisana na historii wybitnego szachisty Bobbyego Fishera
#gambitkrolowej #bekazlewactwa #netflix #seriale #szachy
@Zielonykubek: @Dumpster: @gpsn: ludzie, to jest serial na podstawie książki sprzed prawie 40 lat, nie żadna netflixowa szopka xD Fisher miał 40 lat jak ta książka wyszła lol
@Zielonykubek: wykopki maja bol dupy, ze ktos ma bol dupy o ten film, sami piszac, ze film o kobiecie wymiatajacej w szachy trzeba po prostu traktowac jak film fantastyczny albo science-fiction XDD
@Zielonykubek: Zmyslona historia dla beki i oglondalnosci.
Kobieta w czolowce szachow, wiadomo ze czysta fikcja XD
@gpsn: a czy w serialu masz murzynów szachistów? Bo ja widziałem tylko czarnoskórą koleżankę z domu dziecka xD a townes jest w książce tylko chwilę.
@Zielonykubek: No i co, przecież to tylko książka, co wy macie tak mózgi wyprane, żeby we wszystkim wietrzyć propagandę xD
@Zielonykubek: ojojoj jaki jaki płatek śniegu z ciebie. Powiem ci coś jeszcze co zaburzy twój cały światopogląd
Wydarzenia we władcy pierścieni to też fikcja!
podobnie jak gambit królowej powstała na podstawie literatury. Literatury i to nie faktu a beletrystyki
@Zielonykubek: Ale wiesz że serial jest na podstawie powieści z lat 80' i tam bohaterką też była kobieta? xDD
film o kobiecie wymiatajacej w szachy trzeba po prostu traktowac jak film fantastyczny albo science-fiction XDD
@bord0: fikcja =/= fantastyka =/= science fiction
Nigdy żadna kobieta nie była w top5 rankingu szachów, a tutaj robią jakąś szopkę, nowomowę, pisana na historii wybitnego szachisty Bobbyego Fishera
@Zielonykubek: tak ogólnie to istnienie oddzielnej kategorii szachowej mężczyzn i kobiet jest niczym innym jak pośrednim przyznaniem, że kobiety nie są w stanie rywalizować w tę grę z mężczyznami jak równy z równym.
Rozumiem że w sportach siłowych, że w biegach, że tam, gdzie bezpośredni kontakt... w sumie wszędzie tam, gdzie wydolność i siła fizyczna ma znaczenie, ale naprawdę... w szachach?
Jakie feministki mają na to wytłumaczenie?
@budus2: Takie cos ? stoi na końcu pytania. Ten znak, mówi że osoba wypowiadająca daną treść nie jest pewna tej treści.
@gpsn: myślałem, że ironicznie się czepiasz, że niby w serialu ich dodali, bo netflix tak musi robić xD
@Zielonykubek: Nikt nikt nie miał w ręce miecza świetlnego ale zrobili szopkę i nakręcili Star Wars ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Zielonykubek na bobiego nikt nie będzie patrzył z takim zachwytem jak na tą Rudzie, jej uroda robi w huy roboty w tym serialu.
@Zielonykubek: autor napisał, że te postaci były dla niego inspiracją przy pisaniu powieści...
Nie rozumiem, co w tym złego. Nie pisał biografii przecież, a fikcyjną powieść.
@Wykick: to nie jest serial o bobby fischerze... W książce nie ma mowy o żadnym bobbim xD To że autor powieści się inspirował Fischerem, to inna sprawa.
@TenTypZez: Nie pomyliłem, po prostu nie oglądałem tego filmu i nie wiem z jakiego powodu ogrywa mężczyzn na najwyższym poziomie. Domyślam się, że wszczepiono jej jakiś futurystyczny implant do mózgu albo lata wokół niej jakiś niewidzialny duszek i szepcze do ucha na jakie pola ma przestawiać bierki - innej opcji nie widzę.
@Dumpster: zróbmy z hitlera kobietę LGBT do tego czarną. Jakiś lewak się obrazi? Ojoj to tylko zmyślona historia, po co być takim hipokrytą.
