Znacie jakiegoś specjalistę, który mi to ogarnie? Najlepiej na Przymorzu
#gdansk
Czy z racji #koronawirus Poczta Polska już nie dostarcza przesyłek i listów? Szlag mnie z nimi trafia, ciągle znajduje tylko awizo w skrzynce. Na posesji nie ma psa, dzwonek działa, a te dziady nawet nie wejdą tylko cyk awizo do skrzynki na furtce. (z racji pracy zdalnej jestem cały czas w domu) Można napisać jakąś skargę na to?
#pocztapolska #kiciochpyta
@korkyx: Dostaniesz w odpowiedzi list od naczelnika z przeprosinami i nic więcej. Jak awizo było tak będzie. Sam to przerabialem.
@korkyx do listów można chyba złożyć papier żeby wkładali polecone do skrzynki.
A co do przesyłek to nic nie zrobisz. ¯\(ツ)/¯
@korkyx: to nie dziw się, że listonosz awizuje, bo wiesz, on teoretycznie nie powinien w ogóle wchodzić na Twój teren. Przecież on nie ma pojęcia, że nie masz psa i że ma sobie otworzyć furtkę i wejść. Skarga będzie nieuzasadniona. Jeśli zależy Ci na zmianie sytuacji to złap kiedyś listonosza i powiedz, żeby śmiało wchodził i zadzwonił. Albo powiedz to, jak będziesz odbierał awizowany list, że prosisz żeby przekazali listonoszowi, że może wejść na Twój teren i gdzie masz dzwonek.
@korkyx: Tak, jak @rorschy: piszę. Najpierw to albo zrób dzwonek na płocie/furtce, albo pogadaj z listonoszem.
Z "przepisowego" punktu widzenia... jeżeli jest płot, jeżeli jest furtka to listonosz nie ma prawa wchodzić bez zaproszenia. Niektórzy mimo wszystko wchodzą, przekręcają kluczyk itp. - próbują doręczyć. Inni mają w dvpie i walą awizo bo, nie ma dzwonka i elo. Czasami robią tak, bo mogą i to pójście na łatwiznę. Czasami dlatego, że mają "przykre" doświadczenia.
Sam u mnie na urzędzie były akcje typu, pogryzienie przez psa i "wina listonosza", bo bez zaproszenia wszedł na posesje, jakim prawem? Albo była akcja, że ktoś oskarżał listonosza o kradzież, bo się kręcił po posesji jak ich nie było (tzn. na kamerze mieli jak wchodził, bo chciał zapukać i doręczyć list, ale najwidoczniej sobie znalezli powód do szkalowania)
Znacie jakiegoś specjalistę, który mi to ogarnie? Najlepiej na Przymorzu
#gdansk