Co zrobić jak cię otoczą.
#blm #ciekawostki #bekazlewactwa
Skończyłem z młodym (10 lat) czytać Pottera. Co teraz warto aby mu się podobało? Władca Pierścieni chyba jeszcze za wcześnie, podobnie Wiedźmin poczekałbym ze 2-3 lata. Hobbita mamy za sobą. Co warto? Najlepiej fantastyka, może być też coś kosmicznego itd.
#harrypotter #ksiazki
@Krabowski: Jak fantastyka to "Pan samochodzik", ale być może spodoba mu się seria "Tomek w..." Wilmowskiego?
@Krabowski: Percy Jackson. „Alcatraz kontra bibliotekarze” też spoko seria od Sandersona, ale niedokończona.
Skończyłem z młodym (10 lat) czytać Pottera. Co teraz warto aby mu się podobało? Władca Pierścieni chyba jeszcze za wcześnie, podobnie Wiedźmin poczekałbym ze 2-3 lata. Hobbita mamy za sobą. Co warto? Najlepiej fantastyka, może być też coś kosmicznego itd.
@Krabowski: Operacja Dzień wskrzeszenia, opowiadania Pilipiuka (ale nie Wędrowycz)
@Krabowski: jeszcze raz świat dysku polecam, jest tego bodajże 51 części każda 100/300 stron bardzo lekka lektura w świecie fantasy
@Krabowski: Wiedzmina to niech sobie sam przeczyta, jak już będzie miał 15-16 lat. Proponuje :
- Eragon! top topów szczególnie pierwsze dwa tomy
- Zwiadowcy
- Trylogia doliny lodowego wichru R.A Salvatore
- Smoki Jesiennego Zmierzchu ( plus reszte) Tracy Hicman i Margaret Wise
Ofc mówie tu książki które sam czytałem w wieku 14 lat, no i moim zdaniem było warto!:)
@Krabowski: saga zwiadowcy /zwiadowca jakoś tak, dużo książek wciąga tylko właśnie czasami za proste więc dla młodszego powinno wejść dobrze
@Krabowski: pamietam, ze lektury szkolne w 4 i 5 klasie byly nawet fajne(mi sie podobaly), szatan z 7 klasy? ucho od sledzia? ten obcy?
@Krabowski: Matt Hidalf, w zasadzie to samo co HP. Władca Pierścieni - moja córka zachwycona. Eragon, Spirit Animals.
@Helix: Dałbyś 13latkowi Wędrowycza?:P
@JohnynonRax: Żałuje, że sam wcześniej go nie odkryłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Krabowski:
Jeśli jeszcze nie czytaliście zdecydowanie i gorąco polecam "trylogię" Juliusza Verne czyli
Dwadzieścia tysięcy mil podmorskiej żeglugi; Tajemniczą wyspę; Dzieci kapitana Granta
Bardzo długo po tej lekturze chodziłam zamyślona w podstawówce, wyobrażałam sobie sceny z książek czy myślałam o podróżach i świecie. To taki must have książkowy.
Po za tym seria Mroczne materię jest super (jedna z części tak dla skojarzenia to Złoty kompas)
Seria niefortunnych zdarzeń
Jak coś mi się jeszcze przypomni to napisze, to pierwsze co mi przyszło do głowy
@Krabowski ja w tym wieku czytałem Kroniki pradawnego mroku, Michelle Paver i było spoko. Taka fantastyka w świecie prehistorycznym i ludziach podzielonych na klany.
Cała serio o Tomku Wilmowskim autorstwa Alfreda Szklarskiego. Przynajmniej ja to czytałem mniej więcej w tym samym czasie co HP i było w pytę.
@Krabowski: jeśli lubi Minecrafta to może książkę Maxa Brooksa (to autor World War Z!) pod tytułem "Minecraft: Wyspa" https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4867873/minecraft-wyspa
Jak miałem 12 lat, to hurtem czytałem serię "Trzech detektywów". Tego chyba jest pewnie ok 30 tomów po sto stron.
@Krabowski: @Krabowski: Świat Dysku powinien mu się spodobać a zbiór książek z tego jest ogromny.
Akcja dzieje się na świecie w krzsztalcie dysku spoczywajac na grzbietach czterech słoni które stoją na wielkim żółwiu który przemierza wszechświat.
Pierwsza część opowiada przygody najgorszego maga na dysku
@Krabowski
- Eragon
- Zwiadowcy
@JohnynonRax: czytałem, uwielbiałem :D
Pamiętam, że zwiadowców kilka części przeczytałem i lubiłem, nie wiem czemu przestałem kupować kolejne części. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Krabowski: Dla 10. latka polecam Claire Barker i jej serie o psie - duchu (Kostek). Prawie wszystko Brandona Mulla (smoczą straż, etc.) K. L. Armstrong, M. A. Maar - Kroniki Blackwell (nie wyszedł 3 tom po polsku niestety jeszcze). Andrzej Meleszka - Magiczne drzewo, Suzanne Collins cykl Kronik Podziemia. Plus to było świetne -> https://lubimyczytac.pl/cykl/5611/chowance , no i wiadomo klasyke taką jak "Opowieści z Narnii". Odpuść sobie na razie cięższe rzeczy, bo widziałem że niektózy polecają Władcę Pierścieni czy Wiedźmina. Zdecydowanie jeszcze kilka lat zanim na to przyjdzie pora. Co do Hobbita to mam mieszane uczucia. Ciężko mi się to dzieciakom czytało.