@Zielonykubek: czyli mówisz mi, że od ćpania w sierocińcu kobiety nie widzą szachów na suficie i dzięki temu stają się mistrzami trenując z woźnym w piwnicy ? Ja ten cały serial brałem jak dokument.
@Zielonykubek: Szkoda że niektóre wątki z życia Fischera pominęli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale widać uznali że mądrzejsze o tym nie wspomnieć bo to wcale niepodobne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
zróbmy z hitlera kobietę LGBT do tego czarną
@FLAC: był już ten wątek w Doctor Who ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dodatkowo była otyła.
@Zielonykubek: Lucas inspirował się IIww i nazistach tworząc gwiezdne wojny ale to nie jest film o IIww
@budus2: Owszem jeśli w pseudo biograficznym filmie zamienia się płeć głównego bohatera i robi to znany z podobnych akcji Netflix, to jest to element propagandy.
Controversial chess genius Bobby Fischer is the real-life inspiration behind The Queen’s Gambit's fictional character Beth Harmon
https://www.gq-magazine.co.uk/culture/article/the-queens-gambit-beth-harmon-bobby-fischer
@Zielonykubek: ale przynajmniej pokazali prawde ze mimo tego ze jest top1 w rakingu w szachach to jednak jest jak przecietna kobieta alkoholiczka i narkomanka xD
@Stan_Dembinsky: ale to nie jest film pseudobiograficzny, tylko na podstawie powieści z lat 80, którą po części zainspirował sukces Fischera, wyluzujta w końu xD
@Zielonykubek: to straszne że ludzie chcą oglądać ciekawą fikcyjną historię w serialu która jest świetna.
Za to prawackie wysrywy w sztuce to zawsze jest takie totalne gówno, cepem w łeb jak w filmie Smoleńsk. Wymień mi trzy zajebiste prawicowe filmy/seriale z ostanich lat - pomijając Clinta Eastwooda. Niby wolny rynek doceni to co zajebiste więc powinno ich być miliardy. Nie wymienisz bo po prostu ich nie ma. A nawet jak są to trzeba sie porządnie zastanowić żeby je znaleźć. Po prostu prawica nie umie w filmy.
@Zielonykubek: a mnie się podoba takie przedstawianie kobiet. więcej takich seriali a mniej o tym jak kobieta osiąga sukces bo wychodzi za bogatego typa
@Pink_Floyd: To nie jest kwestia wyłącznie szachów, generalnie w każdym sporcie kobiety sobie radzą gorzej, nie tylko w tych opartych na wytrzymałości czy sile fizycznej. Częściowo oczywiście można to wyjaśnić przez mniejsze zainteresowanie sportem - jeśli na 100 graczy 98 z nich to mężczyźni to oczywistym jest, że istnieje o wiele większa szansa, że wśród topowych graczy również znajdą się prawie wyłącznie mężczyźni.
Natomiast moja osobista opinia w tej sprawie jest taka, że mężczyźni są o wiele bardziej skłonni niż kobiety do obsesyjnego, czasem wręcz autystycznego zainteresowania jakimś tematem. Jeśli mężczyzna się czymś interesuje to bardzo często poświęca temu 100% swojej uwagi. Czasem to będą szachy, czasem marki samochodów, innym razem kolekcje lego, ale z moich obserwacji co do zasady mężczyźni są o wiele bardziej skłonni do poświęcania swoim zainteresowaniom i pasjom prawie całego życia. Kobiety swoje zainteresowania traktują mniej poważnie, często mają ich kilka w odróżnieniu od jednego wielkiego, dużo częściej się angażują w zachowania społeczne, które też zajmują ich wolny czas.
