Wpis z mikrobloga

@Crisu: Dużo go masz? na jaki chleb? Jaki masz czas w przepisie?
jeśli ma być użyty bezpośrednio do pieczenia - coś jak taki zaczyn to bym raczej go wstrzymał np w lodówce, a najlepiej go zostawił,niech sobie pożyje, a jutro nastawił z niego świeży do pieczenia. żytni optymalnie jest 12h dokarmić przed wyrabianiem ciasta w temp pokojowej, ale to zależy też w jakich proporcjach.
Może zrób z tego trójfazowy chleb
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@4565h6tr7756: @niemaszkonta: @merho: o panie ja prosty piekarz jestem ile składowych ( ͡° ͜ʖ ͡°) wyjąłem rano ok 50g zakwasu żytniego z lodówki. I ok 16 dokarmilem 160g mąka żytnia pełnoziarnistą i tyle samo wody. Chciałem z niego zrobić jeden żytni 720 i jeden pszenny z 650
@Crisu: Taki zakwas u mnie leżał poza lodówką nawet 3 dni niedokarmiany i było spoko. Tylko jak pieczesz na zakwasie, to raczej potrzebujesz aktywnego zakwasu - dokarmionego.

W ogóle bardzo szanuję za awatar. Genialna płyta ( ͡~ ͜ʖ ͡°)