@szym0n: dla szescioletniego dziecka to co wymieniłem już poza Mullem, który może być jeszcze za "ciężki". Poza tym "Dzieci z Bullerbyn", "Kubuś Puchatek". Seria "Biuro detektywistyczne Lassego i Mai." jest tego sporo ;)
Piszę to wszystko z doświadczenia bo mam 10 i 7 latkę, którym od małego czytam książki i wciągam je w fantasy ;)
@Krabowski: zajebista była też seria o przygodach Tomka (Szklarski), nie fantastyka tylko przygodowa, ale fajnie się czyta
@Krabowski: Ja mogę jeszcze polecić "Elenium" i "Tamuli" Davida Eddingsa. Prosty język, prości bohaterowie, prosta historia bez miliona wątków do śledzenia. Przyjemny zabijacz czasu, idealny dla dziesięciolatka(sam przeczytałem mając jakieś 9 lat).
@Krabowski ulyssess Moore pierdomenico bacalario, jakoś tak. Daaawno temu czytałam ale to sympatyczna saga, polecam
@Krabowski jeśli lubi Tolkiena to koniecznie "** dzieci Hurina **" - nieco cięższe od Hobbita, ale jak na Tolkiena, to i tak lekkie. Dość krótka, ale rewelacyjna książka.
Ja jeszcze polecam ** Cykl Anielski ** Marii Lidii Kossakowskiej- niech sobie odpuści Żarna niebios i od razu leci od ** Siewcy Wiatru ** - rewelacyjne książki, które lekko się czyta. *
@Krabowski: Jak byłem w podobnym wieku to mama dała mi książki które sama czytała mając parenaście lat (dostałem 30-letnie egzemplarze xd) Były to głównie powieści Karola Maya o dzikim zachodzie, czyli seria Winnetou i Old Surehand (mam nadzieję że nie przekręciłem imion, minęło z 10 lat odkąd czytałem te książki. To było takie moje pierwsze zetknięcie ze światem kowboji, indian, bandytów i szeryfów i piewnie dzięki temu po dziś dzień oglądam westerny
@Krabowski: Nie dawaj mu Eragona, przez tę szmirę prawie się zraziłem do fantasy, a high fantasy nie lubię do dzisiaj. Infantylne gówno wydane tylko dlatego, że rodzice autora mieli wydawnictwo. Już lepiej Tolkiena.
Z mniej oczywistych wyborów polecam "Z mgły zrodzony" Sandersona. Nieco dojrzalsze, jest trochę przemocy i śmierci, ale nie ma seksu, więc dla 10 latka się nada.
@Krabowski: jest taka seria, dość szmirowata, ale jako dzieciak lubiłem. Pierwsza książka nazywa się chyba wojny duszków. Możesz się za tym rozejrzeć, a w sumie to mogę Ci ją odsprzedać jak chcesz, mam 4 z tej serii chyba w twardej oprawie.
Ale tak pomijając ofertę handlową xD to bardzo fajnie mi się to czytało w podstawówce wczesnej
@Krabowski: Od siebie dodam https://www.goodreads.com/book/show/1128310.Naznaczeni_b_kitem ale proszę zweryfikuj ile młody musi zaczekać z czytaniem
@Cephalopoda_Ammonoidea:
jeśli lubi Tolkiena to koniecznie "** dzieci Hurina **" - nieco cięższe od Hobbita, ale jak na Tolkiena, to i tak lekkie. Dość krótka, ale rewelacyjna książka.
Mój ojciec stwierdził, że "Dzieci Hurina" to tak depresyjny tytuł, że po lekturze nic tylko iść się powiesić, a Ty to polecasz 10-latkowi xD
@kubor_: O@Krabowski: eragon na pewno super, moze do tego seria dragonlance, a z niefantastyki moze jakies winnetou, tomek w...., seria niefortunnych zdarzeń,
@Krabowski: @JohnynonRax: dorzuciłbym tutaj jeszcze Elantris, dosyć mało znana książka w Polsce, ale jak dla mnie top3 fantastyki młodzieżowej na świecie :)
@Krabowski: Neil Gaiman - Koralina, Nigdziebądź, Gwiezdny Pył i Amerykańscy Bogowie. Mary Poppins ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Krabowski: Co do Władcy to może niechaj sam zadecyduje. Niebieski mój dorwał się do Trylogii jak miał 7 lat.
Polecam „Gra Endera” i w sumie cały cykl Orsona Scotta Carda - bardzo ciekawe sci-fi. Może zainteresuje go także „Trylogia Mrocznego Elfa” R. A. Salvatore- chociaż to dosyć „egzotyczne” xD
@Krabowski: może spróbujcie serie "tunele". Z tego co pamiętam to czytałem to po Harrym Potterze i było całkiem fajne
Co zrobić jak cię otoczą.
#blm #ciekawostki #bekazlewactwa
A co jeśli powiem, że jestem Policjantem i:
- brzydzę się polityką PiS i tym co dzieje się w państwie polskim,
- nigdy nie napisałem mandatu za brak maseczki i nigdy nie brałem udziału w rozpędzaniu zgromadzenia,
- martwi mnie to jak bardzo podzielony jest naród i każdy na każdego naskakuje,
- jestem przeciwny 500+,
- uważam, że wielu policjantów to bezmyślni pokaż całość
A co mi tam, zrobię ROZDAJO
Klasycznie, zielonki nie biorą udziału ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ZASADY:
Spośród plusujących zostanie wybrana jedna osoba, która wygra nagrodę, wyłączając osoby, które mam na czarnolisto
Losowanie odbędzie się dzisiaj o 21:37
POWODZENIA
pokaż spoiler #rozdajo #heheszki #humorobrazkowy #gownowpis #gry #ps4 #xboxone NAGRODĄ DLA ZWYCIĘZCY SĄ OSOBISTE GRATULACJE ZŁOŻONE PRZEZE MNIE W PRYWATNEJ WIADOMOŚCI, PODANE ZDJĘCIE JEST NIEPOWIĄZANE Z ROZDAJO
pokaż całość