Oczywiście generalizuję, ale z moich obserwacji wynika, że jeśli kobieta interesuje się literaturą XX wieku to lubi poczytać książki z tego okresu, jeśli mężczyzna się tym interesuje to częściej będzie skłonny do obsesyjnego kolekcjonowania książek, uczenia się na pamięć dat publikacji, zbierania rzadkich kolekcjonerskich wydań itd. Czy gdyby kobiety też miały skłonności do poświęcania dużej części życia na swoje hobby to mogłyby osiągnąć takie wyniki w szachach jak mężczyźni? Nie trzeba się zastanawiać, to już sprawdził Laszlo Polgar, który od najmłodszych lat zmuszał córki do codziennego trenowania szachów, wychowując przy tym córkę, która w wieku 15 lat została najmłodszym arcymistrzem szachowym na świecie, osiągając ten tytuł wcześniej nawet niż Bobby Fisher.
@Zielonykubek: Poczułeś się gorzej, ze ktos zdecydował nadal płeć żeńska jakiejś wymyślonej postaci w filmie?
dobrze, że Spider-Man jest na faktach
@seledynowa_panienka: obie produkcje to fantazje. Chłopców o byciu superbohaterem, kobiet o byciu inteligentną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Zielonykubek: Opowiedziana w książce/serialu historia wybitnej osoby grającej w szachy i zmagającej się z uzależnieniami jest inspirowana życiem Bobby'ego Fischera, i bardzo dobrze - bo to też przypomina i upowszechnia wiedzę o jego karierze i osiągnięciach.
W samym serialu jest też pokazane dlaczego widać tak mało kobiet tam, gdzie znajduje się sławę/prestiż/uznanie - bo w takiej, a nie innej kulturze zostały wychowane i wchodzą w rolę kur domowych, mimo że np. całkiem nieźle grają na fortepianie.
Nigdy żadna kobieta nie była w top5 rankingu szachów, a tutaj robią jakąś szopkę
No ale w top8 już tak, w dodatku zostając arcymistrzem w młodszym wieku niż Bobby Fischer. Do tego jest najmłodszym w historii zawodnikiem, który pojawił się w top100 rankingu FIDE, a w czasie swojej kariery wygrywała partie z byłymi i aktualnymi mistrzami świata: Karpowem, Kasparowem, Spasskim, Kramnikiem i Carlsenem.
tak ogólnie to istnienie oddzielnej kategorii szachowej mężczyzn i kobiet jest niczym innym jak pośrednim przyznaniem, że kobiety nie są w stanie rywalizować w tę grę z mężczyznami jak równy z równym.
@Pink_Floyd: Są też szachowe mistrzostwa dla niepełnosprawnych - też to jest przyznanie, że niepełnosprawni nie dadzą rady grać równy z równym? Nie, po prostu tworzenie różnych kategorii ma za zadanie popularyzowania tej dyscypliny wśród różnych grup.
Tytuł arcymistrzyni ma mniejszą wartość niż mistrza międzynarodowego - to tylko świadczy, że kobiece szachy mają niższy poziom niż męskie. Co do przyczyn tego stanu rzeczy to oddzielna dyskusja. Ja upatruję głównie kwestie kulturowe, ale też dostrzegam wpływ czynników biologicznych i uwarunkowań psychicznych.
@Zielonykubek gdyby była na podstawie życia Fishera to gdzie wątki o wielbieniu Hitlera i negowaniu holocaustu?( ͡º ͜ʖ͡º)
@Dumpster: można tylko jakimś cudem ostatnio zmyślają wrzucając albo kobiety albo mniejszosci do każdej historii nawet całkowicie nieprawdopodobnej.
@Zielonykubek: wkurwia mnie cisniecie feminizmu, kobiety strong, poprawnosci politycznej w produkcje, ale tutaj na potrzeby historii postac kobieca fajnie sie wpasowuje. Podbija drame a nie pozostawia niesmak.
