Wpis z mikrobloga

Czy do produkcji spirytusu używa się drożdży z solą? Bo jeden przedstawiciel sprzedał ojcu "drożdże spirytusowe" jako dodatek do paszy dla krów o połowę taniej niż u innych dostawców. Spróbowałem tego i słone jak cholera, a na zdjęciu rozsmarowane "drożdże" na nożu. To mi wygląda bardziej na kryształki soli a nie na drożdże( ͡° ͜ʖ ͡°)
#rolnictwo #alkohol
marcinkox3 - Czy do produkcji spirytusu używa się drożdży z solą? Bo jeden przedstawi...

źródło: comment_1613740609aZkPvZSoKaVloTxlcXDyJP.jpg

Pobierz
  • 6
@marcinkox3: Drożdże alkoholowe/spirytusowe są produktem ubocznym powstającym przy produkcji spirytusu.

Przy fermentacji alkoholowej tworzą się odpowiednie szczepy bakterii, które namnażają się. Po odciągnięciu gotowego spirytusu powstaje odpad o wysokiej zawartości drożdży.

0,2% sodu