@Zielonykubek: japierdole typie, witaj w świecie fikcji literackiej i filmowej, ale musisz meczyc dupe znajomym ktorym ten serial sie podoba
@Zielonykubek: Zrobili serial z BABOM, no masakrycznie to lewactwo już przesadza, co będzie następne? Absolutnie nie ma znaczenia, ze to było na podstawie książki
@TerapeutyczneMruczenie: Ani trochę nie obala bo wyjątek potwierdza regułę. Co do przytoczonych szachistów to zaczynali wcześnie ale Capablanka to zły przykład. To największy talent w historii szachów zaraz za Morphym i Fisherem ale w szachy grał hobbystycznie, a do turniejów nie przygotowywał się prawie wcale, więc to całkowite przeciwieństwo sióstr Polgar. Co do samego serialu to nawet go nie oglądałem, wiem że scenariusz jest oparty na książce z lat 80ych której autor wzorował się na Fisherze ale mówienie że to nie ma nic wspolnego że główny bohater jest kobietą bo tak było w książce jest troche słabym argumentem bo wiedźmina też kręcili na podstawie książki ale charakterystykę niektórych postaci zmienili znacząco, np. elfów ( ͡° ͜ʖ ͡°). Z drugiej strony nudne jest codzienne maglowanie tego tematu przez wykopków którzy sami nie grają w szachy ale lubią ciśnąć po kobietach.
@Zielonykubek: Wiadomo, że większość kobiet marnuje życie na oglądanie seriali bo w życiu nie posiadają żadnych pasji więc wykreowanie postaci kobiety która jest najlepszą szachistka na świecie będzie miało większa oglądalność ponieważ boli ich dupa, że nigdy nie osiągną tyle ile mężczyźni w każdej dziedzinie nauki czy sportu. Co do samego serialu to nie wiem czym się podniecać. Jest strasznie nudny i przewidywalny. Od początku było pewne co się stanie. Nie było żadnego zaskakującego fragmentu. Główna bohaterka również jest mdla i bez charakteru. Typowy feministyczny serial robiony pod masę. Jeżeli to przez jakiś czas było top1 na netflixie pokazuję tylko brak gustu obecnie oglądających. Szkoda mi was jeżeli coś takiego was jara
Kolejny argument w sprawie "dlaczego kobiety gorzej grają w szachy": https://www.obserwatorfinansowy.pl/bez-kategorii/rotator/kobiety-popelniaja-wiecej-bledow-gdy-graja-przeciwko-mezczyznom/
Świat nie jest czarno-biały jak chciałyby tego wykopki
@Zielonykubek: o to chodziło w tym serialu by faceci mieli ból dupy xd to tylko głupi serial. Wiadomo, że gdyby to był facet to by nawet musieli zrobić film biograficzny, po co wymyślać geniusza szachów jak wiele z nich istnieje xd do tego stare zboczeńce, które sobie walą konia do tej aktorki też pewnie woleli by ją, niż jakiegoś nudnego wymyślonego geniusza xd
Serial zrobiony dla kasy, do tego jej stroje i fryzury, cały klimat serialu itd. wszystko ma jakiś tam sens i zamysł by się przyjemnie oglądało. Na pewno nie byłoby to tak sławne, gdyby to był facet. A tego chcą ludzie, tak samo faceci jak i kobiety.
@Zielonykubek: wlasnie takie posty dobitnie pokazują ile na wykopie jest spierdolenia xD
Usuń konto głupku
@Zielonykubek: kurwa inceli i przegrywów twojego miernego pokroju powinno się zamykać w klatkach i pokazywać w zoo
@Zielonykubek: no po co nam zmyślone historie jak życie pisze lepsze: https://weszlo.com/2020/11/13/michail-tal-czarodziej-rygi/
@Zielonykubek: a co jeśli ona nie ma płci? Na tym zdjęciu wygląda jak typowy reptalianin. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Dumpster: Czy mógłbym zmyślić historię i zrobić film, gdzie czarny trzymają białych niewolników? :)
@Zielonykubek: mini serial genialny. Zesrales się potężnie pomimo, że w topce in rl znajduje się 1 azjatka.
@Zielonykubek: Ja obejrzałem, nawet przez myśl mi to nie przeszło, ale za to cieszyłem się, że dobry serial może spopularyzować tę fajną grę wśród społeczeństwa, a nie że to rozrywka tylko dla jajogłowych i dziadków.
@Zielonykubek: Rozumiem cię, też się dałem na to złapać. Historia była na tyle realna, że byłem pewien, że jest na faktach. I jak po kilku odcinkach sprawdziłem to troszkę się zawiodłem.
Ani trochę nie obala bo wyjątek potwierdza regułę
@Allbis: To jest najgłupsze często powtarzane zdanie w tym kraju.
Oczywiście że obala twoją tezę bo oznacza że jest potencjał na rywalizację z męskimi graczami, wyobraź teraz sobie w sporcie opierającym się o siłę fizyczną coś takiego.
Kobieta która jest np. 8 najszybszą biegaczką na świecie, albo 8 w podnoszeniu ciężarów.
To się nigdy nie zdarzy(pod warunkiem że nie będzie na jakiś gigantycznych ilościach sterydów tak że ciężko ją dalej będzie nazwać kobietą).
Inna sprawa że szachistek jest dużo mniej i też kobiety faktycznie mają mniejszą tendencję do totalnego oddania pojedynczemu zainteresowaniu plus efekt matyldy.
Podobnie mówiono że np. kobieta nie może być świetnym matematykiem i na pewno dzisiaj nic już w tej dziedzinie nauki nie wymyślą bo przecież jak wybitnie mężczyźni nie dali rady to one nie mają nawet na to szans.
ojeojojo, kto powiedział że nie można zmyślać historii na potrzeby filmu?
@Dumpster: Ha tfu
"Obsada „Czarnobyla” HBO jest zbyt… biała. Brytyjska scenarzystka oburzona"
https://bezprawnik.pl/obsada-czarnobyla/
@Zielonykubek: swoją drogą w tym serialu jest upchane tyle seksu ile tylko się dało. Pierwsze 2 odcinki opowiadają o tym jak nastoletnia bohaterka chce stracić dziewictwo i robi to z jakimś lumpem w trzecim odcinku XD oczywiście typ znika gdy ona się budzi
@Stan_Dembinsky: @Zielonykubek: dobrze ze nie trzymali się fabuły książki do końca bo tam główna bohaterka była czarnoskóra imigrantka. Dopiero by wam tyłki popekaly xD.
@Allbis: Nie, pytam poważnie. Co, Twoim zdaniem zmienia forma, w jakiej gracz uczył się grania w szachy w dzieciństwie? Jakie to ma znaczenie poza faktem, że dobrze mu idzie?
@pianinka: dokładnie. Te różnice nie wynikają z tego, że kobiety są gorsze ale z tego, ze są wychowywane w inny sposób, doświadczają czynników, które starają się ich zainteresowania skupić w bardziej rodzinne/materialistyczne/społeczne tematy, które nie sprzyjają dużemu rozwojowi pasji. Z jednej strony mówi się, że kobiety są od rodzenia, a potem dziwi się, że nie mają ciekawych zainteresowań.
@Zielonykubek ona jest wulgarna, a w jednym odcinku to nawet seks uprawia. Nie podoba mi się to.
@Allbis: Co ma do tego Netflix skoro to jest adaptacja książki sprzed 30 lat? Swoją drogą przytaczanie Fishera jako autorytetu w jakiejkolwiek dziedzinie xD Zwolennik Hitlera, zaprzeczający istnieniu Holokaustu, mizogin, antysemita, który jeszcze 2001 wyraził głębokie zadowolenie z ataków na WTC. W sumie faktycznie brzmi jak idol wykopków xD
@pianinka: Przecież komentarz wyżej piszę o tym żę w przypadku zmiany płci i koloru skóry bohaterów w innych adaptacjach nie mają żadnego problemu jeśli jest to robione w "dobrą" stronę. A co do Fishera to nawet nie będę z tobą dyskutował bo szkoda czasu.
@wojskowy-onanista1: Przecież moment rozpoczęcia nauki danego sportu ma ogromne znaczenie i dzisiaj nie ma nigdzie mistrzów którzy zaczeliby uprawiać dany sport dwa lata wcześniej. Siostry Polgar były uczone teorii debiutów gdy inni szachiści grzebali patykiem w ziemi. Nie mówiąc już o tym że w szachach czas przygotowania jest ogromnie ważny, bo wszystkie pozycje i tak są obliczone przez komputer.
@Nosradamo: Przepraszam cofam wszystkie swoje wypowiedzi, netflix jednak jest skrajnie prawicową nacjonalistyczną firmą.
Polecam historie Abrama Hannibala.
@Nosradamo: jeden czarnoskóry jako maskotka cara? czym się wsławił oprócz tego że był atrakcją dla dworu?
Polecam historie Abrama Hannibala.
@Nosradamo: Pewnie przeprowadzał w 18wieku eksperymenty w czarnobylu?
@SonGocha99: Odpowiadam ,że Czarnoskórzy byli w Rosji a jeden z nich sprzątał po wybuchy w Czarnobylu,pozdrawiam.
@Zielonykubek: Kurla, masz 100% racji. Gryffindor nigdy nie był nawet w top2 domów a nagle robią filmy gdzie zajmuje ciągle pierwsze miejsce. Też jestem oburzony
@Allbis: No nie mają, ale co to wnosi do dyskusji na temat tego serialu, który akurat jest kiepskim przykładem na nadmierną polityczną poprawność Netflixa? Tak sobie gadasz dla samego gadania? A o Fisherze szkoda czasu nagle rozmawiać jak wyszło, że był totalnym szurem, co? ;)
Odpowiadam ,że Czarnoskórzy byli w Rosji a jeden z nich sprzątał po wybuchy w Czarnobylu,pozdrawiam.
@Nosradamo: Był jeden w 18wieku, a drugi sprzątał? Jeden na setki milionów?
@pianinka: Jeszcze wyżej w tym wątku sam napisałem żę nudne jest to że wykopki maglują ten temat i Patrycję Waszczuk dzień w dzień żeby dopiec kobietom spamując tylko tagi szachowe ale pewne fakty są niezaprzeczalne, pozatym jak mnie ktoś woła to odpowiadam. A co do Fishera nie chce mi się przytaczać jego wypowiedzi i ich analizować dlaczego nie jest tak jak mówisz bo szanuje swój czas, a wypowiedzi które pretendowały go o takie miana są pisemnymi zapisami z rozmów radiowych w latach 80tych oraz relacji reporterów szukających sensacji to nie jest coś co można opisać w dwóch zdaniach.
@Allbis: w każdym sporcie? To poczytaj o dyscyplinach jeździeckich gdzie podziału na płeć nie ma. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Medaliści_igrzysk_olimpijskich_w_jeździectwie
@rudyba: No masz rację myliłem się, brawa dla tych Pań. Jednak ogólnego sensu mojej wypowiedzi to nie zmienia.
@Zielonykubek wlasnie miedzy innymi dlatego nie chcialo mi sie tego nawet ogladac.
Od razu widac ze historia skrojona na potrzeby mlodych niedojrzalych narcystycznych osobowosci. Kiedys to lubilem... jak bylem idiota :)
tak było tylko 2 dlatego jest ich teraz 50k
@Nosradamo: I co tam robią? pracują w elektrowniach atomowych?
Nie ma oficjalnych danych na temat liczby czarnoskórych mieszkańców Rosji. Według niektórych szacunków jest ich ok. 40 tysięcy.
@TurboDynamo: nie ma czegoś takiego jak prawicowe filmy XD są filmy neutralne i są filmy gdzie ktoś stara się wcisnąć widzowi jedyną słuszną filozofię, jaka by ona nie była. W ostatnich latach chodzi o udawanie, że czarni nie różnią się od białych a mężczyźni to "cipeusze" + że geje to super ludzie i jest ich w hui dużo.
@Zielonykubek: Autor Gambitu Królowej - Walter Tevis jest najbardziej znany jako pisarz science-fiction. Więc wiedział co pisze.
@Zielonykubek: a finalowa rozgrywka powinna byc w Wakandzie, oceniana przez wakandyjskich arcymistrzow szachow.
@Zielonykubek: Serial jest ekranizacją powieści, w której autor niejako połączył, na potrzeby fabuły, postaci B. Fishera (półsieroty z trudnym dzieciństwem i zarazem geniusza z lekkimi "odpałami" i nałogami, dodatkowo książkowa E. Harmon zwraca uwagę na modę i – gdy ma już za co – ubiera się w drogie, markowe ubrania, czyli dokładnie jak Fisher, którego szyte na miarę garnitury były swoistą wizytówką) oraz J. Polgar, która jako pierwsza kobieta wygrała z Kasparowem, czyli słynnym radzieckim mistrzem, będącym oczywistym wzorem dla książkowego/serialowego Borgova. Można zwrócić uwagę, że w fabule wielokrotnie przewijają się prawdziwe nazwiska i partie, ale "przypadkowo" nie Fishera czy Kasparowa. Jest to bowiem alternatywna historia, w której ci akurat szachiści nie istnieją, ale w ich miejsce istnieją Borgov i Harmon.
@Zielonykubek: typowa książkowa Mary Sue. Przegrała w sumie 2 turniejowe partie. 2 Z czego raz zachlała.
@seledynowa_panienka: zaraz, na faktach, a ten prawdziwy spajderman jeszcze żyje, masz może jakieś foto albo linki?
@Allbis:
Przecież moment rozpoczęcia nauki danego sportu ma ogromne znaczenie i dzisiaj nie ma nigdzie mistrzów którzy zaczeliby uprawiać dany sport dwa lata wcześniej. Siostry Polgar były uczone teorii debiutów gdy inni szachiści grzebali patykiem w ziemi. Nie mówiąc już o tym że w szachach czas przygotowania jest ogromnie ważny, bo wszystkie pozycje i tak są obliczone przez komputer.
Jesteś nielogiczny. Wszyscy mistrzowie w szachach, w sporcie, w śpiewie byli inaczej traktowani w dzieciństwie i inaczej uczeni. Czepiać się sposobu nauki sióstr Polgar to tak, jakbyś czepiał się Twojego kolegi Karola, bo jego mama jest absolwentką matematyki i codziennie po lekcjach robi z nim dodatkowe zadania, przygotowując go do Kangura matematycznego, którego w efekcie wygrywa, a Ty przegrywasz.
Uff dobrze, że Spider-Man jest na faktach
@seledynowa_panienka: co za debilne porównanie. No ale cóż. Różowy pasek zobowiązuje.
Podobnie mówiono że np. kobieta nie może być świetnym matematykiem i na pewno dzisiaj nic już w tej dziedzinie nauki nie wymyślą bo przecież jak wybitnie mężczyźni nie dali rady to one nie mają nawet na to szans.
@MrNobody567: a pomyśleć, że matematyka i 'informatyka' były kiedyś typowo kobiecymi naukami polecam poczytać o Adzie Lovelace i programistkach z NASA.
@Zielonykubek: Ty tak serio? Przecież to nie jest ani film na faktach. Gdyby uznawać tylko filmy na faktach to chyba z 95% światowej kinemategrafii trzeba by było wyrzucić do kosza xD.
XD
#albicla
Wygląda na to ze nie tylko #p0lka ¯\_(ツ)_/¯
#tinder #badoo #logikarozowychpaskow
Jestem dumny ze swojej babci, ma 76 lat, od niedawna ma "smartphone" (zmieniliśmy jej starą Nokię na jakiś dotykowy, żeby były większe litery) i dzisiaj napisała mi pierwszy SMS.
Nie sądziłem, że będę się tak cieszył z tego powodu ʕ•ᴥ•ʔ
#feels #heheszki #przemyslenia